Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D a problem z temp kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektóre grupy mają zawór zwrotny wbudowany ale to raczej do rozdzielacza/sprzęgła wkłada się wkładkę. Ty tego nie masz. Zwykłego zaworu zwrotnego na pewno nie ma. Poza tym widzę, że masz 2 różne zawory mieszające, jeden ręczny do którego prawdopodobnie da się złożyć siłownik drugi termostatyczny. Co do pytania czy dobrze, że są dwie grupy. Moim zdaniem dobrze. 

Opublikowano

Wydaje mi się, że tak ale nie wiem co to za zawór 3d. Nie jest to ani Afriso ani ESBE. Bym powiedział, że nawet trzeba założyć siłownik i podłączyć pod sterownik bo inaczej nie wyregulujesz temperatury.

EDIT:

On ma zakres 90st?

EDIT:

Dobra już wiem. Jeśli to jest to: >>>LINK<<< (nie patrz na pompę) to masz dwa rozwiązania.

Albo regulator stałotemperaturowy >>>>LINK<<<< lub siłownik i podłączyć pod sterownik kotła >>>>LINK<<<<

EDIT:

Wydaję mi się, że ten termostatyczny da się wymienić na taki pod siłownik. zmierz rozstaw króćców.

Opublikowano

Tak mam grupy tej firmy. Jedna z ręcznym regulatorem temp a druga z możliwością zamontowania siłownika. 

Tam w opisie jest podane że posiadają zawór zwrotny z ręczna blokadą i śluzą powietrza. Czyli rozumiem ze zawory zwrotne są czy może chodzi wam o jakieś inne?

Opublikowano

Ten zawór zwrotny o którym piszesz jest umieszczony w zaworze kulowym powrotnym z niebieską gałką (zaznaczyłem na czerwono)  i to jest ok jak jest jedna grupa pompowa. Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu.

image.png.25da32247dc59796caa9af6291de5fcf.png

Opublikowano

w zaworze powrotu(ten z niebieskim termometrem) jest wbudowany zawór zwrotny. Na termometrze masz opis jego działania. Zawór otwarty - działa zwrotny, zawór przymkniety np. o 45st.- zawór zwrotny nie działa.

Budowa tego zaworu zwrotnego jest dziwaczna bo znajduje sie w kuli zaworu.

@Dragster był szybszy.

5 minut temu, Dragster napisał:

Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu.

a niby jak ma zassać z powrotu drugiej grupy? jakby nie było ZZ w pokrętle to owszem, a tak?

Opublikowano

Tu chodzi o to, że powrót z jednej grupy potrafi zassać z powrotu drugiej grupy. Wystarczy wtedy ZZ w pozycji żółtej strzałki. ZZ w pokrętle służy do czego innego tak na mój maluczki rozum.

Opublikowano
20 minut temu, Dragster napisał:

Ten zawór zwrotny o którym piszesz jest umieszczony w zaworze kulowym powrotnym z niebieską gałką (zaznaczyłem na czerwono)  i to jest ok jak jest jedna grupa pompowa. Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu.

image.png.25da32247dc59796caa9af6291de5fcf.png

Kurczę tez tak patrze na to wszystko i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić by jedna grupa zasysała powrót z drugiej grupy. Wtedy woda by musiała w jednej rurze płynąć w przeciwnych kierunkach.

Opublikowano

Kolega @odpowietrznik wstawił taki schemat na którym zawory zwrotne są na powrotach w tych miejscach o których piszę nie bez powodu. 

JJ.png

Opublikowano

wystarczy tak jak jest fabrycznie, w zaworze.

dlaczego @odpowietrznik wstawił te zawory tam gdzie wstawił? bo jest pompa mieszająca kotła. gdyby tam był zawór 4D tak jak u  @JacekFF to nie ma potrzeby w tym miejscu, wystarczy tam gdzie sa w grupach

24 minuty temu, JacekFF napisał:

IMG_20181101_175806.thumb.jpg.a948f37d49b273ff826d0fa3cb8d11b5.jpg

ten filtr pionowo w górze wraz z zaworem na wyjściu z kotła to czemu ma służyć? Nie szkoda kasy na niego było, nie spełnia swojego zadania. gdyby był poziomo, to wtedy tak, ale w pionie w takiej pozycji nic nie daje.

ta pompa za zaworem 4D pod termometrem na rurze do czego jest? Przecież ona działa szeregowo z pompami w grupach pompowych, do "wywalenia".

Opublikowano

@Gonzo19, przeczytaj ten wątek. Było.

Opublikowano
7 minut temu, Gonzo19 napisał:

wystarczy tak jak jest fabrycznie, w zaworze.

dlaczego @odpowietrznik wstawił te zawory tam gdzie wstawił? bo jest pompa mieszająca kotła. gdyby tam był zawór 4D tak jak u  @JacekFF to nie ma potrzeby w tym miejscu, wystarczy tam gdzie sa w grupach

ten filtr pionowo w górze wraz z zaworem na wyjściu z kotła to czemu ma służyć? Nie szkoda kasy na niego było, nie spełnia swojego zadania. gdyby był poziomo, to wtedy tak, ale w pionie w takiej pozycji nic nie daje.

ta pompa za zaworem 4D pod termometrem na rurze do czego jest? Przecież ona działa szeregowo z pompami w grupach pompowych, do "wywalenia".

Ta pompa jest na grzejniki i jednocześnie przez nią idzie zasilanie na grupy. 

IMG_20181101_205157.jpg

Opublikowano
14 minut temu, Dragster napisał:

@Gonzo19, przeczytaj ten wątek. Było.

ok, może było, a sledze wątek od początku, pewnie zapomniałem, ze było.

9 minut temu, JacekFF napisał:

Ta pompa jest na grzejniki i jednocześnie przez nią idzie zasilanie na grupy. 

bez sensu, to nie będzie działać stabilnie.

Pompa powinna być jak poniżej

IMG_20181101_205157.thumb.jpg.46af86b758cd4336184633beff813d9c.jpg

Opublikowano

aha, nie doczytałem, sorry.

edit:

faktycznie wczoraj @odpowietrznik  wszystko Ci wyjaśnił i rozrysował.

To o czym teraz dyskutujemy?

Opublikowano
9 minut temu, Gonzo19 napisał:

To o czym teraz dyskutujemy?

No właśnie :)?

Opublikowano

A Panowie jeszcze chyba ostatnie dwa pytania tak dla mnie bym wiedział jak z fachowcem gadać. 

Ta pompa przed grupami w czym tak naprawdę przeszkadza. 

I jak jest w końcu z tym zaworem 4D. Przy pozycji na 5 według instrukcji Herza płytka jest w poziomie a tu piszecie że ma być w pionie.

Opublikowano
29 minut temu, JacekFF napisał:

Ta pompa przed grupami w czym tak naprawdę przeszkadza. 

zakłóca prace zaworów 3D w grupach.

29 minut temu, JacekFF napisał:

jak jest w końcu z tym zaworem 4D. Przy pozycji na 5 według instrukcji Herza płytka jest w poziomie a tu piszecie że ma być w pionie.

edit:

zostaw tak jak masz, jedynie odwróc skale, aby tam gdzie jest 0 ma byc 10, a tam gdzie jest 10 ma byc 0

edit2:

możesz to sprawdzić bez przestawiania skali, wystarczy, ze w głowie będziesz widział po lewej stronie 5-tki liczby 4,3,2,1,0, a po prawej 6,7,8,9,10

Opublikowano

Bzdura....Jeśli ma zostawić jak jest, to skala jest właściwa.

Co zaś do zaworów zwrotnych na powrotach grup pompowych to tutaj to ładnie widać:

grupy i zz.jpg

Opublikowano

spierałbym sie co do twierdzenia "bzdura" jak już, to skala jest niewłaściwa. Płytka w tym zaworze jest poziomo, jak ustawi na "0" to wtedy jest max otwarty przelot na instalacje a powrót z instalacji ma przelot do powrotu kotła, przy "10" jest odrotnie, czyli mały obieg kotłowy a w instalacji mieli sie woda z instalacji.

oczywiście wszystko zależy od punktu widzenia, czy od kotła czy od instalacji

edit:

najważniejsze to zrozumieć jak działa taki zawór 4D, a wtedy zadne skale sa niepotrzebne. oczywiście my za autora tego nie zrobimy :)

Opublikowano

Zamiast sie spierać, zajrzyj  do pierwszego posta. Kocioł jest z lewej a pompa na górze :)

Opublikowano

nie trzeba patrzec do postu 1, pare postów wyzej tez to widać.

Wiem, że kocioł jest z lewej a pompa na górze, a z prawej powrót z instalacji a na dole powrót kotła.

i pisze o zaworze 4D w oparciu ze kocioł jest z lewej a pompa na górze.

nie spieram się, tylko dyskutuje. jesli źle rozumiem, to wytłumacz dlaczego.

Opublikowano

Wiesz, że przegroda jest w poziomie przy ustawieniu na 5. Więc jeśli przekręci w lewo na 10, to pompa zasysa całość z kotła a nie powrotu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.