Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Korekta instalacji.

laptop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prośba do kolegów, którzy są na bieżąco w temacie.

W trybie letnim zaobserwowałem problem z obiegiem CWU, mianowicie po załączeniu pompy woda powracająca do kotła częściowo skraca sobie drogę powrotu - zaznaczone szarymi strzałkami na schemacie.

Czy dołożenie dwóch ZZ w miejscu znaków zapytania będzie wystarczające aby usunąć ten problem? Czy przepiąć powrót z bojlera bezpośrednio do kotła?

Odnośnie sensu posiadania 4D w tym miejscu możecie przemilczeć.

Czy po zaślepieniu jednego króćca w 4D może on pełnić funkcję 3D ? Po korekcie w rurkach.

schemat.jpg

Opublikowano

Tak, te ZZ załatwią sprawę. Najlepiej przenieść te, które są za pompami.

CWU powinna być wpięta jako pierwsza na wyjściu/wejściu kotła jeszcze przed pompą kotłową.

Opublikowano

Czyli tego 4D nie ruszam.

Czy demontaż ZZ z układu z 3D jest zaleceniem, czy tylko sugestią, iż jest możliwość wykorzystania go w innej lokalizacji? Koszt zakupu raczej mało obciążający i może nie warto bawić się w przekładkę?

Opublikowano

Nie można było napisać: Opór drugiego ZZ w obiegu ma wartość pomijalną z punktu widzenia wydajności pompy.

Ewentualnie: Opór drugiego ZZ w obiegu to dodatkowe X pascali, więc kolega dobrze prawi.

@odpowietrznik podszedł do tego intuicyjnie i logicznie, a tu jako żywo wracają wspomnienia ze szkoły i znajomy dialog:

- Odpowietrznik!

- Obecny.

- Do tablicy proszę... 

Opublikowano

Spadek ciśnienia na takim np zaworze zwrotnym 1" może wynosić powiedzmy ok250Pa(w zależności od klasy zaworu) Pompa(stosowana w instalacjach domowych) czyli 40ka,60ka jest w stanie pokonać opór np.40-60kPa(przy minimalnym przepływie)  więc taki zaworek  dla niej to pikuś

Opublikowano

Nie ukrywam, że najprostrzą korektą byłoby dla mnie wstawienie tych dwóch ZZ jak wskazałem to na schemacie, ale brałem też pod uwagę przepięcie powrotu bojlera. Nie chcę brnąć w poprawki, które mogą okazać się zbędne dlatego rozważę każdą opcję, a na ocenę efektów nie będę musiał czekać zbyt długo... pogoda.

Opublikowano

ZZ wstaw a grzania CW bym nie ruszał

Obecnie często grzejemy CW do temp poniżej 50C czyli powrót z grzania CW też może być zbyt chłodny dla kotła na pellet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.