Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pytanie

tomek351

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie 100% pewnych zabezpieczeń. Największym zagrożeniem dla kotła stałopalnego jest właśnie automatyka, bo jej awaria lub brak zasilania prowadzą do spalania niekontrolowanego. W odwodzie muszą być zabezpieczenia pasywne. Tak jak każde auto ma pedał hamulca będący dźwignią pompy hamulcowej pomimo obecności wspomagania i całej masy elektroniki sterującej. O hamulcu ręcznym "na linkach" nie wspomnę.

Opublikowano

No tak, STB wyłącza palnik. I bardzo dobrze, palnik nie wytwarza ciepła, sterownik uruchamia pompy i piec zostaje schłodzony.

Opublikowano

A to sterownik ulegnie awarii? Po prostu się zawiesi. Bywa przecież tak...

Opublikowano
2 minuty temu, kiminero napisał:

Największym zagrożeniem dla kotła stałopalnego jest właśnie automatyka, bo jej awaria lub brak zasilania prowadzą do spalania niekontrolowanego.

wszystko zależy od typu pieca i palnika.

Palnik peletowy nie ma opcji niekontrolowanego spalania. Zabraknie prądu/zadziała STB, wyłącza się wentylator nadmuchowy, podajnik peletu, to co jest w palniku spali się i zgaśnie.

Co innego piece na węgiel, tam jak najbardziej może dojśc do przegrzania

Opublikowano
3 minuty temu, Dragster napisał:

A to sterownik ulegnie awarii? Po prostu się zawiesi. Bywa przecież tak...

no bywa i co sie dzieje? podajnik peletu nie podaje, a jak zawiesi się, że podaje non stop, to zasypie palnik i wszystko zgaśnie

Cytat

I takiego rozgraniczenia rodzajów kotłów doszukałeś się w normie?

Nie, ale jak dokładnie poczytasz, to tam wyczytasz, że różne zabezpieczenia stosuje się w zależności od urzadzenia, jedne wymagają takiego inne innego.

zaznaczam, że ja cały czas pisze o piecu na pellet

Opublikowano

Tym bardziej, zasypany palnik może wytworzyć taki nadmiar energii, że dolecisz nie na księżyc tylko do saturna.

Opublikowano

zasypany palnik zgaśnie, ale nawet gdyby było tak jak napisałeś, to żaden DBV czy inna wężownica nie pomoże :)

Opublikowano

Jak jest dobrana do mocy kotła i są zachowane minimalne przepływy wody z sieci to czemu mała by nie pomóc?

Opublikowano

bo w sterowniku spalił sie stopień mocy pompy która przez to nie działa i nie ma odbioru ciepła a dodatkowo sterownik się zawiesił

Opublikowano

Przecież wężownica grawitacyjnie potrafi schłodzić. Ważne by był przepływ zimnej wody z sieci.

Opublikowano

A jak jest awaria i wodociągi zamknęły wodę? A jak ktoś zamknął zawór dopuszczający wodę do DBV lub wężownicy?

Nadmienię, ze DBV i wężownicy schładzającej nie wolno stosować(znaczy wolno, ale nie bierze sie tego pod uwagę), jak jest zasilanie w wodę z hydroforu.

I tak możemy mnożyć wiele sytuacji i wychodzi na to, ze najlepszy jest STB i coś co odłącza zasilanie  pieca.

W każdym razie zawór DBV i wężownica nie jest obligatoryjna.

Opublikowano

Czy ktos spotkal sie, a moze przeczytal, uslyszal ze doszlo do nieszczescia w instalacji co. zamknietej ktora zostala wykonana i uzytkowana wedlug obowiazujacych przepisow?

Opublikowano

To co to jest "urządzenie do odprowadzania nadmiaru mocy cieplnej"?

Opublikowano

Dołożę swoje trzy grosze. Pomimo zastosowania wszystkich zabezpieczeń układu zamkniętego (łącznie z wężownicą czy DBV)nie mamy 100% pewności że wszystko zadziała jak zajdzie potrzeba. Bo co np jak wszystkie zabezpieczenia elektroniczne zawiodą i będzie awaria sieci wodociągowej albo np koparka na naszej ulicy uszkodzi nitkę wodociągu? Takie rzeczy się zdarzają. Wiadomo taki zabieg okoliczności to pająk 6ka w totku ale nie nieprawdopodobny. 

Dlatego nie mają racji ci którzy twierdzą że układ zamknięty jest równie bezpieczny jak otwarty. Przy otwartym jeśli naczynie jest oczywiście podłączone zgodnie z normą można gotować wodę do woli. 

Opublikowano

.... bo też kotłów na paliwo stałe nie wolno zostawiać bez dozoru....
Nie ma zabezpieczeń na 100%, ale dwa, lub trzy zabezpieczenia wystarczają w 99% wypadków...
A jak ktoś ma pecha, to w drewnianym kościele cegłą w głowę oberwie....
Wszystko musi być z głową zaprojektowane i wykonane, aby minimalizować ryzyko poważnej awarii....

Opublikowano
27 minut temu, Dragster napisał:

To co to jest "urządzenie do odprowadzania nadmiaru mocy cieplnej"?

cokolwiek, co jest w stanie odprowadzić nadmiar mocy cieplnej, nawet sterownik i pompa(y) i wcale nie musi to być zawór DBV czy wężownica

Rację mają też @hajtaler428 i @krisb 

Opublikowano

Tylko że ja nigdzie nie widziałem w instrukcji kotła informacji że jak producent dopuszcza montaż kotła w instalacji zamkniętej tozabezpibeczeniem może być sterowniki. Albo producent dopuszcza wezownice albo zawór.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Cytat
Kocioł xxxxxxxxxxxxxxx przystosowany jest do pracy w układach otwartych lub zamkniętych. Należy pamiętać aby instalacja zabezpieczona była zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku pracy kotła w układzie otwartym lub zamkniętym, zabezpieczenie instalacji należy wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami.

jedyna informacja na temat zabezpieczeń w jednej z instrukcji, nawet na schemacie brak DBV czy innych wężownic.

Cytat
Kocioł xxxxxxx  przystosowany jest do pracy w układach otwartych lub zamkniętych. Należy pamiętać aby instalacja zabezpieczona była zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku pracy kotła w układzie otwartym, zabezpieczenie instalacji należy wykonać zgodnie z normą PN - 91/B-02413, natomiast w przypadku pracy w układzie zamkniętym zgodnie z normą PN-B-02414.

inna instrukcja

Opublikowano

Podaj mi definicję co to jest: "urządzenie do odprowadzania nadmiaru mocy cieplnej"? Na pewno to nie jest sterownik i pompy ani zasobnik CWU. Czarujesz tu jakąś normą której nawet nie przeczytałeś. 

Opublikowano

Ja nie znam, ale Ty znasz i zaraz ją podasz tutaj. Prawda? No chyba, że jej nie znasz i na swój sposób interpretujesz.

Opublikowano

...nie podam, szukaj sobie.  Udowodnij nam, że sterownik i pompy mieści się  w definicji "urządzenie do odprowadzania nadmiaru mocy cieplnej".

Opublikowano

Nie odwazylbym sie zinterpretowac sterownika kotla jako "urzadzenia do odprowadzenia nadmiaru mocy cieplnej". Ale to moje zdanie.

Ponizej takiego urzadzenia do odprowadzenia ciepla nie bylo (sterownik mogl byc).

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2821658.html

Opublikowano
50 minut temu, Dragster napisał:

..nie podam, szukaj sobie

chcesz wiedzieć, sam sobie znajdź i udowodnij, że ja nie mam racji

33 minuty temu, PioBin napisał:

Ponizej takiego urzadzenia do odprowadzenia ciepla nie bylo (sterownik mogl byc).

Ale to piec na węgiel i  na dodatek zwykły śmieciuch, pokaz piec na pellet z odpowiednim sterownikiem

zdjęcie tego pieca 1473771500_1400886508.jpg

Opublikowano

To jest kocioł na paliwo stałe :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.