Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 22.12.2019 o 19:36, stuntmachine napisał:

Tak. Mam 20km do czluchowa. Pelet z poltarexu polecam ale 1000 za tone u mnie. Nie mam motylkow zrobione. Czyszczenie trwa 3 minuty. Co 2 miesiące wydmucham żeberka sprężarka. Z kominem nic nie robilem. Mam wkład w kominie. Ty pewnie też jak jedziesz na oleju.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Witam. Jestem z Człuchówa i mam dokładnie taki sam kocioł Buderus logano g115. Dasz namiary na osobę, która wykonała modernizację?

Opublikowano

Numer do goscia który zakładał palnik. +48600113028.

Dodam że wziąłem teraz partie pelletu robiona w zimę i chyba jest w niej więcej zanieczyszczeń. Robią się twarde grudki. Czyszczę pięć codziennie przez to.

Opublikowano

Nie palę w Buderusie olejem. Mam dostawionego śmieciucha i palę węglem.

Ale czas na zmiany.

@Stuntmachine Twój palnik KIPI to 20 kw czy 16 kw?

Bo zastanawiam się, który wybrać.

Dom 120m ocieplony

Podobno 20 kw samoczyszczenie palnika lepiej chodzi przy słabej jakości pelecie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hejka

Sezon ma sie ku końcowi

Miałem 2 tankowania. Pierwsze 990 litrów do pełna i drugie teraz we wtorek 1298. Tak wiec od połowy września do 14.04 poszło 2288ltr za 6400pln. Jakie wyniki w tym sezonie odnotowała przeróbka?

Opublikowano

4.5tony. Teraz jadę na plecie sosnowym po 700. Znalazłem produkt tani i dobry. Bez spiekow. Tobie tak wyszło tylko dlatego że ropa potaniała. Normalnie byś się otarł pewnie o 8k pln

Opublikowano (edytowane)

Przerabiaj. Buderus jest żeliwny. Nie do zaje...nia. Jak ci woda nie zamarznie i go nie rozsadzi to wytrzyma lata.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

No , ale wiesz , dobrze byłoby mieć dwa żródła ogrzewania na inne paliwa. Buderus przydałby sie gdyby tona pelletu poszła na 1200-1400(co jest możliwe w nadchodzących latach przy obecnej popularności) , a olej byłby tak jak dziś po 2,3

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam dłubiących w Buderusach! :-). Zakupiłem w dobrej cenie Logano G115 i teraz spróbuje pożenić go z Kipi! Namiar na montera już mam, ale najpierw muszę wyremontować kotłownię. Na razie aż tak  mi się nie śpieszy, bo śmieciuch jeszcze w dobrej kondycji, ale jego dni są już policzone! Zobaczymy, co wyjdzie.

Czy oryginalny otwór w drzwiczkach na palnik pasuje czy trzeba powiększać, bo wykręciłem właśnie palnik olejowy i tak mnie zastanowiło...

Gość robin60
Opublikowano

Otwór montażowy dla palnika KIPI 4-16 kw wynosi 114 mm zaś dla 5-20 kw wynosi 120 mm.

Opublikowano

Dzięki za odzew! No to trzeba będzie rzeźbić, bo oryginalny otwór w drzwiczkach ma 110 mm.!  Powiększyć go tylko do wymaganej średnicy czy "podnieść" otwór dla uzyskania więcej miejsca na popiół?

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć

Ja mam przerobiony kocioł na paliwo stało EKOCENTR. Aktualnie zakupiłem Buderusa G115 którego planuję przerobić na pellet z palnikiem KIPI, ja mam 26KW. Jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem palnika do kołata Buderus to na dziś bym polecił zastanowić się nad palnikiem KOSTRZEWA. Drzwiczki zawsze trzeba przerobić/wyciąć ale Kostrzewa oferuje przejściówkę dzięki której kocioł można używać zamiennie z palnikiem olejowym lub pelletowym. 

Choć prezentowany kocioł to chyba nie jest G115 🙂, mój ma inny palnik. No ale opcja warta przemyślenia. 

Co do wycinania otworu to sugeruję ustawić palnik możliwie najwyżej, tak aby było jak najwięcej miejsca na popiół. 

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu