Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja Zamknięta, Czy Otwarta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z punktu widzenia wykonawcy oczywiście masz rację , ale ciekawi mnie jaką masz u siebie instalację? :rolleyes:

• Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 54.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Grawitacje, otwartą. Z 75 roku, robiona jeszcze przez mojego ojca. Moze w tym roku bede zmieniał jesli znajde na to czas, na układ z kotłem na pelet pogodówka itd ale układ zostanie otwarty.

Opublikowano

I bardzo dobrze każdy powinien mieć możliwość wyboru rodzaju instalacji u mnie i moich sąsiadów z powodzeniem pracuje instalacja zamknięta od wielu lat. Również w nowym domu buduję instalację zamkniętą kocioł ling duo 15kw rury pex 16mm.

Moim zdaniem przemawia za tym bezpieczeństwo , ekonomia i prostota instalacji.

Pozdrawiam.

Opublikowano
A swoją drogą strażnicy polskiego prawa i zwolennicy "bezpiecznych" układów otwartych ciekawe co powiecie jak znajdzie się w naszym sejmie i wejdzie w życie ustawa o możliwości stosowania układu zamkniętego tak jak jest w innych normalnych krajach europejskich?

Tę kwestie nie reguluje ustawa tylko rozporządzenie ministra. Nowe zostało właśnie napisane i wejdzie w życie za 3 miesiące. Czyli od sierpnia można zrobić instalację zamkniętą pod warunkiem zabezpieczenia jej według norm. Czyli potrójne zabezpieczenie mechaniczne: miarkownik, zawór bezpieczeństwa, bufor cieplny lub wężownica schładzająca. Ciekawe tylko kiedy rodzimi producenci kotłów się do tych potrzeb dostosują.

Opublikowano

juz pisałem wczesniej ze z głowa mozna zrobic wszstko ,jesli ktos zamknie układ zabezpieczajac go naprawde spora przeponą do tego zamontuje przynajmniej dwa zawory bezpieczeństwa na 1,5 bar o srednicy min 3/4 a układ bedzie miał mozliwosc czesciowo przekazac energie w sposób grawitacyjny lub węzownica schładająca to naprawde nie jest to juz bomba ,tylko układ sprawnie działajacy i wystarczająco zabezpieczony

a jesli ktos nie widzał jeszcze co potrafi zrobic kociołek który eksplodował i rozebrał poł domu mimo ze instalacja była otwarta i przypadkiem sie zamknęła przy -27st to naprawde niech nie okresla sie jednoznaczie

bo to tez ustawodawca nie przewidział ze taka rzecz moze miec miejsce po takich dwóch przypadkach w rejonie pleszewa wszyscy kotlarze montowali zawory bezpieczeństwa w kotłach seryjnie i było przez chwile bezpiecznie pozniej znowu nie montowali ale zalecali montaz zaworu

Opublikowano
a jesli ktos nie widzał jeszcze co potrafi zrobic kociołek który eksplodował i rozebrał poł domu mimo ze instalacja była otwarta i przypadkiem sie zamknęła przy -27st to naprawde niech nie okresla sie jednoznaczie

bo to tez ustawodawca nie przewidział ze taka rzecz moze miec miejsce po takich dwóch przypadkach w rejonie pleszewa wszyscy kotlarze montowali zawory bezpieczeństwa w kotłach seryjnie i było przez chwile bezpiecznie pozniej znowu nie montowali ale zalecali montaz zaworu

Wybacz ale jak rura 1" lub większa może się "przypadkiem zamknąć" ? Musiał być jakiś poważny błąd wykonawczy.

Opublikowano

Chyba kolega Mecenas mieszka w Afryce i nie wie co to mróz w naszym klimacie - po prostu rura lub zbiorniczek może zwyczajnie zamarznąć! I proszę nie nie piszcie o zaworach do podmieszania wody w zbiorniczku lub cyrkulacji bo to fikcja przecież może w kotle wygasnąć np. o trzeciej nad ranem a do następnego rozpalenia np o 7.00 jest cztery godz. W styczniu tego roku nad ranem było -27 stopni, nawet przy dobrym ociepleniu rury i zbiorniczka na nieogrzewanym poddaszu może zamarznąć.

Ponadto w nowym budownictwie ścianki działowe są grubości 11 lub 8cm i nie wyobrażam sobie prucia ściany pod rurę 1" lub 5/4" plus ocieplenie .

Można oczywiście poprowadzić rury na ścianie a w salonie postawić sobie wiaderko do przelewania się wody , :rolleyes: bo nie na każdej wsi jest kanalizacja.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wybacz, ale co piszesz to nie jest "niespodziewana sytuacja". Zbiornik w pomieszczeniu nieogrzewanym ma mieć według norm cyrkulację i koniec. Ta sama norma każe ci przed rozpaleniem upewnić się, że naczynie jest niezamarznięte poprzez system rurki sygnalizacyjnej. Jeśli się nie chce prowadzić naczynia na strych to zawsze jest wyjście - wymiennik.

Opublikowano

Ile czynności więc trzeba wykonać aby w czasie mrozów bezpiecznie rozpalić w otwartej instalacji?

A w zamkniętej po prostu rozpalasz i śpisz spokojnie. Wnioski nasuwają się same.

Opublikowano

Po pierwsze w domu w którym mieszkam instalacja jest otwarta (grawitacyjna) od 33 lat w praktycznie nie zmienionym stanie. Naczynie jest na strychu pomieszczenie nieogrzewane woda (dach nieizolowany) w naczyniu nigdy nie zamarzła. Temperatura na strychu nawet przy najwiekszych mrozach kiedyś było nawet -30 pare stopni jest zawsze dodatnia. Wiec raczej zamarzanie nie wchodzi w gre.

2. Wysysanie wody z naczynia - zawsze powinna być wykonana przerwa na rurze przelewowej nigdy nie wolno wpinać rury przelewowej do kanalizacji.

3. Należy zawsze przy kotle zamontować dodatkowe zabezpieczenie ( zawór bezpieczeństwa).

4. Uświadomienie użytkownika poimformowanie o wszystkich mozliwych zagrożeniach i jak temu zapobiegać i wszystko powinno być bezpieczne.

Opublikowano
Wybacz ale jak rura 1" lub większa może się "przypadkiem zamknąć" ? Musiał być jakiś poważny błąd wykonawczy.

a słyszał kolega o przemarzaniu przegód murowanych przy -27st ????????

zamarzło przy naczyniu i zrobiło sie bum a instalacja miał ponad 20lat i była zrobiona zgodnie z PN

i co ? nonie pomogło

całe szczecie ze kotłownia i łazienka to był element dostawiony do domu a zeby sciany przesuneło na fundamentach o 20cm to trzeba sobie wyobrazic co to była za siła

a widział kto zeby ktos sprawdzał zbiornik???????

ja nie znam takich uzytkowników

Opublikowano

I dalej utrzymanie stałej temperatury w budynku u mnie jest to 21-23 st C. I taka temperature utzymuje w domu cały czas nawet czasami w lipcu sierpniu odpalam kocioł dom mam nieizolowany a zużycie opału mniejsze niż ludzie w domach izolowanych. I przenikanie mi nie grozi poprostu budynek jest wygrzany i utrzymuje temperature dodatnia nawet w pomieszczeniach nieogrzewanych. A co do rozerwanych kotłów to widziałem niejednokrotnie i pewnie nie raz jeszcze zobacze. Instalacje trzeba wykonywać "z głowa" i uświadomić uzytkownika i wtedy bedzie napewno wszystko w porzadku.

Opublikowano

zgadzam sie i to własnie tak wyglada tylko ze jeden uzytkownik zrozumie inny zapomni najlepiej załozyc zawór bezpieczeństwa i po kłopocie

co do budyku w którym to sie stało to było to w pomieszczeniu dodatkowym na strychu nigdy nieogrzewanym i sie stało

a co do budynku akumulacji i izolacji to tez sie zgadzam przeprowadziłem siez nowego budynku idealnie zaizolowanego styropianem do starego komunistycznego budownictwa i trzeba przyznac ze komfort tego starego budownictwa jest nie do porównania grube sciany na 460mm potezna akumulacja i pełen komfort zobaczymy latem jak bedzie przy upałach

Opublikowano

Witam,

mam w domu instalację w układzie otwartym. Na miniony sezon zamieniłem piec z gazowego na paliwo stałe na ekogroszek. Po wymianie pieca instalator nie dopilnował odpowietrzenia wszystkich kaloryferów, mni też się z tym nie udało uporać. Wezwałem innego hydraulika i ten zaleca mi przerobinie instalacji na układ zamknięty. Twierdzi, że układ otwarty to przeżytek i stereotyp który funkcjonuje wśród instalatorów i producentów pieców na paliwa stałe. Tłumaczy mi że obecnie nie ma to znaczenia jeśli piec (np. taki jak mój) i tak jest sterowany elektronicznie i nie ma możliwości przegrzania wody w układzie c.o. Twierdzi że owszem przy ogrzewaniu prostym piecem węglowym gdzie nie ma elektronicznej regulacji temp. wody w kotle układ otwarty jest jak najbardziej właściwy ale w przypadku nowoczesnego pieca ze sterownikiem on zaleca już układ zamknięty jako wydajniejszy, nie zapowietrzający się itd. Mówi, że założy mi 2 zawory bezpieczeństwa. Proszę mi powiedzieć co mam o tym sądzić?? Czy on ma rację??

Opublikowano

no przedewszystkim układ zamkniety jest na ogół łatwiejszy do wykonania a jesli masz otwarty to go zostaw taki jak jest ,a temu instalatorkowi to widocznie sie nie chce pomyslec ,a układy tego typu zamyka sie w ostatecznosci jak przeszkody konstukcyjne nie pozwalaja na układ otwarty czy tez walory estetyczne ,ale zawsze jest to robione na własna odpowiedzialnosc niestety

Opublikowano
Witam,

mam w domu instalację w układzie otwartym. Na miniony sezon zamieniłem piec z gazowego na paliwo stałe na ekogroszek. Po wymianie pieca instalator nie dopilnował odpowietrzenia wszystkich kaloryferów, mni też się z tym nie udało uporać. Wezwałem innego hydraulika i ten zaleca mi przerobinie instalacji na układ zamknięty. Twierdzi, że układ otwarty to przeżytek i stereotyp który funkcjonuje wśród instalatorów i producentów pieców na paliwa stałe. Tłumaczy mi że obecnie nie ma to znaczenia jeśli piec (np. taki jak mój) i tak jest sterowany elektronicznie i nie ma możliwości przegrzania wody w układzie c.o. Twierdzi że owszem przy ogrzewaniu prostym piecem węglowym gdzie nie ma elektronicznej regulacji temp. wody w kotle układ otwarty jest jak najbardziej właściwy ale w przypadku nowoczesnego pieca ze sterownikiem on zaleca już układ zamknięty jako wydajniejszy, nie zapowietrzający się itd. Mówi, że założy mi 2 zawory bezpieczeństwa. Proszę mi powiedzieć co mam o tym sądzić?? Czy on ma rację??

W zgodzie z prawem tylko układ otwarty. Pamietaj ze zabezpieczenia elektroniczne sa zawodne. Jesli juz koniecznie chcesz układ zamkniety to radze zastosowac układ schładzajacy.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam, grzecznie przeczytałem wszystkie posty i dalej jestem w kropce (który układ jest lepszy). Czy moglibyście powiedzmy w 5 punktach wymienić + i - obu układów? Jestem w trakcie wyceny instalacji, dwóch instalatorów robi zamknięte, dwóch otwarte i bądź tu mądry. 

jak na razie widzę minusy zamkniętego (ponoć) droższa instalacja, wymaga serwisu, temat zagrożenia pominę (zakładam że oba układy wykonane będą z głową i bezpiecznie) oraz minus otwartego (ponoć) podatność na korozję.

Mam jeszcze pytanko na temat rozbieżności w sprzęcie który miałby być montowany, oba ukł. zamk. (z wyceny) Jeden chce pompy 25*4.0 i 25*6.0 drugi 25*4.0 i 25*7.0, u jednego wymiennik CWU 140L z płaszczem, drugi wymiennik 20KW 1" oraz ogrzew. 140L skay, 

Zabezpieczenia, grupa bezpieczeństwa (2 przepony za 360zł) zawór bezp. i auto.napełnienia zladu C.O. drugi che dać "grupa bezpieczeństwa" za 130zł + zawór bezp.

Czy to poprawne i wynika z różnych technik wykonania? dziękuję za odzew i pozdrawiam.

Opublikowano

witam

Wszystko zależy od tego jaki kocioł będzie pracował

Domyślam się że będzie kocioł na paliwo stałe więc dla niego najlepszym rozwiązaniem będzie układ otwarty ( korozją się nie przejmuj )

Przepona oraz zawór bezpieczeństwa nie zabezpieczy dostatecznie kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym potrzebna jest jeszcze wężownica schładzająca

Opublikowano

sprawdź czy producent twojego kotła dopuszcza w ogóle montaż w układzie zamkniętym. Jeśli nie pozwala to temat rozwiązany.

Opublikowano

Kocioł na paliwo stałe z podajnikiem, pierwsza wycena jest sąsiada ( mamy bliżniaka) drugi instalator też nie ma w wycenie wężownicy chyba że pod jakąś inną nazwą, wspominał tylko o odprowadzeniu nadmiaru wody do kanalizy i to tyle.

:) producent dopuszcza oba układy.

Edytowane przez Qbański

Opublikowano

jeden i drugi ukłąd jest dobry ,jesli nie masz przeciwskazań i masz na stychu miejsce mozesz zrobić otwarty ,jak kontrukcja budynku nie pozwala na takie rozwiazanie zrób zamkniety ,co do sasobnika napewno nie płąszczowy jak juz to wiszący np z tanich sgws galmeta czy elektrometa ,lub stojący w skay z eletromet ,,nie montuj zadnego automatcznego napełniania ,jesli zrobisz ukłąd otwarty poprostu kaz uspawac zbironik przelewowy z 4-5 blachy taka kostkę 40/40/40 i tyle bedziesz miał gwaracje ze wytrzyma długo i ze wody nie bedziesz dolewał czesciej niż raz na rok

a co do korozji to zle zrobiony układ zamkniety jest duzo gorszy pod tym wzgledem od otwartego i wszytko zależy od instalatora  a cena w jednym i drugim jest taka sama chyba że zastosujesz zbuiorniczek 20l ten okragły to juz za to nie odpowiadam ale bedzie super tanio

Opublikowano

Ok, mogę wiedzieć dlaczego płaszczowy jest zły a z wężownicą lepszy i dlaczego akurat wiszący? Stojący zły?

Powiadają, że dwu-płaszczowy wydajniejszy np:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?99750-Zasobnik-CWU-z-w%C4%99%C5%BCownic%C4%85-czy-2-p%C5%82aszczowy

Edytowane przez Qbański

Opublikowano

Płaszczowy wcale nie jest zły ale jest przeznaczony przede wszystkim do instalacji grawitacyjnej i grzeje wodę dłużej niż zasobnik z wężownicą

wiszący czy stojący nie ma znaczenia byle był z wężownicą

Opublikowano

dokładnie ,a wiszący po prostu jest tańszy