Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prośba do kolegów, którzy są na bieżąco w temacie.

W trybie letnim zaobserwowałem problem z obiegiem CWU, mianowicie po załączeniu pompy woda powracająca do kotła częściowo skraca sobie drogę powrotu - zaznaczone szarymi strzałkami na schemacie.

Czy dołożenie dwóch ZZ w miejscu znaków zapytania będzie wystarczające aby usunąć ten problem? Czy przepiąć powrót z bojlera bezpośrednio do kotła?

Odnośnie sensu posiadania 4D w tym miejscu możecie przemilczeć.

Czy po zaślepieniu jednego króćca w 4D może on pełnić funkcję 3D ? Po korekcie w rurkach.

schemat.jpg

Edytowane przez laptop
Opublikowano (edytowane)

Czyli tego 4D nie ruszam.

Czy demontaż ZZ z układu z 3D jest zaleceniem, czy tylko sugestią, iż jest możliwość wykorzystania go w innej lokalizacji? Koszt zakupu raczej mało obciążający i może nie warto bawić się w przekładkę?

Edytowane przez laptop
Opublikowano

Nie można było napisać: Opór drugiego ZZ w obiegu ma wartość pomijalną z punktu widzenia wydajności pompy.

Ewentualnie: Opór drugiego ZZ w obiegu to dodatkowe X pascali, więc kolega dobrze prawi.

@odpowietrznik podszedł do tego intuicyjnie i logicznie, a tu jako żywo wracają wspomnienia ze szkoły i znajomy dialog:

- Odpowietrznik!

- Obecny.

- Do tablicy proszę... 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Spadek ciśnienia na takim np zaworze zwrotnym 1" może wynosić powiedzmy ok250Pa(w zależności od klasy zaworu) Pompa(stosowana w instalacjach domowych) czyli 40ka,60ka jest w stanie pokonać opór np.40-60kPa(przy minimalnym przepływie)  więc taki zaworek  dla niej to pikuś

Edytowane przez odpowietrznik
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie ukrywam, że najprostrzą korektą byłoby dla mnie wstawienie tych dwóch ZZ jak wskazałem to na schemacie, ale brałem też pod uwagę przepięcie powrotu bojlera. Nie chcę brnąć w poprawki, które mogą okazać się zbędne dlatego rozważę każdą opcję, a na ocenę efektów nie będę musiał czekać zbyt długo... pogoda.