erik7 Opublikowano 2 Października 2018 #1 Opublikowano 2 Października 2018 Dzień dobry. Chciałbym poprosić o pomoc w doborze pompki do obiegu c.o. Chodzi o to że mam obieg c.o. w obwodzie na poddaszu przed zaworem czterodrogowym. Przy ustawieniu trybu pracy zima pompka pracuje przez cały czas. Na grzejnikach mam zamontowane termostaty elektroniczne które przy cieplejszych dniach zamykają całkowicie grzejniki a pompka pracuje. Wysokość podnoszenia około 5 metrów. Czy taki układ jest poprawnie wykonany? Chodziło mi o to żeby temperatura w każdym pokoju była sterowana oddzielnie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
erik7 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Października 2018 Czy taki prowizoryczny schemat wystarczy?
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2018 #4 Opublikowano 2 Października 2018 Powinno być jak w załączniku
erik7 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 2 Października 2018 Tylko że w tym przypadku temperatura na poddaszu będzie sterowana przez sterownik pokojowy który jest na parterze jak dobrze rozumiem. Chciałbym aby np. w nocy na parterze grzejniki miały niską temperaturę sterowane przez panel pokojowy ecoSter Touch a na poddaszu była wysoka temperatura którą można regulować termostatami elektronicznymi na każdym grzejniku osobno dlatego wymyśliłem żeby na poddasze puścić obieg z przed zaworu czterodrogowego.
sambor Opublikowano 2 Października 2018 #7 Opublikowano 2 Października 2018 Przecież można dać 2 pompy, tylko obie za zaw 4-D, oczywiście obie sterowane nie zależnie termostatami pokojowymi.
erik7 Opublikowano 3 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 3 Października 2018 Można tak zrobić tylko ze u mnie wyglada to tak ze kupując piec Kostrzewa EEI Pelets otrzymałem w gratisie panel pokojowy który wykorzystałem na parterze. Cały parter mam otwarty czyli salon, kuchnia, jadalnia, przedpokój. Jeden sterownik w tym wypadku jest lepszy niż 6 elektronicznych termostatów na grzejnikach. Jezeli wpiąłbym obwód na poddaszu za 4D wtedy panel pokojowy zamknie zawór bo osiągnie zadaną temperaturę i na poddaszu będzie taka sama temperatura a chciałbym żeby w tym czasie była na gorze wyższa. Chcialbym zapytać jaką pompkę polecacie na obwód na poddaszu która będzie cały czas pracować? Są takie pompki które po zamknięciu grzejników automatycznie zmniejszają swoją moc?
pastor Opublikowano 3 Października 2018 #9 Opublikowano 3 Października 2018 To czemu nie zrobisz sobie drugiego obwodu na górę z zaworem i regulacja?
erik7 Opublikowano 3 Października 2018 Autor #10 Opublikowano 3 Października 2018 Dość dużo kosztowała mnie modernizacja instalacji a dobry zawór 4D jest dość drogi. To byłoby najlepsze rozwiązanie ale na razie muszę zostać jednak przy samej pompce która i tak będzie potrzebna. W przyszłości założę zwór.
sambor Opublikowano 3 Października 2018 #11 Opublikowano 3 Października 2018 Przy inst CO z termostatami na grzejnikach najlepsza jest pompa grudfosa 25/40 z funkcją autoadapt np alpha2 25/40, która przy całkiem zamkniętych grzejnikach pobiera ok 3-5W.
erik7 Opublikowano 3 Października 2018 Autor #12 Opublikowano 3 Października 2018 Dziękuje za poradę.
wuwu Opublikowano 6 Października 2018 #13 Opublikowano 6 Października 2018 Podnoszę temat, czy prawdą jest że pompy a autoadapt(np Alpha2) nie lubią zbyt częstego wyłączania i włączania? jak to ma sie do ich żywotności i pracy na autoadapcie ? U siebie mam dwie stare pompy podłączone pod SPPv2, włączone autolato, ster decyduje która pompa ma działać, CO wyłącza sie po przekroczeniu temperatury 12'C na polu(np.jak dziś, na zewnątrz 21 stopni, CO stoi), CWU działa kiedy temp w bojlerze spadnie poniżej 45'C. Zakładam że pompa od CWU z autoadapt musi być odpięta od sterownika i powinna działać cały czas, ustabilizuje mi to pracę instalacji, podniesie temp powrotu ale czy ekonomicznie jest to uzasadnione, mam na myśli cenę prądu jak i przypuszczam że zwiększone zużycie węgla. A może zostawić jak do tej pory, ster ją włącza i wyłącza kiedy trzeba. CO- wyłączyć autolato i niech się kręci cały czas czy zostawić jak jest jeśli jej to nie szkodzi ? Chcę kupić dwie pompy, jedna CO Grundfos Alpha2 25-40, druga na CWU to chińczyk IBO 25-40.
Dragster Opublikowano 6 Października 2018 #14 Opublikowano 6 Października 2018 CO w Autoadapt. CWU w trybie normalnym na najniższym biegu. Zostaw tak jak jest to wcale nie jest częste uruchamianie się pomp. Zupełnie normalna praca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.