Sandek Opublikowano 7 Października 2018 #1 Opublikowano 7 Października 2018 Witam, Jak w temacie. Czy macie z tym problem ? Jeśli tak, jak rozwiązaliście u Siebie tę niedogodność ? Do posiadaczy anhydrytu - czy szybko stygnie Wam posadzka na której są panele podłogowe, czy sterujecie tą posadzką za pomocą elektrozaworów ? Czy w przypadku anhydrytu jest sens rozważać sterowanie podłogi elektrozaworami (zimniej w nocy, cieplej w dzień ) ? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
odpowietrznik Opublikowano 7 Października 2018 #2 Opublikowano 7 Października 2018 A jaki kocioł napędza tą instalację?
Sandek Opublikowano 7 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2018 Problem istnieje u Znajomego, twierdzi, że ma kocioł na eko. Natomiast ja chcę zainstalować kocioł na pellet (gazu brak), jeśli ma to w ogóle jakieś znaczenie. Do tego jestem tuż przed wylewkami więc się zastanawiam co tak naprawdę lać na tę podłogę by nie strzelić w "kolano".
odpowietrznik Opublikowano 7 Października 2018 #4 Opublikowano 7 Października 2018 Wylewka anhydrytowa dobrze współpracuje z ogrzewaniem podłogowym ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje za 1m2 pewnie z 60zł.Oczywiście mówimy o profesjonalnej wylewce anhydrytowej np.Agillia Sols firmy Lafarge Nie jestem zwolennikiem sterowania OP siłowniki+termostyty czyli ON/OFF Lepiej sterować pogodowo czyli czujnik zewn.zaw.3D z siłownikiem ,krzywa grzewcza
shogunzlasa Opublikowano 8 Października 2018 #5 Opublikowano 8 Października 2018 Lepiej obniżać temp. niż wyłączać pętle. Ale jak już termostaty to takie z systemem PWM - ma to salus, auraton itd.
Sandek Opublikowano 8 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 8 Października 2018 Ok, a Wy macie ogrzewanie podłogowe ? Jeśli tak, to jak u Was z wilgotnością powietrza w pomieszczeniu ? Jeśli miałbym "tylko" obniżać temp w pomieszczeniu to chyba lepiej zwykły jastrych. Odpowietrznik - dlaczego aż 60 zł / mkw ?
MikiQ Opublikowano 11 Października 2018 #7 Opublikowano 11 Października 2018 Nie wiem skąd jesteś ale na śląsku za anhydryt knauf wołają jakieś 40 zł.Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 11 Października 2018 #8 Opublikowano 11 Października 2018 W dniu 8.10.2018 o 08:10, Sandek napisał: Ok, a Wy macie ogrzewanie podłogowe ? Jeśli tak, to jak u Was z wilgotnością powietrza w pomieszczeniu ? Jeśli miałbym "tylko" obniżać temp w pomieszczeniu to chyba lepiej zwykły jastrych. Odpowietrznik - dlaczego aż 60 zł / mkw ? Ja prawie w 100% grzeję podłogówką i wilgotność od 40-60% czyli wzorcowa i to bez reku czy tam innych wynalazków , to najlepsza rzecz jaką zrobiłem , no i wg mnie znacznie oszczędniejsza w opale .
esselite Opublikowano 13 Października 2018 #9 Opublikowano 13 Października 2018 Potwierdzam, nie ma problemów z wilgotnością. U mnie też najniższą to 40%Odnośnie kotłowni, to zasilasz jakiś duży bufor tym kotłem?
teres Opublikowano 13 Października 2018 #10 Opublikowano 13 Października 2018 Podłogówka nie ma nic do wilgotności w domu.
Sandek Opublikowano 14 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 14 Października 2018 W dniu 7.10.2018 o 23:34, odpowietrznik napisał: Wylewka anhydrytowa dobrze współpracuje z ogrzewaniem podłogowym ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje za 1m2 pewnie z 60zł.Oczywiście mówimy o profesjonalnej wylewce anhydrytowej np.Agillia Sols firmy Lafarge Nie jestem zwolennikiem sterowania OP siłowniki+termostyty czyli ON/OFF Lepiej sterować pogodowo czyli czujnik zewn.zaw.3D z siłownikiem ,krzywa grzewcza Dlaczego twierdzisz, że właśnie tej firmy anhydryt jest profesjonalny ? Czyżby nie pochodził w wyniku filtracji spalin z kominów spalania węgla brunatnego, tzw. anhydryt termiczny ? ? ?
odpowietrznik Opublikowano 14 Października 2018 #12 Opublikowano 14 Października 2018 Porozmawiaj z kolegą Sambor on "wylał" tysiące m2 anhydrytu więc może ci doradzi
Sandek Opublikowano 14 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 14 Października 2018 Dziękuję Ci "odpowietrzniku" za szybką reakcję... "Kolego SAMBORRRRRR" wystąp .. !!!!!!!!! Może się odezwie..
odpowietrznik Opublikowano 14 Października 2018 #14 Opublikowano 14 Października 2018 Jak będziesz się do niego zwracał w trybie rozkazującym to nie wiem czy wystąpi)On już dawno zapomniał o czasach kiedy był w wojsku;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.