Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przyłącze zimnej wody A bojler cwu

kadamcz

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam. Ostatnio zauważyłem, że jak pompka cyrkulacyjna cwu pracuje, to na manometrze, który jest na redaktorze cisnienia wody zimnej wskazówka wychyla się powoli do maksymalnego położenia 6 bar. Jak ta pompa nie pracuje to wskazówka cały czas wskazuje nastawione przeze mnie 3 bary. Czy to normalne? Czy nie i ile jest bar rzeczywiście w chwili gdy pompka celu pracuje?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dorysuj jeszcze podłączenie bojlera z cyrkulacją. Tu wygląda na to, że ZZ bojlera przepuszcza i ciśnienie rozgrzewającego się bojlera podnosi się też na układzie wody zimnej. Jakie to ma powiązanie z pompą cyrkulacji to już ciężko powiedzieć.

Sprawdź, czy jak ci dobije do tych 6 bar i otworzysz krany, to sytuacja się normuje.

Opublikowano

Jak odkrece wodę w kranie to wskaznik pokazuje mi 3 bary i jak pompa cwu nie chodzi to cały czas jest ta wartość A jak zacznie działać to powolutku sobie rośnie aż do maksa. Wcześniej miałem jeszcze za redaktorem zawór zwrotny i wtedy nie było tego zjawiska. Teraz za reduktorem jest już tylko zawór kulowy bo zawór skazeniowy jest z zaworem zwrotnym. Wejście zimnej wody do bojlera to tylko zawór bezpieczeństwa jest 6 bar zainstalowany.
Czy to ciśnienie rzeczywiście tak bardzo wzrasta, czy to tylko błędne wskazanie wynikłe praca pompy cwu?

Opublikowano
3 minuty temu, kadamcz napisał:

Jak odkrece wodę w kranie to wskaznik pokazuje mi 3 bary i jak pompa cwu nie chodzi to cały czas jest ta wartość

a jakie jest ciśnienie jak zakręcisz wodę w kranie i pompa cyrkulacyjna nie chodzi?

Opublikowano

Jak pompka nie chodzi to manometr wskazuje cały czas nastawioną przeze mnie wartość 3 bary

Opublikowano

To mówimy o pompie CWU (grzeje bojler od kotła), czy pompie cyrkulacji CWU (wymusza obieg w inst ciepłej wody)?

Jak "zjawisko" pojawia się po uruchomieniu pompy CWU, która rozpoczyna w ten sposób grzanie bojlera, to jest to normalne i związane z nieszczelnym zaworem zwrotnym bojlera. Woda podgrzewana zwiększa objętość i w warunkach ograniczonej przestrzeni ciśnienie rośnie. Przy 6 barach to już zawór bezpieczeństwa powinien zacząć kapać. Prawdopodobnie masz zawór bezpieczeństwa zintegrowany z zaworem zwrotnym i dlatego "nie widzisz" ZZ pod bojlerem. Jak Cię to denerwuje, to domontuj sobie naczynie wyrównawcze CWU i sprawny zawór zwrotny do bojlera. Dodatkowo będzie to "zdrowsze" dla bojlera, bo zmniejszą się skoki ciśnienia, które w takim zakresie przyspieszają pękanie powłoki wewnętrznej. 

Opublikowano

Mówimy o pompie, która uruchamia sterownik CO i która podaje ciepłą wodę do bojlera. Zawór bezpieczeństwa na zasilaniu zimnej wody do bojler wymieniłem też niedawno na nowy

Opublikowano

No to jak wyżej napisałem. Ciśnienie podnosi Ci wzrost temperatury wody w bojlerze, a nie pompa. Poza tym pompa CWU nie ma żadnego połączenia z wodą w instalacji użytkowej. To dwa odrębne obiegi.

Opublikowano

I rzeczywiście podnosi ciśnienie powyżej 6 bar, czy tym wskazaniem się nie przejmować? Bo to ważne, bo jeśli ciśnienie tak wzrasta to może uszkodzić instalacje?! Co robić? Tak jak pisałem wcześniej miałem za redaktorem za i pewnie dlatego wtedy było ok

Opublikowano

zapewne nie masz zbiornika przeponowego i nie ma co skompensować wzrostu ciśnienia w obwodzie cwu. Chodzi obwód wody uzytkowej, nie kotłowej.

Kolejna sprawa, nie ma albo jest uszkodzony ZZ pomiędzy cwu a woda zimną.

3081804400_1486989283.jpg

Tam gdzie na Twoim rysunku jest wyjscie na "zasilanie bojler" na tym rysunku masz kontynuacje. ten prostokąt z przekatna i strzałką nad symbolem to zawór zwrotny. On musi być

Opublikowano

Jak wrócę do domu zrobię jeszcze fotkę zasilania zimna woda bojlera. Może to coś pomoze

Opublikowano

Doprowadzenie zimnej wody wygląda tak jak na zdjęciu, czyli zawór kulowy, zawór bezpieczeństwa i trójnik wejście do bojlera i spust wody
Rozumiem, że kiedy pompka pompuje wodę ciepła do bojler to woda jest przepuszczana przez zawór bezpieczeństwa i cofa się, stąd to wskazanie na manometrze reduktora cisnienia. Sugerujecie uszkodzenie zaworu bezpieczeństwa? Czy mój zawór ma też zawór zwrotny wbudowany? Czy wymiana na sprawny rozwiąże problem? 8fe5692e42f43107f2fcfd8bd04c5ce4.jpg

Opublikowano

Czyli zawór bezpieczeństwa ten zakreslont w kółko koło bojler jest uszkodzony? I puszcza cisnienia w obieg zimnej wody? Czy jego wymiana na sprawny wystarczy? Czy rzeczywiście trzeba naczynie przeponowe? A jeśli tak, to w które miejsce je wpiac? 5b10707ffeed4b0c0ab38ea84d0654f7.jpg

Opublikowano

Tak, ten zawór bezp jest zintegrowany z zaworem zwrotnym w jednej obudowie. Wymiana być może zapobiegnie cofaniu wody, ale wtedy prawdopodobnie zacznie Ci z tego zaworu kapać woda. Zależy jaki będzie przyrost objętości wody w zasobniku gdy pobory nie są używane a woda się podgrzewa. Dla zdrowia zasobnika lepiej naczynie założyć. Wpinasz je między zaworem zwrotnym a bojlerem. Schemat przykładowy podał Ci kolega wyżej.

Opublikowano

Panowie dzięki za pomoc. Jeszcze tylko zapytanie - do bojlera 140 l jakie naczynie wzbiorcze? I jaki kolor naczynia?, bo są różne i do różnych zastosowań.

Aha i jeszcze jedno- Czy muszę spuszczac wodę z bojlera, czy uda się wstawić ten trójnik bez spiszczania wody? Jak wymieniali mi zawór bezpieczeństwa to przy pełnym bojlerze bo woda się zawiesiła.

Opublikowano

a ja czegoś nie rozumiem

1 godzinę temu, kadamcz napisał:

Doprowadzenie zimnej wody wygląda tak jak na zdjęciu, czyli zawór kulowy, zawór bezpieczeństwa i trójnik wejście do bojlera i spust wody
Rozumiem, że kiedy pompka pompuje wodę ciepła do bojler to woda jest przepuszczana przez zawór bezpieczeństwa i cofa się, stąd to wskazanie na manometrze reduktora cisnienia.

co tu ma pompa do ciepłej wody, tego zaworu bezp. ZZ itd.

przecież w obiegu wody użytkowej zarówno ciepłej jak i zimnej pompek się nie stosuje,

chyba, że autor myli obieg wody grzewczej z woda użytkową?

Opublikowano

Naczynia do CWU są zazwyczaj w kolorze niebieskim lub białym.Po prostu musi być do CWU)Może być 12l.Bez spuszczania wody z bojlera raczej się nie obejdzie)I naczynie powinno być podłączone na rurze 3/4"(patrz gwint w naczyniu) a ty masz przeredukowane na 1/2,dobrze by było przy okazji przeróbki dać trójnik 3/4" ten pod bojlerem na przyłączu.I jeszcze musisz ustawić ciśnienie wstępne w naczyniu przed jego montażem bo jak tego nie zrobisz to naczynie może nie być "widoczne dla systemu"=tak jakby go wcale nie było

Samo naczynie powinno być zamontowane na tzw szybkozłączce

Opublikowano

Ja z reguły pozostawiam ciśnienie wstępne bez korekt, bo fabryczne to zazwyczaj 3,5-4 bary. Od tego poziomu naczynie zacznie przejmować nadmiar, wcześniej do tego poziomu wzrośnie ciśnienie w instalacji. Zbyt wczesna reakcja to wg mnie niepotrzebna strata na pojemności naczynia. 

Opublikowano

Czyli jak mam na wejściu wody z sieci ustawione 3 bary na redaktorze, to ciśnienie wstępne ma być 2,7 bara? Rozumiem, że po po podpieciu do instalacji moge sobie zwiększyć ciśnienie na redaktorze np do 4 bar?

W takim wypadku nie lepiej zobaczec jakie jest ciśnienie w naczyniu i za pomocą reduktora ustawić 0,3 bar wyższe?

Opublikowano

naczynie powinno być podłączone na rurze 3/4"(patrz gwint w naczyniu) a ty masz przeredukowane na 1/2,dobrze było dobrze

A czy nie da się tego naczynia podlaczyc do tego trojnika, co jest w tej chwili i przejsc z 1/2 na 3/4 i szybkozlaczka i naczynie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.