Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Huczenie grzejników, krótkie bulgotanie w grzejnikach

tomek3216

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dlatego że ten zawór termostatyczny nawet gdy jest cały otwarty to i tak ogranicza przepływ i pompa faktycznie ma za mało na ssaniu.Za pompą nie mam jak zdławić przepływu.

Opublikowano
Godzinę temu, Kristof59 napisał:

A może sprzęgło hydrauliczne byłoby rozwiązaniem aby zrównoważyć ten układ?

Zamiast wymyślać cuda - wianki narysuj wreszcie prawdziwy schemat tej instalacji, gdyż tego chyba jeszcze nie zrobiłeś, wtedy będziemy mówić o zmianach.

Ale już praktycznie koniec zimy, więc masz czas do jesieni.

Opublikowano
2 godziny temu, Kristof59 napisał:

A może sprzęgło hydrauliczne byłoby rozwiązaniem aby zrównoważyć ten układ? 

A co na to Lazar skoro ŻĄDA TV55 to przy sprzęgle nie ma prawa BYTU .

Godzinę temu, sambor napisał:

Ale już praktycznie koniec zimy, więc masz czas do jesieni.

wraca zima  więc może zdąży choć by zdjęcia ?

2 godziny temu, Kristof59 napisał:

A dlatego że ten zawór termostatyczny nawet gdy jest cały otwarty to i tak ogranicza przepływ i pompa faktycznie ma za mało na ssaniu

bo nie odkręciłeś do końca zaworu 8  , może jeszcze spróbujmy tak jak kocioł osiągnie 75C  i się wyłączy to jak spadnie powiedzmy do 65 ręcznie załącz pompe

Opublikowano

1.Padła mi grafika w laptopie i od tygodnia piszę z telefonu i strasznie mnie to w.....a ,więc nic nie narysuję.jak zrobię lapka to coś wrzucę..

2.Nie cuduję,tylko próbuję wybrnąć jakoś z tego impasu bo na serwis Łazara nie ma co liczyć.

3.Nie koniecznie trzeba czekać do jesieni czy zimy,bo właśnie okres cieplejszy jak teraz ujawnia problem  i szukam pomocy u bardziej obytych w temacie.Jesli będzie konkretna rada to w każdej chwili mogę zrobić przeróbkę,ale nie chcę niepotrzebnie rozbudowywać instalacji.

4.O zastosowanie sprzęgła pytałem serwisanta już przy uruchomieniu,choć nie było właśnie w tym momencie tych objawów, i powiedział że jak najbardziej to dobry pomysł bo zniweluje ewentualnie różnice ciśnieniowe.No ale kocioł już był podpięty i właśnie uruchamiany i nie wiedziałem że będą takie jaja.

5.Zdjęcia już jakieś wstawiałem.

6.Pompa jest elektroniczna,zmienne charakterystyki.

7.Wyłączałem już pompę przy 75, pisałem też o tym., zawór nr.8 też był odkręcany na maxa przy każdej z charakterystyk.

8.O wszystkim o co pytałem serwis i ich odpowiedzi już opisałem,nie widać z ich strony chęci pomocy,kocioł sprzedany a wina ze strony instalacji, choć na olejowym było ok.

Opublikowano

Defro Nowa instalacja - bulgotanie w kotle

w tym temacie są zdjęcia

Opublikowano

Jutro coś porysuję,na razie padam,od 3ej na nogach.

Opublikowano

Acha i jeszcze takie info., dziś po nocnych wichurach kocioł uruchomił się po 15 godzinach braku prądu ok  18ej ,grzejniki grzeją, instalacja sama się odpowietrzyła bo w zeszłym tygodniu założyłem automaty na grzejniki na poddaszu tylko(Lazar radził na wszystkie),nic nie bulka.no wiadomo do czasu aż będzie ciepło . Plus jest taki że nie muszę chodzić odpowietrzać,jeśli któryś z nich się załączy.

Opublikowano

IMG_20190312_134907.thumb.jpg.f9a17cc7ed770c5e989e85d642e9c75c.jpg

IMG_20190312_134910.jpg

IMG_20190312_135104.jpg

IMG_20190312_135246.jpg

IMG_20190312_135318.jpg

IMG_20190312_135339.jpg

IMG_20190312_135413.jpg

IMG_20190312_135427.jpg

IMG_20190312_135452.jpg

IMG_20190312_135756.jpg

Opublikowano

czy przepływy są tak jak opisałem ( bo patrząc na wirniki to tylko czekać jak je zaleje )

opisz rury

Kristof59 4 pop.jpg

jaki przekrój pex-a

Opublikowano
19 godzin temu, Kristof59 napisał:

Plus jest taki że nie muszę chodzić odpowietrzać,jeśli któryś z nich się załączy

zakręć je wszystkie !!!!!!!!!!!!

Opublikowano

pompa CWU na tłoczeniu - a kotłowa na zasilaniu - hallloooo

jak wysoko jest zbiornik wyrównawczy od najwyższego grzejnika - bojlera

Opublikowano

Moim zdaniem opis rur jest taki:

1-zasilanie bojlera

2-Powrót bojlera

3,4 =zasilanie CO

5-krótki obieg CO(zawór grzybkowy-zawór temperaturowy-pompa CO-kocioł

Pompy CO i CWU wpięte na powrotach.

Prosta instalacja a daje we znaki.

Opublikowano

1.zasilanie Cwu-20mm

2.powrót cwu-20mm

3.zasilanie Co

4.rura do zbiornika wyrównawczego 32mm

5.bajbass z kotła-widać na zdjęciach 

Obie pompy na powrocie są.

Zbiornik 3m nad grzejnikiem.

Opublikowano

1-zasilanie bojlera

2-Powrót bojlera

3 =zasilanie CO

4- zbiornik wyrównawczy - KARYGODNE sprzeczne z przepisami pex

kootłowa na zasilaniu

CWU na powrocie pex pewnie 20  no i  KAWITACJA  GOTOWA

ZALECENIA ;

Pompa cwu na zasilanie potem pex

Opublikowano

Jeśli zalecenie słuszne to wystarczy odłączyć pompę CWU od napięcia  dodatkowo zakręcić zawór i się przekonać czy grzejniki nie będą się zapowietrzać.

Opublikowano

Zgodzę się że 20mm na Cwu może być za mało,ale wytłumacz dlaczego zalecasz dać pompę na zasilaniu?

Opublikowano

A nie lepiej zamiast przenosić pompkę to zmienić powrót na większy przekrój?

Opublikowano

To wygląda na piękny układ spieprzonej instalacji- pompa w kotle jest w szereg z każdą z pozostałych pomp.

Przy naczyniu na 3m nad instalacją jest realna groźba wywalania wody z inst + kłopoty z odpowietrzeniem jak któraś pompa stanie.

Dlaczego nie zrobiono układu z instrukcji?

Opublikowano

spróbuj tak, a jeszcze pytanie , jak szumi to pompa CWU chodzi ?Kiedy się załącza a kiedy wyłącza ?

Kristof59 4 cwu.jpg

Opublikowano

Pompa Cwu nieraz stoi 12 godzin bo nie ma zużycia ciepłej wody a w tym czasie Co pracuje i układ duży się wyłącza  po kilka razy(termostaty na grzejnikach) i wtedy pompa kotła puszcza banie.

Opublikowano

Temp. na bojlerze zadana 50st., histereza 9st.

Opublikowano
33 minuty temu, Kristof59 napisał:

histereza 9st

czyli 41C trafia na powrót ( a nawet może 35 z wężownicy ) może tu coś jest na rzeczy

Opublikowano
8 godzin temu, Kristof59 napisał:

IMG_20190312_135339.jpg

Tym zaworem motylkowym możesz szybko ocenić jak się zachowa instalacja.Tylko ustaw pompę na proporcjonalne ciśnienie.Zamknij i posłuchaj następnie otwórz i posłuchaj,oceń czy się zapowietrza instalacja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.