Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zamiana starego pieca na kocioł eko groszek prosze o pomoc

mirdek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , w tym roku bede zmienial moj stary piec na kociol na ekogroszek . Mam wielka prosbe do szanownych forumowiczów o pomoc a dokladniej jak zamontowac nowy kocioł w istniejacej kotlowni jak zrobic to poprawnie czy załozyc zawór 4d ewentualnie 3d, bardzo bym prosił o sugestie jak to przerobic bo w tym ukladzie co widac na zdjeciu instalacje nie pracuje porawnie   . W załaczniku zdjecia . Pozdrawiam i licze na wasza pomoc 

kotlownia 1.jpg

dom1.tif

Opublikowano

Wiesz jaką potrzebujesz moc kotła? Jeśli nie to wypełnij  http://cieplowlasciwie.pl/

Przykładowy sprawdzony schemat:

schemat do wykonania.png

Opublikowano

w tej chwili mialem protech ktory miał 19 kw mysle teraz o kotle 25 kw

KOŁTON ECOMATIX 25 KW

PROTECH EPV 25 kW

Opublikowano

Myslalem tak od 20 - 25 kw nie chce za malego i tez niechce przewymiarowac, co sadzisz jak moglbym przerobic ta instalacje co jest na zdjeciu

Gość Visitor1230
Opublikowano

Co do instalacji nie bede sie wypowiadal. Bardziej rozumiem sens mieszaczy 4D. Poza tym nie jestem w tym zadnym mistrzem.

Uzupelnij profil. Co ogrzewasz itd. Latwiej wtedy cokolwiek napisac. I pytanie czy te 25 kW to naprawde rzeczywsiste mksymalne  zapotrzebowanie? Jezeli taki kociol bedzie pracowal na max mocy zezre pi razy drzwi 100 kg wegla na dobe. Zakladasz takie zuzycie?

Opublikowano

Obecna instalacja z kotłem węglowym jest niebezpieczna.Nie wspomnę o tym podgrzewaczy gazowym po lewej(odprowadzenie spalin-nadaje się do kącika "wesoła twórczość hydraulika)Że też ta chałupa jakimś cudem jeszcze stoi i domownicy mają się dobrze)

Opublikowano

Podgrzewacz nie działa tzn nie jest używany był może używany pół roku dawno dawno temu . Odnośnie instalacji robił to pseudo hydraulik trraz to wiem ,a że człowiek się na tym nie zna bo nie musi i zleca to "hydraulikowi" mysli że będzie ok i placi za to piedziedze a tu wygląda to jak wygląda . Dlatego teraz przed przerobieniem tego pytam właśnie tutaj żeby nie popolnic błędu i żeby wykonanie tej przeróbki było poprawne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.