Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z temperaturą za zaw. 3D

myrdek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to nie wyeliminuje problemu bo jak zrobi tak jak mówicie, zawór za pompą to i tak trzeba zabezpieczyć przed zasysaniem powrotu z innego obiegu. Dojdzie wtedy drugi zawór zwrotny na powrocie każdego obiegu za rozgałęzieniem powrotu do mieszacza. Czyli tam gdzie jest teraz.

Opublikowano

Wydaje mi się, że jest ok ale głowy nie dam sobie uciąć. Obieg mieszający powinien być zamknięty sam w sobie.

Opublikowano

10 minut temu, Dragster napisał:

Obieg mieszający powinien być zamknięty sam w sobie.

Dlatego też, dla mnie laika. Warto zobaczyć rozwiązania producentów (np: google). Jak przynajmniej takiego nie znalazłem. A powyższego nie rozumiem, bez urazy :-) .

Opublikowano

Panowie, czy w ogóle lokalizacja zaworu zwrotnego ma tu znaczenie? Obieg jest poniekąd naczyniem zamkniętym. Zawsze ilość gorącej wody dopuszczonej będzie równa ilości wody odprowadzonej do bufora. Wiec co za różnica czy zawór zwrotny jest na zasilaniu trójdroznego czy na powrocie.

Kwestia lokalizacji czujnika temp.: testowałem położenie za pompą i efekt był identyczny jak teraz gdy jest pomiędzy pompą a trojdroznym.

Obecnie jestem w kontakcie z serwisem kotła. Próbuje uzyskać info jak dostać się do takich opcji mieszacza jak stała czasu całkowania i zakres proporcjonalności. W mojej wersji sterownika producent wyrzucił te dwie opcje z ustawień serwisowych.

Opublikowano

Pokaż zaawansowane = TAK. 

Co do zaworów zwrotnych, obiegi mieszajace potrafią sobie pobierać powrót a tego nie chcemy. 

Opublikowano

Pozostaja wiec parametry samego silownika.

No wlasnie rowniez ciekawi mnie to zagadnienie z zaworami zwrotnymi. Pamietam jak u mnie skladali kotlownie to powyciagali sprezynki z tych zaworow twierdzac ze to czasem halasuje i nie do konca potrzebne. Hmm... Nie protestowalem nie majac doswiadczenua chociaz wydawalo sie to nie logiczne.

Teraz powiazuje ten fakt z ta ciekawostka dwoch temperatur na jednej rurze. Czy to mozliwe ze przez brak zaworow zwrotnych wytworzyl sie niezrozumialy dla mnie obieg grawitacyjny (pompowy) i zakloca sie wzajemnie?

Nie znalazlem innej sensownej przyczyny.

Opublikowano

No niestety producent pozbawił mój sterownik opcji "pokaż zaawansowane". Obecnie poszedłem za radą kilku osób i zmieniłem ustawienie czasu otwarcia zaworu na 60s. mimo że siłownik jest 120s. I to przyniosło dość ciekawe efekty, bo póki co sterownik dobrze radzi sobie z ustawieniem i utrzymaniem stałej temperatury na obiegu. Co prawda procent otwarcia zaworu wyświetlany w sterowniku nijak się nie ma do faktycznego procentu otwarcia, ale to akurat mało mi przeszkadza. To jest raczej obejście problemu niż rozwiązanie ale już drugi dzień nie zauważyłem żeby był jakiś problem z wpadaniem w oscylacje. No ale nie odpuszczam i dalej szukam rozwiązania.

Opublikowano

Jaki masz sterownik?

Opublikowano

witam.

mam podobny problem ze stabilizacją temperatury na podłogówce,

mój kocioł to Defro komfort eko PZ z pid 15 kw ze sterownikiem K1PRv4 PZ. instalacja wyposażona w zawór 4D i 3D afriso bez siłowników, pompa CO, pompa CWU  oraz pompę podłogową, grzejniki i podłogówka na oddzielnych rozdzielaczach.

ogrzewanie podłogowe na parterze w salonie 3 sekcje, kuchnia, łazienka i korytarz w sumie 6 sekcji.

mój problem polega na tym że nie mogę wyregulować temperatury na podłogówce. a mianowicie jeżeli piec jest w trakcie pracy z załączoną pompą CO to na zaworze 3D ustawiam go na wartość 3  co daje nam temperaturę na obiegu podłogowym w granicach 35-38 st. tak jest do momentu kiedy w domu nie ma jeszcze osiągniętej temp. zadanej na regulatorze pokojowym. jeżeli w domu jest już temp. zadana wyłącza się pompa CO na grzejniki, a wraz z tym spada temperatura na zasileniu podłogówki  przez co po  jakimś czasie wychładza się.wtedy żeby utrzymać dopływ cieplej wody to zawór 3D musiałby być na wartości 6-8. z kolei przy takim ustawieniu zaworu i załączeniu się pompy CO dopływa zbyt dużo gorącej wody. i tak w kółko.

hydraulik który montował całą instalację zasugerował zamontować siłownik na zawór 3D. z kolei inny przy okazji montażu pompy ciepła CWU twierdzi że siłownik tego nie wyreguluje i zasilanie podłogówki powinno być przed zaworem 4D. ok wtedy mógłbym mechanicznie ustawić zawór na 1-2 i obserwował temp. ale czytając inne tematy i oglądając schematy nie powinno montować się dopływu do zaworu 3D przed 4D

20181027_115645.jpg

zaw.jpg

Opublikowano

Nie dasz rady wyregulować temperatury na 3D ręcznie. Zawsze będą wahania. Kocioł też ze stałą temperaturą nie grzeje ma jakąś histerezę. Do tego zapotrzebowanie na ciepło się zmienia. Na obu zaworach trzeba zamontować siłowniki. Pytanie czy sterownik kotła obsłuży dwa zawory mieszające?

Opublikowano

Problem z temperaturą przy pracy i wyłączonej pompie CO wynika z tego że pompy podłączone są szeregowo a powinny równolegle - zasilanie do zaworu 3d.powinno być wyciągnięte między zaworem 4d a pompą CO. Na zaworze 4d nie musi być siłownika - na grzejniki ustawisz sobie ręcznie temperaturę ale na podlogówce bez siłownika to komfortu nie będzie jak pisał kolega

Opublikowano

dzięki za sugestie. postaram się odpowiedzieć na nie.

oba zawory są przystosowane do siłowników aby w przyszłości je założyć. na sterowniku w menu jest opcja ustawienia zaworu a tam zawór wbudowany, zawór 1, zawór 2 i kolejne opcje skok jednostkowy, minimalne otwarcie, ochrona powrotu czas otwarcia. co do prac pomp wcześniej były podłączone razem tyle że po nagrzaniu domu do zadanej obie się wyłączały i załączały co jakiś czas zgodnie z ustawieniami na sterowniku a w tym czasie podłoga się  wychładzała.

gdybym zdecydował się na siłownik afriso do zaworu 3D to jaki typ,  czas obrotu o 90 st,

jest jeszcze z tej firmy jak siłownik stałotemperaturowy. więc może taki, tyle tylko że temp. mogę ustawić na sterowniku.

Opublikowano

Faktycznie, pompy szeregowo. Bee... powinny być równolegle. Brak wężownicy/DBV, chyba że jest DBV i go nie widać na zdjęciach.

JAk masz obsługę 2 zaworów to kup dwa siłowniki. Np. Afriso ARM 343 (120s).

Opublikowano

no chyba tak muszę zrobić i czekać na efekty. później będę jeszcze musiał znaleźć gdzieś na forum nastawy tego urządzenia. A co rozumiecie przez to pompy powinny być równolegle w moim układzie. 

Opublikowano

Teraz masz efekt taki że pompa od 4d pcha wodę w zawór 3d. i zawór 3d zamiast mieszać może rozdzielać. Taki układ  może być  kompletnie nieregulowalny.

Opublikowano

O widzisz odpowietrznik miszcz painta Ci wyrysował :D - to jest podłączenie równoległe. Tak jak masz w tej chwili jest szeregowo czyli mówiąc najprościej dwie pompy są zamontowane jedna za drugą i pracując jednocześnie zakłócają sobie pracę co utrudnia sterowanie i jakąkolwiek stabilizację

Opublikowano

Ma talent chłopak co? :))))) Normalnie zostanie naszym forumowym Picasso...

Opublikowano

ok. rozumiem. szkoda że hydraulik tego nie wiedział. dla jasności jeszcze ta niebieska przeprowadzona linia jest do tej samej rury co aktualnie jest podłączone więc chyba nie ma potrzeby tego zmieniać czyli do powrotu z grzejników. I drugie pytanie jeżeli pompa CO nie pracuje to pompa podłogowa pobiera ciepłą wodę przez tą rurę z zaworem grawitacyjnym?

Opublikowano

Nie zapomnij o DBV lub wężownicy schładzającej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.