CIHYMUR Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Autor #76 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Witam. Kociołek podłączony wg. schematu i grzeje już parę dni ciepłą wodę. Nowy komin z kwasówki i RCK. Pytanko do szanownych kolegów : Pompa kotłowa musi pracować cały czas? Czy tylko jak będzie duża różnica w temperaturach. Temperatura na kotle 45- 49* C , woda w bojlerze 40* C , powrót do kotła 30-38*C.- pompa kotłowa wyłączona.
hamis Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #77 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Pompa powinna pracować tak, żeby utrzymywać powrót powyżej 55 stopni (czyli przez większość czasu, nawet na stałe). Ale jak miałaby to zrobić przy tak niskiej temperaturze zasilania? Energią z kosmosu powrotu nie dogrzeje;-)
CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #78 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Pytam was ponieważ mam wątpliwości. Według instrukcji, danej przez producenta sterownika jest wyraźnie napisane.(Fotka) Ustawiam tylko temp. wody w bojlerze. Kociołek sam reguluje temperaturę na jakiej chodzi. I bardzo mi się podoba, zużycie węgla to od 1.5kg-3.3kg na dobę w zależności od zużycia wody do kąpieli. 5 osobowa ekipa domowa ;-) Jeśli ustawiłbym na kotle przykładowo 60*C - a bojler na 40 *C tylko po to aby mieć na powrocie te 55* -58* C. To nie ekonomiczne chyba. Ponadto musiałbym manualnie wyłączyć pompę CO . Po to jest stworzony tryb letni. Co o tym sądzicie?
teres Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #79 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Rób tak dalej, zajedziesz kocioł.
CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #80 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Pytam- żeby nie zajechać kotła. Dzięki za odp.
CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #81 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Prawdziwa temperatura powrotu to ~`58*C. Założę nowy temat o termometrach. ?! WP_20180818_13_28_37_Pro.mp4
teres Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #82 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 23 godziny temu, CIHYMUR napisał: Pytam- żeby nie zajechać kotła. Dzięki za odp. Na powrocie powinieneś mieć cały czas powyżej 55 stopni, nie powstaje wtedy kondensat w kotle, komin jest czystszy.
pawelsofm Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #83 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Witam serdecznie. Chciałbym się poradzić co do przerobienia instalacji CO u mojego Taty. Wcześniej miał piec na miał. Teraz chce wstawić piec na eko-groszek. Jest to dom pobudowany w latach 90-tych. Ogrzewanie na początku było tylko grawitacyjne, potem dołożyliśmy zawór różnicowy i pompkę. Na grzejnikach nie ma zaworów termostatycznych (jedynie zwykłe zawory), dlatego chcemy założyć zawór trójdrożny którym będzie się regulować temperaturę zasilania na grzejnikach. Dom obecnie jest dobrze ocieplony. W razie brak prądu, Tata chciałby wykorzystywać grawitację zarówno dla grzejników jak i bojlera. Tata sobie wymyślił dwa obiegi 1) Na grzejniki z zaworem 3D 2) Na Bojler i grzejnik w pralni. (w pralni jest zawór na grzejniku) Pompa na obiegu Bojlera będzie chodzić non stop, dogrzewając przy tym powrót. Obieg Bojlera będzie chodziła cały rok. Dodatkowo jest tam wpięty grzejnik w pralni by suszyć cały rok pranie (w razie czego można go zakręcić). Czy schemat ideowy jest poprawny? Czy na 1” grawitacyjnie się podgrzej bojler jeżeli by nie było prądu? Czy zawory zwrotne są dobrze usytuowane? Czy muszę ciągnąc rurkę do zbiornika wyrównawczego od obiegu bojlera? Czy lepiej to inaczej rozwiązać? Naczynie przeponowe ? Z gór dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie Pawel
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #84 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Wywal to , to jest źle i niebezpiecznie i ponadto niezgodnie z przepisami.
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #85 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Tam grawitacja nie będzie działać i ochrony powrotu też nie będzie.
pawelsofm Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #86 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 1 minutę temu, sambor napisał: Wywal to , to jest źle i niebezpiecznie i ponadto niezgodnie z przepisami. a dokładniej co?
CIHYMUR Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor #87 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 W razie braku prądu kociołek gaśnie bo podajnik nie pracuje - dmuchawa nie pracuje a kociołek się nie zagotuje bo tam garstka żaru jest. Anie jak kiedyś cały kocioł węgla.
pawelsofm Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #88 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Mam wątpliwość czy będzie działać grawitacja na bojlerze, ale na grzejniki na 100% będzie działać, bo do tej pory działało (rura 2''). Jeżeli pompa na bojlerze będzie cały czas chodziła to i powrót będzie dogrzany. Tata chce mieć możliwość ewentualnego ogrzewania grawitacyjnego, gdy nie ma prądu, czasami się zdarzało, że przez cały dzień nie było prądu i to kilka razy w roku. Co mam zmienić w schemacie ?
pawelsofm Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #89 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 36 minut temu, CIHYMUR napisał: W razie braku prądu kociołek gaśnie bo podajnik nie pracuje - dmuchawa nie pracuje a kociołek się nie zagotuje bo tam garstka żaru jest. Anie jak kiedyś cały kocioł węgla. Wiem, sam mam taki piec. Tylko bez grawitacji. Ale skoro instalacja pozwala zrobić grawitację, to czemu z tego nie skorzystać?
g69 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #90 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 8 godzin temu, pawelsofm napisał: a dokładniej co? Np między naczyniem a kotłem nie powinno być zaworów,pomp,itp. Kocioł z podajnikiem i grawitacja ?
pawelsofm Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #91 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Są zawory, pompy. Grawitacja na wszelki wypadek - gdy nie ma pradu - palenie na ruszcie.
g69 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #92 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 To są jeszcze kotły z rusztem awaryjnym? Na braki prądu nada się UPS i akumulator.
pawelsofm Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #93 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Tak. Kocioł był rok temu kupiony, jeszcze sprzedawali. Wiem, że są ups itd. Ale Tata chce mieć grawitacje w razie czego. Dlatego pytam się tutaj, żeby dobrze to zrobił. Połączył grawitacje z zaworem 3D.
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #94 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zawór 3-D w grawitacji nie przeszkadza. Tobie potrzeba osobnej rury do naczynia! I pompy kotlowej do ochrony powrotu. Dodatkowo trzeba przenieść niektóre zaw zwrotne i będzie git.
pawelsofm Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #95 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Jak pompa od Bojlera będzie chodzić non stop, to potrzebna kotłowa? Rozumiem gdyby pompa bojelra chodziła dobijąc do określonej temp. Tu będzie chodzić non stop! gdzie poprawić zawory zwrotne?
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #96 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Pompa bojlera do ochrony powrotu to nie jest dobre rozwiązanie, ale ty wiesz lepiej
pawelsofm Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #97 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Jeżeli się nie sprawdzi pompę kotłową mogę dołożyć. Gdzie poprawić zawory zwrotne?
teres Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #98 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 10 godzin temu, sambor napisał: Pompa bojlera do ochrony powrotu to nie jest dobre rozwiązanie, ale ty wiesz lepiej Są jakieś inne wady poza tym, że w zasobniku mamy wodę o temp np. 65 stopni?
pawelsofm Opublikowano 20 Sierpnia 2018 #99 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Czemu o temp 65? Około 55 stopni. dołożyć pompę kotłową w razie w to nie problem.
g69 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 #100 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 19 godzin temu, pawelsofm napisał: Gdzie poprawić zawory zwrotne? Dla grawitacji opory może stwarzać ten na powrocie dwu calowj rury.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.