Arczichw Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #26 Opublikowano 11 Listopada 2018 Podaj mi kolego yarko jakie ustawienia dac na podtrzymanie i bede obserwowal i wrzucal fotki. Z gory dzieki
dormario Opublikowano 11 Listopada 2018 #27 Opublikowano 11 Listopada 2018 7 minut temu, marvin83 napisał: to pokaż chociaż jak aktualnie wygląda u ciebie spalanie na retorcie Płomień przy 18% czyli 1,2kw
marvin83 Opublikowano 11 Listopada 2018 #28 Opublikowano 11 Listopada 2018 4 minuty temu, dormario napisał: Płomień przy 18% czyli 1,2kw ładnie to wygląda, a garnek zdaje egzamin?
Arczichw Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #29 Opublikowano 11 Listopada 2018 Kolego masz tak nisko deflektor czy mi sie wydaje? Bo ja to mam z 15 cm nad paleniskiem
dormario Opublikowano 11 Listopada 2018 #30 Opublikowano 11 Listopada 2018 Garnek już nigdy nie opuści mojego kotła mało tego mam zamontowaną tak jakby wieżę z trzech naczyń tak żeby spaliny odpalały się na całym zakresie mocy.
dormario Opublikowano 11 Listopada 2018 #31 Opublikowano 11 Listopada 2018 2 minuty temu, Arczichw napisał: Kolego masz tak nisko deflektor czy mi sie wydaje? Bo ja to mam z 15 cm nad paleniskiem Właśnie napisałem co to jest
Arczichw Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #32 Opublikowano 11 Listopada 2018 Garnek sluzy ci jako deflektor? Jakie on ma zadanie w twoim kotle
dormario Opublikowano 11 Listopada 2018 #33 Opublikowano 11 Listopada 2018 odpowiedź znajdziesz w tym wątku
Arczichw Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #34 Opublikowano 11 Listopada 2018 Co o tym sadzicie? Podawanie 5 Przerwa podawania 55 Przeslona wentylatora otwarta na okolo 1 cm Co prawda dlugo dochodzi do temp zadanej ale juz nie mam chyba na dzisiaj sil siedziec w kotlowni Edit. Puściłem obieg na grzanie wody temp spadla do 37stopni i koniec stoi. Ten wegiel musi byc malo kaloryczny bo nie idzie dobrse rozbujac tego kotla
dormario Opublikowano 11 Listopada 2018 #35 Opublikowano 11 Listopada 2018 nie znam tego węgla i ciężko mi ocenić. Nie mniej jednak patrząc na płomień to jest ostry czyli za mocny strumień powietrza. dałbym ciut mniej ale poczekaj parę godzin i daj jeszcze raz zdjęcia zobaczymy co na palniku się zadziało.
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Listopada 2018 #36 Opublikowano 11 Listopada 2018 A wczesniej nie puszczales wody na obieg?
Arczichw Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #37 Opublikowano 11 Listopada 2018 tylko centralne ponieważ zasobnik mam 200 litrow i jeszcze na drugi dzien mam wrzatek w kranie dlatego dogrzewam ja co 2 dni
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Listopada 2018 #38 Opublikowano 11 Listopada 2018 A do jakiej tempoeratury grzejesz te 200 l? Gotujesz te wode czy jak?
Arczichw Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #39 Opublikowano 11 Listopada 2018 Do 50 stopni wystarczy...
Gość berthold61 Opublikowano 11 Listopada 2018 #40 Opublikowano 11 Listopada 2018 Żeby wygrzać dom to trzeba grzać minimum dobę a ty chcesz za dwie godziny aby ci kocioł grzał i nie bral opału , grzać nonstop to jest podstawa , jak bedziesz grzał co dwa dni to zapomnij o ekonomi wiem cos na ten temat , a to że jest 37 co to za problem ? za kilka godzin dojdzie do swojej zadanej pojedzie tak kilka godzin a potem poleci w dół z moca ale nie temp .
YaroXylen Opublikowano 11 Listopada 2018 #41 Opublikowano 11 Listopada 2018 Kolego w/g mnie patrząc na twoje fotki to spod korony wieje wiater i tu jest połowa problemu.... zacznij od tego bo i tak wszystko wydmuchasz kominem... Pozdrawiam. YARO :)
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Listopada 2018 #42 Opublikowano 11 Listopada 2018 No tak. Jezeli korona nie uszczelniona silikonem 1200 stopni to juz wszystko wiadomo z tym zuzyciem. Od tego nalezalo zadawac pytania.
gilal Opublikowano 11 Listopada 2018 #43 Opublikowano 11 Listopada 2018 Potwierdzam. Podobnie było u mojego kolegi. Uszczelnił i piec normalnie się nagrzewał
dormario Opublikowano 11 Listopada 2018 #44 Opublikowano 11 Listopada 2018 Nagrałem jeszcze filmik na którym jeszcze lepiej widać jaki efekt uzyskałem poprzez modyfikacje korony. Kociol w aktualnej chwili pracował na 3,1kw Obserwacje prowadzę poprzez wizjer w drzwiczkach popielnika. Jak zauważycie płomień inaczej zachowuje się przy zamkniętych drzwiczkach niż przy otwartych (jest spokojny, na wpół przeźroczysty) A329804E-8D52-4879-A73B-4A73AD875D70.MOV 6BAE9C6F-497B-4509-94FD-6415DDB7B268.MOV
Arczichw Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #45 Opublikowano 12 Listopada 2018 Koledzy nie wiem czy poradze sobie z ta korona poniewaz z tego co widze musialbym wypinac caly podajnik a wowczas dopiero sam palnik.. moge sie mylic, okolo 17 wrzuce fotki i cos doradzicie.. A co do palenia to troche lepiej sie spala sa spieki ale dziwnie z jednej strony.. Tak jakby inaczej z kazdej strony dmuchalo. Z przodu spala sie na piasek a z tylu takie delikatne kalafiory ale po dotknieciu pogrzebaczem sie rozpadaja. Ustawienia na dzien dzisiejszy Podawanie 5sekund Pauza podawania 52 Jest w miare optymalnie.. Chociaz nie musze biegac co chwile do kotlowni
klapoluchy Opublikowano 12 Listopada 2018 #46 Opublikowano 12 Listopada 2018 Nic nie trzeba odkręcać, wygaś piec i poczekaj aż przestygnie, potem wybjerz węgiel z korony i jak jest nie przyklejona to wycjagniesz bez problemu a jak czymś troche posmarowali to młotek i kawałek drzewa w rękę i jedziesz tylko nie za mocno. Trochę popukasz i odskoczy, potem wyczyść koronę i kanał powietrzny. Dalej to sylikon na dolną płaszczyznę można na bogato a na górną to już delikatnie żeby w otwory nie poszło. Dasz radę
Lorlen Opublikowano 15 Listopada 2018 #47 Opublikowano 15 Listopada 2018 I jak tam? Kolego Arczichw opanowałeś to spalanie? No i jakie nastawy dały temu radę? Przyda się komuś ta wiedza.
wikliraf2 Opublikowano 15 Listopada 2018 #48 Opublikowano 15 Listopada 2018 Widzę, że już kolejna osoba z problemami przy paleniu na mini ekoenergii 10 kw. Przerabiałem ten temat w zeszłym sezonie, ponieważ posiadam kocioł tylko innego producenta, ale też z tym palnikiem. Początkowo dowierciłem kilka otworów w koronie (jest taka sugestia kilka postów wcześniej). Spalanie się poprawiło (mniejsze żużlowanie). Za radą kolegów z forum zadzwoniłem do ekoenergii i w ramach gwarancji otrzymałem nową koronę palnika rzekomo dostosowaną do spalania paliw "trudnych". Kurierem otrzymałem nową koronę i wkleiłem na silikon wysokotemp. (stara też była wklejona). Koronę wklejałem już kilka razy i na pewno trzeba uszczelnić zewnętrzną część. Co do wewnętrznego rantu gdzieś widziałem, że lepiej go nie smarować silikonem. Faktycznie u mnie ciężko było tą koronę potem zdjąć tak ją posmarowałem, a palnik czasem trzeba czyścić. Ok 2 tyg temu już nie smarowałem wewnętrznego rantu silikonem i nie zauważyłem żadnych zmian w spalaniu. Zdjęcia nowej korony wrzucałem tu gdzieś na forum w temacie o tym palniku. Nowa korona nie posiada już nacięć, a same nawiercone otwory i spalanie wyraźnie się poprawiło. Aktualnie spalam ekomiał PGG Greenpal. Dodaje do niego trochę wapna, aby mieć św spokój i czysto w kotle. Teraz spalanie mam 5-7 kg/ dobę i ok 140 m2 do ogrzania. Podaje 5/45 przerwy i dmucham mało bo 36%. Zauważyłem, że mniej mi się żużluję jak otworzyłem przesłonę na wentylatorze na max i zmniejszyłem siłę nadmuchu. Klapkę ustawiłem tak, aby pozostawała malutka szczelina tak ok1-2mm i nie zamyka się podczas postoju całkowicie. Żar nie schodzi mi wtedy tak nisko. Temp spalin mam narazie max 120 stopni, ale jak jest duże zapotrzebowanie to dobija i do 150 stopni. Duże znaczenie ma jakość stosowanego opału. W marcu testowałem zwykły miał ze składu podobno 26Mj i szedł mi bez żadnych domieszek, spalał się na pył. Niestety z powodu problemów z suszeniem i wieszaniem się w zasobniku nie zdecydowałem się na większy zakup.
YaroXylen Opublikowano 18 Listopada 2018 #49 Opublikowano 18 Listopada 2018 W dniu 15.11.2018 o 10:30, Lorlen napisał: I jak tam? Kolego Arczichw opanowałeś to spalanie? No i jakie nastawy dały temu radę? Przyda się komuś ta wiedza. Nie podzieli się.... bo działa ...i zapomniał o problemie..... jak większość niech sobie sama radzi :)
Arczichw Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #50 Opublikowano 22 Listopada 2018 Witam ponownie nie zapomnialem o forum a problem dalej jest w trakcie opanowywania.. Na dzien dzisiejszy doszedlem w miare do ustawien zuzluje i spieka ale juz nie tak tragicznie.. Z 25 kg na dobe zrobilo sie aktualnie z 15kg. Sterownik fuego foster v2 Ustawienia Podawanie 6s Przerwa podawania 74s Nadmuch w skali od 0-24 ustawiony na 2 a klapka uchylona na ok. 5mm Moze i sie to pali w miare lecz problem jest taki ze dalej w palniku nie chce sie palic wegiel po przeciwnej stronie podajnika.. Cale palenisko sie pali oprocz malego kawalka na przeciw podajnika w tym miejscu wegiel przesypuje sie do popielnika w bardzo drobnych kamyczkach z domieszka jakby mialu i w ogole sie to nie spala chyba bedzie trzeba jednak uszczelnic palenisko. Na wekend sie za to zabiorę. Kupilem juz tski uszczelnuacz do temp +1500 stopni wrzuce fotke niech ktos mi powie czy to sie nada.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.