Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schematu

edisded

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o sprawdzenie poprawności schematu, za wszelkie uwagi i porady będę wdzięczny.  Wstępny schemat podesłał mi kol. Odpowietrznik,  ja rozrysowałem go tak jak będzie to wyglądać  w kotłowni.

Piec MPM DS przystosowany do układu zamkniętego z zaworem DVB i wężownicą schładzającą w kotle. Zbiornik CWU 150L.

post-77702-0-47464200-1524752210_thumb.jpg

Opublikowano

Wywal zawór 4D i zainstaluj 3D 1 cal. Będzie taka sama funkcjonalność a taniej, ponieważ masz pompę kotłową.

Opublikowano

nie będzie głowic termostatycznych, więc zostaje 4d. W sumie jak odpadnie pompa i zmiana 4d na 3d ale założę głowice termostatyczne to bilans wyjdzie blisko na 0 ale tu nie o kasę chodzi tylko o poprawność podłączenia i działania

Opublikowano

To zostaw dwie pompy. Jedna za zaworem 3D. Druga łącząca zasilanie kotła z jego powrotem. Wtedy kocioł będzie zawsze dogrzany mieć powrót a zaworem 3D będziesz regulować temp. grzejników.

Opublikowano

Jaka moc kotła  i jaka powierzchnia do ogrzania ? -Dopiero wiedząc to można proponować różne rozwiązania  .Od najtańszych do najdroższych.

Czy to jest dom jednorodzinny czy mieszkanie w budynku wielorodzinnym? Na jaką temperaturę dobrane są grzejniki?

Opublikowano

Grzejniki masz dobrane do kondensatu ,Na twoim miejscu jezeli nie masz gazu lub go nie chcesz   - a ponadto nie chcesz termostatów przy grzejnikach to najlepsze będzie rozwiązanie z pompą kotłową i zaworem mieszającym 3d, tak jak ci proponował kol. digitrax

Opublikowano

gazu nie mam, a w którym miejscu zamontować zawór 3d, może jakiś rysunek bym prosił jak to miałoby wyglądać

Opublikowano

mam wodę z wodociągów. Narysowałem schemat z zaworem 3d tak jak to by u mnie w kotłowni wyglądało, będzie ok?

post-77702-0-30480200-1524843675_thumb.jpg

Opublikowano

dzięki za rysunek, w zestawie z kotłem od producenta dostałem taki zawór http://hydropolska.pl/regulus-zabezbieczenie-kotla-jbv-1-p528

JBV to "zły" zawór bo 1-funkcyjny on współpracuje z wężownicą schładzającą którą też możesz alternatywnie  zastosować.

Jeżeli ma być sam zawór to DBV-1 np. Regulus http://allegro.pl/regulus-zawor-dbv-1-dwufunkcyjny-schladzajacy-i5718001429.html Schemat podłączenia tego zaworu załącznik

post-32948-0-04010000-1524845360_thumb.jpg

Opublikowano

mam wężownicę schładzającą już zamontowaną w kotle przez producenta i dlatego dodali taki zawór JBV. tak to wyglądapost-77702-0-40304700-1524847176_thumb.jpgpost-77702-0-84639600-1524847188_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.