Ksieciunio Opublikowano 7 Listopada 2018 #1 Opublikowano 7 Listopada 2018 W garażu wymieniam brame drewnianą na stalową. Z racji tego, że szkoda mi grubych pieniędzy na gotowe bramy segmentowe i czasu na modernizacje obecnego prześwitu postanowiłem z pomoca kolegi zrobić nowa brame do garażu. Brama będzie dwuskrzydłowa, rama z profila.30x30 i pokryta gładka blachą grafitowa. Wymiary całości: szer 2400, wys.2000. Od strony garażu wypadało by ocieplić taka brame, jak to zrobić i czym ? Sam myślałem o styropianie 50mm ale nie mam pojęcia czym przymocować go do w/w blachy. Ktoś ma.pomysły jak to zrobić ew.użyć czegoś innego.
Gość berthold61 Opublikowano 8 Listopada 2018 #2 Opublikowano 8 Listopada 2018 Nie mocuj styropianu bo narobisz sobie biedy , bedzie się skraplać między nimi i gnić , wskakuj do auta i jedź do lerua-merlę czy jak to się nazywa i kup sobie dwie tuby środka o nazwie POLYNOR to jest taka pianka podobna do montazowej ale inna typowo do dociepleń jest do niej specjalny dinks co rozpyla na płasko , sypniesz na te twoje drzwi i w batolach po garażu bedziesz majstrował .
smok Opublikowano 8 Listopada 2018 #3 Opublikowano 8 Listopada 2018 A nie lepij kupic gotową płyte warstwową.
smok Opublikowano 8 Listopada 2018 #4 Opublikowano 8 Listopada 2018 Teraz, smok napisał: A nie lepij kupic gotową płyte warstwową zamiast styrooianu.
Ksieciunio Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 8 Listopada 2018 5 minut temu, smok napisał: A nie lepij kupic gotową płyte warstwową. Nie podoba mi się taka płyta, ma to też w jakimś stopniu ładnie wyglądać. POLYNOR Cytat Wydajność jednej puszki to: 1,2m2 przy warstwie gr. 5cm. Dla porównania 5cm warstwy POLYNOR odpowiada 15cm warstwie ocieplenia z wełny mineralnej oraza 13cm warstwie Styropianu EPS. Faktycznie może być fajne, poważnie nad tym muszę się zastanowić. 2 godziny temu, berthold61 napisał: batolach Co to jest ? Tego to nie rozumiem.
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 #6 Opublikowano 8 Listopada 2018 2 godziny temu, Ksieciunio napisał: Faktycznie może być fajne, poważnie nad tym muszę się zastanowić. Nie wierz w marketingowy cud-5cm pianki=13cm styropianu eps,jasne. Polynor ma lambdę 0.033
Ksieciunio Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 8 Listopada 2018 To czym jeszcze można ocieplić ? Nie zależy mi na wspaniałym ociepleniu bo to tylko garaż.
krisgie Opublikowano 8 Listopada 2018 #8 Opublikowano 8 Listopada 2018 Materiałów sporo i jest z czego wybierać, np. przykleić na piance styrodur czy płyty PIR . Potem możesz od środka zatrzeć klejem i pomalować albo obić blachą czy nawet zostawić na jakiś czas.
RedEd Opublikowano 8 Listopada 2018 #9 Opublikowano 8 Listopada 2018 Polynor to lipa lepiej wygląda DenBraven, porównywałem to DenBraven ma bardziej jednolitą strukturę i jest twardzszy. Pozdrawiam RedEd
Ksieciunio Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 8 Listopada 2018 @reded jaki dokładnie produkt z tej firmy DenBraven
Gość berthold61 Opublikowano 8 Listopada 2018 #11 Opublikowano 8 Listopada 2018 5 godzin temu, Ksieciunio napisał: Nie podoba mi się taka płyta, ma to też w jakimś stopniu ładnie wyglądać. POLYNOR Faktycznie może być fajne, poważnie nad tym muszę się zastanowić. Co to jest ? Tego to nie rozumiem. Batole lub badole to wyrażenie po Śląsku majtek .
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Listopada 2018 #12 Opublikowano 8 Listopada 2018 Jo zawsze pod galotami nosił batki.
Ksieciunio Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #13 Opublikowano 8 Listopada 2018 Heheh w życiu bym na to nie wpadł, myślałem ze chodzi o kapcie.
RedEd Opublikowano 8 Listopada 2018 #14 Opublikowano 8 Listopada 2018 Na pistolet bodajże 8008 maxi 65+, używałem też z Leroja "Remont" też nie najgorszy choć wydajność niższa ale cena również, a dyszę Polynora gdzieś powinienem mieć... Pozdrawiam RedEd
Ksieciunio Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #15 Opublikowano 8 Listopada 2018 Czyli używałeś normalnej piany montażowej tylko, że z tą specjalną dyszą ?
RedEd Opublikowano 8 Listopada 2018 #16 Opublikowano 8 Listopada 2018 Tak wygląda z dyszą piana Polynor Trzeba też trochę wprawy, ja ocieplałem 2 m rury fi 200 mm nie ma rewelacji. Powodzenia Ed
sambor Opublikowano 8 Listopada 2018 #17 Opublikowano 8 Listopada 2018 Ja na taką pianę przyklejałem 10cm styropianu i było dobrze.. Jak 10 mało to można i 15 dać, robota ta sama. Później warto styro jakoś osłonić np folią a jak lepiej to sklejką .
Ksieciunio Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #18 Opublikowano 8 Listopada 2018 Dzięki Panowie, już wiem jak to zrobię. Kupię piane polecana przez reded i na to nakleję 5 cm styropian bo taki akurat mam. Grubszego nie chce bo profil stalowy daje 30mm. Na sobotę jestem umówiony ze spawaczem, pokaże jak wyszło.
RedEd Opublikowano 8 Listopada 2018 #19 Opublikowano 8 Listopada 2018 Żeby nie był że polecam, Polynor ma bardzo zróżnicowana strukturę tzn bardzo duże i duże "bąble" moim zdaniem to kiepski materiał, DenBrawen dużo bardziej jednolita struktura i praktycznie brak bąbli. Na zdjęciu "czerwony" Polynor w promocji 29 a żółty Remont za 17 czy 18, DenBrawen-a nie mam już na "wierzchu":
Ksieciunio Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor #20 Opublikowano 10 Listopada 2018 Panowie brama skończona i zamontowana. Czas pracy 8 godzin, jutro wstawię zdjęcia.
RedEd Opublikowano 12 Listopada 2018 #21 Opublikowano 12 Listopada 2018 Coś nie wyszło? Czy "zaspałeś"? Pozdrawiam RedEd
RedEd Opublikowano 12 Listopada 2018 #23 Opublikowano 12 Listopada 2018 Jak już masz praktykę to zapraszam do mnie, migomat mam :-)
Ksieciunio Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #24 Opublikowano 12 Listopada 2018 Kolega spawał, ja niestety nie mam spawarki, a kupować coś by stało się nie opłaca. Muszę dostawić po jednym profilu pionowym i całość pojechać jakimś sylikonem na łączeniu blachy z profilem bo trochę głośne teraz sa.
Hermogenes Opublikowano 13 Listopada 2018 #25 Opublikowano 13 Listopada 2018 Wstaw wzmocnienia po przekątnej żeby górny środkowy róg opierał ciężar na dolnym przyściennym. poz Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.