Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja problem z zimnym powrotem-zawor czterodrogowy.

Skoczu87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli co najtaniej bez wielkiej rewolucji z wyjścia z pieca pompa która będzie pompowała wodę do powrotu?bez sensu miał czterodrogowy pilnować powrotu a tu jakieś rewolucje...

Opublikowano

U ciebie tak jak w załączniku. I tak byś musiał założyć tą pompę i tak. Jeśli za robotę cię hydrant nie skasuje to nie jesteś nic stratny. Schemat grubo uproszczony

schemat jpg.jpg

Opublikowano

Napiszę inaczej: nie jest bez sensu. Skoro temperatura za zaworem dla podłogówki nie jest wysoka, to przy odpowiednio wyzszej temperaturze na kotle, jest szansa, że powrót bedzie dogrzany. Ale nie może być tak, że zawór 4D ma jednoczesnie pilnować temperatury za zaworem i powrotu. Pilnuje wg czujnika jednej - druga jest wypadkową.

Z tym zaworem zwrotnym na powrocie to nie zadziała. Jesli jest obawa, że pompa CWU bedzie  podbierac wodę mieszaczowi i przez to obnizać temp. za zaworem (siłownik to bedzie próbował skorygować), to "ratunkiem" jest priorytet CWU. Wtedy włączenie pompy CWU powoduje wyłączenie pozostałych pomp oraz zamknięcie mieszacza. 

Opublikowano

Uwaga do powyższego rysunku: gdyby koledze nie chciało sie montować czwartej pompy, to w ostateczności może robić na jednaj, stale pracującej  pompie obieg CWU i grzejników. Wtedy do zrobienia tylko "mostek" z zaworem za pompami c.o. i c.w.u.

Opublikowano

Wszystko jest dla mnie już jasne za Co wam serdecznie dziękuję:) ale mam jeszcze jedno ale...czy jeśli dołożę dodatkowa pompę (obieg kotłowy )czy wtedy można jakoś założyć zabezpieczyć ochronę powrotu,czy jeśli ten obieg będzie to nie ma szans żeby temperatura powrotu spadła poniżej minimalnej?

Opublikowano

A u mnie to wygląda tak i działa prawidłowo. Sterownik najpierw kontroluje temp powrotu a potem na wyjściu na obiegu grzewcze. 

rysunek.thumb.jpg.eea622f9b1bfeece1408b872198527de.jpg

Opublikowano

Jakby to miało wtedy działać? Bo teraz to jak ustawie wyższa na ochronie powrotu to zawór czterodrogowy zamyka się próbując dogrzać powrót jak by to działało z dodatkowa pompa?

Opublikowano

Tam gdzie zawor 4d wylaczasz ochrone powrotu, pompe dodatkowa ustawiasz jako kotłowa i tyle. Ustawiasz min temp powrotu i ona juz tego pilnuje. Czujnik poworu tuz przy kroćcu powrotnym kotla. W ustawieniach 4d ustawiasz krzywa grzewcza dla podlogowki ( musisz miec czujnik temp. Zewnetrznej)

Opublikowano

post-78056-0-89093200-1519485698_thumb.png

simulator of the termosiphon for bad 4 way valves instalations.jpg

Opublikowano

Paollo i LordFalcon na waszych schematach jest zupełnie inna instalacja niż ta którą ma autor. Autor ma zawór 4d wpięty do ustawiania temp. na podłogówkę, instalator źle założył że będzie też chronić powrót. Można by zrobić tak jak Paollo zamieścił na schemacie Kamen ale to już jest rewolucja w kotłowni, autor by musiał też dokupić zawór 3d, siłownik i pompę kotłową a to już są spore koszta a efekt ten sam

Opublikowano

Jak już przerabiać, to poczekać do wiosny i konkretnie ze sprzęgłem . Może się nie znam , ale ja bym tak wykonał.

Opublikowano
16 godzin temu, LordFalcon napisał:

A u mnie to wygląda tak i działa prawidłowo. Sterownik najpierw kontroluje temp powrotu a potem na wyjściu na obiegu grzewcze. 

rysunek.thumb.jpg.eea622f9b1bfeece1408b872198527de.jpg

Zgadza się. Potwierdzasz, co napisałem wczesniej. Że nie robi tego równoczesnie :)

Opublikowano

No teraz to już zgłupiałem...czyli co montując pompę na powrocie za zaworem czterodrogowym jest szansa że pociągnie ona ciepła wodę i wymiesza? No już nie wiem czy dołożyć ten obieg kotłowy czy próbować z tą pompa zaworem czterodrogowym...

Opublikowano

Są dwie szkoły. Ja daję pompę na powrocie z zaworu 4 drogowego. Ważne żeby pompa była elektroniczna z automatyczną regulacją (tańsze Diamondy, droższe Wilo lub Grundfos).

Opublikowano

Panowie prosze tych ktorzy proponuja pompe na powrocie zaworu 4d o umieszczenie jej na schemacie autora. Oczywiscie ze jak damy na poworocie zaworu 4d to dziala ale autor ma inaczej wpiety zawor 4d czy naprawde nie widzicie roznicy pomiedzy rys d1 proponowanym przez audilhr a instatlacja autora posu ? Jak wy chcecie sterowac podlogą jak zawor podlogowy bedzie mial priorytet powrotu? Jak chcecie ustawic w sterowniku ochrone powrotu jak musicie zaznaczyc ze jest to zawor podlogowy. Jak chcecie grzac powrot jak woda wracajaca z grzejnikow i tak go obnizy ? Ludzie ze swojej niewiedzy nie wprowadzajcie czlowieka w blad i narazacie na koszta

Opublikowano

Kuba ma rację dołożyć pompę kotłową wg.schematu #1+oczywiście za nią zawór grzybkowy do regulacji przepływu i jest pewne że będzie działać a 4D niech realizuje jedną funkcję-regulacja temp.OP Nie wiesz Kuba gdzie chcą zamontować pompę zwolennicy zaw. 4D?) mogą tylko w jednym miejscu schemat #2=porażka)

xkx.jpg

xkx - Kopia.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.