Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #151 Opublikowano 3 Listopada 2018 Niektóre grupy mają zawór zwrotny wbudowany ale to raczej do rozdzielacza/sprzęgła wkłada się wkładkę. Ty tego nie masz. Zwykłego zaworu zwrotnego na pewno nie ma. Poza tym widzę, że masz 2 różne zawory mieszające, jeden ręczny do którego prawdopodobnie da się złożyć siłownik drugi termostatyczny. Co do pytania czy dobrze, że są dwie grupy. Moim zdaniem dobrze.
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #152 Opublikowano 3 Listopada 2018 Siłiwnik chyba da się założyć do tego ze skalą tzn bez cyfr no nie?
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #153 Opublikowano 3 Listopada 2018 Wydaje mi się, że tak ale nie wiem co to za zawór 3d. Nie jest to ani Afriso ani ESBE. Bym powiedział, że nawet trzeba założyć siłownik i podłączyć pod sterownik bo inaczej nie wyregulujesz temperatury. EDIT: On ma zakres 90st? EDIT: Dobra już wiem. Jeśli to jest to: >>>LINK<<< (nie patrz na pompę) to masz dwa rozwiązania. Albo regulator stałotemperaturowy >>>>LINK<<<< lub siłownik i podłączyć pod sterownik kotła >>>>LINK<<<< EDIT: Wydaję mi się, że ten termostatyczny da się wymienić na taki pod siłownik. zmierz rozstaw króćców.
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #154 Opublikowano 3 Listopada 2018 Tak mam grupy tej firmy. Jedna z ręcznym regulatorem temp a druga z możliwością zamontowania siłownika. Tam w opisie jest podane że posiadają zawór zwrotny z ręczna blokadą i śluzą powietrza. Czyli rozumiem ze zawory zwrotne są czy może chodzi wam o jakieś inne?
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #155 Opublikowano 3 Listopada 2018 Ten zawór zwrotny o którym piszesz jest umieszczony w zaworze kulowym powrotnym z niebieską gałką (zaznaczyłem na czerwono) i to jest ok jak jest jedna grupa pompowa. Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu.
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #156 Opublikowano 3 Listopada 2018 w zaworze powrotu(ten z niebieskim termometrem) jest wbudowany zawór zwrotny. Na termometrze masz opis jego działania. Zawór otwarty - działa zwrotny, zawór przymkniety np. o 45st.- zawór zwrotny nie działa. Budowa tego zaworu zwrotnego jest dziwaczna bo znajduje sie w kuli zaworu. @Dragster był szybszy. 5 minut temu, Dragster napisał: Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu. a niby jak ma zassać z powrotu drugiej grupy? jakby nie było ZZ w pokrętle to owszem, a tak?
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #157 Opublikowano 3 Listopada 2018 Tu chodzi o to, że powrót z jednej grupy potrafi zassać z powrotu drugiej grupy. Wystarczy wtedy ZZ w pozycji żółtej strzałki. ZZ w pokrętle służy do czego innego tak na mój maluczki rozum.
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #158 Opublikowano 3 Listopada 2018 niestety nie, ale może się mylę, wytłumacz dokładnie.
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #159 Opublikowano 3 Listopada 2018 20 minut temu, Dragster napisał: Ten zawór zwrotny o którym piszesz jest umieszczony w zaworze kulowym powrotnym z niebieską gałką (zaznaczyłem na czerwono) i to jest ok jak jest jedna grupa pompowa. Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu. Kurczę tez tak patrze na to wszystko i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić by jedna grupa zasysała powrót z drugiej grupy. Wtedy woda by musiała w jednej rurze płynąć w przeciwnych kierunkach.
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #160 Opublikowano 3 Listopada 2018 żółte strzałki to powroty z grup. Niebieskie to kierunek wody gdyby zasysały z powrotu drugiej grupy. To chyba nie jest możliwe?
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #161 Opublikowano 3 Listopada 2018 Kolega @odpowietrznik wstawił taki schemat na którym zawory zwrotne są na powrotach w tych miejscach o których piszę nie bez powodu.
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #162 Opublikowano 3 Listopada 2018 wystarczy tak jak jest fabrycznie, w zaworze. dlaczego @odpowietrznik wstawił te zawory tam gdzie wstawił? bo jest pompa mieszająca kotła. gdyby tam był zawór 4D tak jak u @JacekFF to nie ma potrzeby w tym miejscu, wystarczy tam gdzie sa w grupach 24 minuty temu, JacekFF napisał: ten filtr pionowo w górze wraz z zaworem na wyjściu z kotła to czemu ma służyć? Nie szkoda kasy na niego było, nie spełnia swojego zadania. gdyby był poziomo, to wtedy tak, ale w pionie w takiej pozycji nic nie daje. ta pompa za zaworem 4D pod termometrem na rurze do czego jest? Przecież ona działa szeregowo z pompami w grupach pompowych, do "wywalenia".
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #163 Opublikowano 3 Listopada 2018 @Gonzo19, przeczytaj ten wątek. Było.
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #164 Opublikowano 3 Listopada 2018 7 minut temu, Gonzo19 napisał: wystarczy tak jak jest fabrycznie, w zaworze. dlaczego @odpowietrznik wstawił te zawory tam gdzie wstawił? bo jest pompa mieszająca kotła. gdyby tam był zawór 4D tak jak u @JacekFF to nie ma potrzeby w tym miejscu, wystarczy tam gdzie sa w grupach ten filtr pionowo w górze wraz z zaworem na wyjściu z kotła to czemu ma służyć? Nie szkoda kasy na niego było, nie spełnia swojego zadania. gdyby był poziomo, to wtedy tak, ale w pionie w takiej pozycji nic nie daje. ta pompa za zaworem 4D pod termometrem na rurze do czego jest? Przecież ona działa szeregowo z pompami w grupach pompowych, do "wywalenia". Ta pompa jest na grzejniki i jednocześnie przez nią idzie zasilanie na grupy.
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #165 Opublikowano 3 Listopada 2018 14 minut temu, Dragster napisał: @Gonzo19, przeczytaj ten wątek. Było. ok, może było, a sledze wątek od początku, pewnie zapomniałem, ze było. 9 minut temu, JacekFF napisał: Ta pompa jest na grzejniki i jednocześnie przez nią idzie zasilanie na grupy. bez sensu, to nie będzie działać stabilnie. Pompa powinna być jak poniżej
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #166 Opublikowano 3 Listopada 2018 Lub grupy wpiąć między zawór 4D a tą pompę. To już koledzy wyjaśnili.
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #167 Opublikowano 3 Listopada 2018 aha, nie doczytałem, sorry. edit: faktycznie wczoraj @odpowietrznik wszystko Ci wyjaśnił i rozrysował. To o czym teraz dyskutujemy?
Dragster Opublikowano 3 Listopada 2018 #168 Opublikowano 3 Listopada 2018 9 minut temu, Gonzo19 napisał: To o czym teraz dyskutujemy? No właśnie :)?
JacekFF Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor #169 Opublikowano 3 Listopada 2018 A Panowie jeszcze chyba ostatnie dwa pytania tak dla mnie bym wiedział jak z fachowcem gadać. Ta pompa przed grupami w czym tak naprawdę przeszkadza. I jak jest w końcu z tym zaworem 4D. Przy pozycji na 5 według instrukcji Herza płytka jest w poziomie a tu piszecie że ma być w pionie.
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #170 Opublikowano 3 Listopada 2018 29 minut temu, JacekFF napisał: Ta pompa przed grupami w czym tak naprawdę przeszkadza. zakłóca prace zaworów 3D w grupach. 29 minut temu, JacekFF napisał: jak jest w końcu z tym zaworem 4D. Przy pozycji na 5 według instrukcji Herza płytka jest w poziomie a tu piszecie że ma być w pionie. edit: zostaw tak jak masz, jedynie odwróc skale, aby tam gdzie jest 0 ma byc 10, a tam gdzie jest 10 ma byc 0 edit2: możesz to sprawdzić bez przestawiania skali, wystarczy, ze w głowie będziesz widział po lewej stronie 5-tki liczby 4,3,2,1,0, a po prawej 6,7,8,9,10
gmaj22 Opublikowano 3 Listopada 2018 #171 Opublikowano 3 Listopada 2018 Bzdura....Jeśli ma zostawić jak jest, to skala jest właściwa. Co zaś do zaworów zwrotnych na powrotach grup pompowych to tutaj to ładnie widać:
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #172 Opublikowano 3 Listopada 2018 spierałbym sie co do twierdzenia "bzdura" jak już, to skala jest niewłaściwa. Płytka w tym zaworze jest poziomo, jak ustawi na "0" to wtedy jest max otwarty przelot na instalacje a powrót z instalacji ma przelot do powrotu kotła, przy "10" jest odrotnie, czyli mały obieg kotłowy a w instalacji mieli sie woda z instalacji. oczywiście wszystko zależy od punktu widzenia, czy od kotła czy od instalacji edit: najważniejsze to zrozumieć jak działa taki zawór 4D, a wtedy zadne skale sa niepotrzebne. oczywiście my za autora tego nie zrobimy :)
gmaj22 Opublikowano 3 Listopada 2018 #173 Opublikowano 3 Listopada 2018 Zamiast sie spierać, zajrzyj do pierwszego posta. Kocioł jest z lewej a pompa na górze :)
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2018 #174 Opublikowano 3 Listopada 2018 nie trzeba patrzec do postu 1, pare postów wyzej tez to widać. Wiem, że kocioł jest z lewej a pompa na górze, a z prawej powrót z instalacji a na dole powrót kotła. i pisze o zaworze 4D w oparciu ze kocioł jest z lewej a pompa na górze. nie spieram się, tylko dyskutuje. jesli źle rozumiem, to wytłumacz dlaczego.
gmaj22 Opublikowano 3 Listopada 2018 #175 Opublikowano 3 Listopada 2018 Wiesz, że przegroda jest w poziomie przy ustawieniu na 5. Więc jeśli przekręci w lewo na 10, to pompa zasysa całość z kotła a nie powrotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.