Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła na pellet, dom 90 m2. Mała kotłownia. Budżet 10k.

steele

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, stoję przed wyborem kotła na pellet w domu, w którym do tej pory był tylko kominek. Dom został wybudowany 30 lat temu, metraż około 90 m2, kilka lat temu ocieplony styropianem. W piwnicy jest pomieszczenie idealne na kotłownię, aczkolwiek nie jest zbyt duże. W wyliczeniach mi wyszło, że zapotrzebowanie energetyczne domu to 8-10 kW. Piec ma grzać tylko kaloryfery, bez CWU. Po dłuższych poszukiwaniach wybrałem  Kostrzewa Mini Bio B NE 10 kW. Dorzucając około 2000zł można mieć wersję Luxury z palnikiem VG i mocą do 12 kW. Czy warto dopłacać do palnika VG? Czy wybrać zupełnie innego producenta? Uprzedzając pytania: nie chcę gazu, prądu ekogroszku itp. :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

10-12KW to potrzebujesz tu przy otwartych oknach 

Gość Visitor1230
Opublikowano

10 K to trochę mało srodkow jak na kotlownie z kotlem. Przy pellecie sprawa musi byc dobrze przemyslana. W tym budzecie to zmiescisz sie z jakims smieciuchem co ma dostawiony palnik pelletowy. Zaoszczedzisz na automatyce, mieszaczach. Podlaczenie zrobi jakis "Janusz ". Wtedy pojawia sie pytania typu: Dlaczego zuzywam 20kg pelletu na dobe a jeszcze nawet zimy nie ma. To co zaoszczedzisz teraz, wydasz na opal przez nastepnych piec sezonow. 

Piszesz o ocieplonych scianach. To dobrze ze to jest. Natomiast najwiecej ciepla ucieka przez okna i strop. O tym nic nie wspominasz. Przy maksymalnym zapotrzebowaniu 10 kW spalisz na dobe ok 45 kg pelletu. Jezeli kociol oczywiscie bedzie prawidlowo ustawiony a instalacja i odbior odpowiednio modulowane. Kazdy blad przy pellecie msci sie drastycznie zawyzajac jego spalanie. Czyli: brak pogodowki, sterowania pomieszczeniowego, dobra modulacja palnika ( albo brak bufora), male,  nieprzewymiarowane grzejniki, brak glowic na nich, zle prowadzenie procesu ogrzewania domu typu strefy czasowe, obnizenia nocne itd. albo do tego skopana przez pseudofachowca instalacja. Dobry kociol ( napewno nie bedzie nim Kostrzewa), sterowanie, automatyka hydrauliki, hydraulika, ew. bufor, profesjonalne wykonanie i madry palacz… To wszystko nie bedzie tanie. Chcac utrzymac koszty ogrzewania w ryzach i miec swiety spokoj, trzeba wydac lacznie cos pomiedzy 15 a 20 K PLN.

Opublikowano

70 m kwadratowych blok nieocieplony okna plastikowe wymieniane w latach 90-tych ....kocioł Tekla draco bioo 12 kW ...kocioł + montaż z materiałem około 9 tysięcy .

Kocioł oczywiście przewymiarowany ale spełnia swoje zadanie .....w sezonie około 2,5 do 3 ton peletu włącznie z grzaniem cwu w okresie letnim.

15 do 20 tysięcy to moim zdaniem gruba przesada

Opublikowano

A może kompakt Termika Edilkamina. 

http://sanitsystem.pl/id,2084/prod,kociol-edilkamin-termika-12-kw+montaz

Kocioł z zestawem pompowym. 

Opublikowano

Ten z Termiki rzeczywiście ciekawy. Niestety bardzo mały zbiornik na pellet, raptem 4 worki wejdą. Nie chciałbym latać co chwilę do kotłowni, no i odpada wyjazd zimą na parę dni.

Opublikowano

Musisz dobrze przemyśleć, ile tego zapotrzebowania masz? Jakie jest średnie zapotrzebowanie budynku? Zrób sobie choćby OCZ na http://cieplowlasciwie.pl.

Przy pelleciaku są dwie możliwości. Palenie z modulacją palnika i tu się zaczyna od 3kW (wymaga dobrej instalacji, przemyślanego doboru kotła)lub palenie cykliczne na dużej histerezie. W drugim sposobie przydaje się bufor i kocioł z dużą pojemnością wodną. Drugi sposób obarczony jest zdecydowanie mniejszym ryzykiem błędu.

Opublikowano
  W dniu 6.11.2018 o 06:03, steele napisał(a):

Ten z Termiki rzeczywiście ciekawy. Niestety bardzo mały zbiornik na pellet, raptem 4 worki wejdą. Nie chciałbym latać co chwilę do kotłowni, no i odpada wyjazd zimą na parę dni.

Rozwiń  

Nie zostawia się kotła na paliwo stałe "na parę dni"

Opublikowano

Nie przesadzaj co najwyżej się nie odpali .....nie po to się kupuje kocioł z jakąś tam automatyką żeby godzinami  przesiadywać w kotłowni 

Opublikowano

Nikt Ci nie karze przecież. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czytam i czytam o tych piecach i do mojej małej kotłowni najbardziej pasuje Edilkamin Termika 12 kw z zestawem pompowym. Tyle, że autoryzowany dystrybutor z woj. łódzkiego (moje okolice) życzy sobie prawie 2500 zł  więcej ( z vat 8%), niż np. cena w takim sanitsystem. Ogólnie mam wrażenie, że ten piecyk jest mało dostępny na polskim rynku. A ktoś jednak musi przyjechać to podłączyć, zgodnie z warunkami gwarancji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.