Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Doradzcie jaki kocioł na pellet

kristofs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nareszcie konkret, myślałem, że nie masz wiedzy, jak to robili.

Z drugiej strony miałem nadzieje, że jest inaczej, teraz muszę Cię zmartwić, ta podłogówka nie nadaje się do eksploatacji, będą za duże straty na cieple oddawane w dół, przy tak ocieplonej podłodze trzeba odciąć podłogówkę i dociągnąć do tych pomieszczeń instalację grzejnikową powiesić grzejniki pod oknami.

Opublikowano

Masz dużo racji jest cieżko ją rozgrzać jak sie juz uda to jest 25stopni na dole ,niestety tego juz nie zmienie ale kaloryfery tez mam tam. Ja uzywam tylko w kuchni i Łazience minimalnie. Myslalem jeszcze o ekogroszku po tym poscie wyzej ,co sie dzieje z cenami pelletu. Podzwonilem po przedstawicielach firm kotłów i wychodzi na to ,żę w nietórych rejonach pellet podrożał juz prawie o 100% masarka i bedzie drożał. Jednak ,ja mam w domu gaz i okazuje się że przez to nie moge zastosować żadnego ktoła na węgiel i 4 litery zbite...

Opublikowano
W dniu 16.11.2018 o 22:54, kristofs napisał:

Jednak ,ja mam w domu gaz i okazuje się że przez to nie moge zastosować żadnego ktoła na węgiel i 4 litery zbite

Zaraz, zaraz

To Ty masz w domu gaz i pchasz sie pellet ? Bez jaj.

Z dotacji kupuj kocioł na gaz, porządną instalacja czytaj poprawna i najwazniejsze naklepsze ocieplenie, ma strop tez jest dofinansowanie to dołóż wełny.

Po co kombinowac, testować pellet, szumac, składowac, czyścić.

Opublikowano

To jest duży zimny dom ,ocieplenie mysle ,że aż takiego szału nie zrobi. Mialem za granicą gaz w malym mieszkanku gdzie nie bylo mrozów i powiem szczerze  ze bylo bardzo drogo porównując do innych metod. A zakladac i oszczedzac potem zeby nie pojsc z torbami to nie chce. Pellet to tyle na plus ,że moge poszukać tanszego gdzies itp slyszalem ,że palą jakims ruskim z łuski słonecznika nie drogo.  Znajomy instalator też mi gaz doradzał,ale potem swierdził ze podłogówki jest duzo grzejniki duzo przewymiarowane i gaz pewno bedzie wychodził drogo.  Mnie   braknie dofinansowania na ocieplenie i kociol co dopiero reszte:) 

Opublikowano

No nie wiem,

Policz sam kocioł koło 10 tyś. do tego wkład, do tego montaż, jakieś rurki, pompki to wyjdzie z 20 tyś.jak nic. Kocioł gazowy np.taki Silver 25KW to koszt około 3100zł.

Jak ocieplisz dom to będzie dobrze, teraz masz grzejniki czy grzejniki i podłogówkę ?

Opublikowano

podłogówke i grzejniki : lazienka -korytarz - kuchnia dosc duze pomieszczenia. Reszta to same grzejniki,na cieplo wlasciwe wychodzi,że najtanszy jest kondensacyjny kociol gazowy?

Opublikowano

Właśnie, u ciebie gaz 5100, pellet 5400. To porównanie ze strony. Poczytaj tematy w sekcji opał.jak ciezko kupic dobry pellet w niskiej cenie.

Do niczego nie namawiam, ale przemysl to jeszcze raz.

Myślę, ze w cenie 10tys.zl bys sie zmieścił z w/w kotłem jak juz masz gaz w domu.

Opublikowano
W dniu 22.11.2018 o 20:13, Ksieciunio napisał:

Właśnie, u ciebie gaz 5100, pellet 5400. To porównanie ze strony. Poczytaj tematy w sekcji opał.jak ciezko kupic dobry pellet w niskiej cenie.

Do niczego nie namawiam, ale przemysl to jeszcze raz.

Myślę, ze w cenie 10tys.zl bys sie zmieścił z w/w kotłem jak juz masz gaz w domu.

Zainteresowałem się tym gazem po dłuższym studiowaniu o tych pelletach:)   Jeden instalator który był u mnie poleca mi dietrich kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem cwu istniejacym.Mam duże grzejniki twierdzi ,że to dobre dla kondensacji.  Obecnie mam termeta DO CWU  z zaknietą komorom spalania twierdzi ze wykorzystal by ten komin z chromoniklu do tamtego i wstawil w to miejsce.Tylko mnie zastanawia ,że piec kosztuje 4000 a koszt z instalacja 10tys co tak dużo wyjdzie. No i musze poszperać teraz o gazach znowu troche,żeby wybrać czy pellet czy gaz.Dzieki Panowie ,ze pomagacie.

Opublikowano

Ja mam kocioł na pelet ale mam również gaz w domu.  Jest to dwufunkcyjny Junkers którym próbowałem palić ale rzeczywistość szybko mnie wyprostowala. Przy ponad 100 zebrach alu,  2 C22 1200mm, 2 drabinkach i grubych, stalowych rurach piec wciągał mi 3m gazu na start. Ja w domu trzymam 23 stopnie, ten rodzaj grzania puścił by mnie z torbami. Gdybym miał tylko podlogowke, pewnie został bym przy gazie. 

Opublikowano

Fajnie ,że sie ktoś trafił co ma porównanie .W takim razie jaka jest różnica kwotowa miedzy gazem a pelletem? No i jaki to pelet cenowo. U mnie wprawdzie jest na miedzi ale system równoległy więc masę  rurek(czyli wody) bo do kazdego grzejnika osobno. Czy ten kocioł jest kondensacyjny? bo instalator mi mówił ze oszczednosc gazu jest nieporównywalna do zwykłego. 

Opublikowano

@kristofs 2 lata temu podjąłem próbę dogrzania domu gazem. Kocioł dwufunkcyjny Junkers Euroline 25KW. We wrześniu wciągnęło mi gazu za 320zł.  Teraz jestem pierwszy sezon na pelecie.  Kocioł ma 195 odpalen i nalatanych 560h. Październik + 6 dni września skończyłem na poziomie 370kg pelletu po 680zł czyli 250zł.  W domu 23 stopnie. 

I nie słuchaj głupot że kondensat daje jakieś super zyski.

Opublikowano

Po 680 pellet jest bardzo trudno kupić, a jak gdzieś się uda, to jest niskokaloryczny.

W supermarketach w trójmieście jest  najtańszy po 999,90 zł w promocji.

W mojej rodzinie jest świeży kocioł pelletowy, pierwszy sezon. Widzę ile spala pelletu.

Trzeba jeszcze brać poprawkę na procesy spalania, jakość pelletu jest bardzo rożna i przysparza ciągłych problemów,  w kotle gazowym praca jest o wiele stabilniejsza.  

Opublikowano

Oczywiście że można kupić pellet po 680-700zł poza sezonem i w odpowiednich ilościach.  Chyba każdy jest dorosły i nie muszę tłumaczyć co zrobić aby mieć fo taniej. Palę teraz tym z Pietrzwaldu koło Ostródy.  Jest niezbyt mocny,  ale spala się ksiąŻkowo.  680zł tona. Na większe mrozy mam ładnego,  jasniutkiego Ukraińca. Spala się mniej książkowo,  ale jest bardziej kaloryczny, kupiony w Rybnie- 700zł tona.

Opublikowano

No niestety, najpierw kupili kocioł potem pellet, więc cena na teraz jaka jest każdy widzi.

Ile teraz na dobę ci zjada bo zaczęło przymarzać?

Opublikowano

21kg 

Opublikowano

Tu już 2 tony pelletu wyhajcowali jadą trzecią.  :(

Opublikowano

No ja od 24 września 820kg na 150m2 przy średnio ocieplonym domu.

Opublikowano

Niektórzy twierdzą że wiele, ja myślę że w normie, biorąc pod uwagę fakt, że trzymam 23 stopnie. Kocioł w te mrozy odpalał się 6 razy na dobę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,ostatecznie wybrałem jednak tego MPMa 19KW  ponieważ ma mniej wiecej to co powinien a jest stosunkowo nie drogi.Czekam na zatwierdzenie wniosku i wtedy działam. Odezwę się co i jak.pozdrowienia

Opublikowano

Tu jest temat o kotłach MPM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.