Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bardzo Tani Kocioł Ds

MistrzMasarski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie.

Gość berthold61
Opublikowano

Ja też nad nim medytowałem jak mi z pod nosa używany mpm za 1 tys poszedł ,   ten kocioł ma ciekawe kanały wymiennika usytuowane po bokach i w sumie powierzchnia wymiany taka sama jak mpm 10kw , zawsze da się coś pomodzić

Opublikowano

Napisałem kilka dni temu do kapelan-piece aby powiedział mi gdzie znajdę lub przesłał mi:

- przekrój kotła
- dane techniczne

do  ale do dziś brak odzewu.

@berthold61 a skąd masz te wiadomości - od kapelan-piece?

Gość berthold61
Opublikowano

Ja do niego dzwoniłem i mi poopowiadał ale to tylko słowa że kocioł bardzo wydajny że łatwe czyszczenie kanałów i w sumie że to dolniak  a tam w tych kotłach wszystkich nie tylko tych kosmicznej technologi raczej nie ma tylko po prostu nie ma prasy i tyle , nalepisz mu znaczek defro i zachwyt będzie

Opublikowano

Brak palnika ceramicznego,brak kanału dopalania z ceramiki,brak niezależnego PW,ruszt pewnie wodny dziadz,brak zakrycia rusztu przed palnikiem,brak wizjera do oglądania płomienia,brak szamotu w komorze zasypowej(zmniejsza zawieszanie się zasypu).

Brak Papieru na 5klasę.

Gość berthold61
Opublikowano

Niektóre dolniaki wcale nie mają ceramiki i nikt tu na forum dupy nie zawraca tylko pali , ty byś wszędzie pełno dziur narobił i te wszechmocne szamoty , przecież bez tego też da się palić i na pewno mniej się kopci podczas dokładania węgla niż do górniaka ,

jak cie to tak boli to dopłać 2000 zł mistrzowi i on bedzie zadowolony , łatwo tak siup za mało tego za mało temtego ,,więcej powietrza ,,,,,, na ziemię prosze

Gość berthold61
Opublikowano

On na bazie tego kocioła robi też z podajnikiem chyba rynnowym po 4 tys , w opiisie pisze że po odkręceniu bebechów zostaje typowy dolniak , pytanie czy taki podajnik rynnowy w sumie mały kociołek dałby radę w trybie letnim do grzania wody CWU ?

Opublikowano

Ogólnie ten kocioł co ty przedstawiłeś to dolny kopciuch.

Gość berthold61
Opublikowano

Tajny ty to już przebijasz wszystko , weś trochę pomyśl  czasem ochłoń nim coś palniesz bo te drugie ci szybciej wychodzi niż to pierwsze a powinno być na odwrót

Opublikowano

Ale to przecież piec oddolonego spalania, więc jak sama nazwa mówi, różni się "od dolnego " spalania :)

Gość berthold61
Opublikowano

Ogólnie. Warto spróbować?

Za taką kasę myśle że warto bo majątek nie kosztuje a zawsze coś tam można poprawić a poprawiać trzeba i w drogich i tanich , powierzchnia wymiany ciepła praktycznie ta sama co w innych odpowiednikach takiej samej mocy , ja nawet bym był w stanie przygarnąć tego z podajnikiem rynnowym obym tylko wiedział że on jest w stanie zapewnić mi wodę latem to dla mnie najważniejsze bo nic mnie tak nie denerwuje jak brak ciepłej wody latem

Gość berthold61
Opublikowano

Powiem ci jedno że ja mam taki mętlik że głowa boli , szczerze powiedziawszy coś muszę zrobić bo już mi mineło codzienne rozpalanie górniaka i coraz częściej dokładam najlepiej nocą jak nikt nie widzi dymu i wnerwia mnie to , kombinuję z jakimś tanim podajnikowcem do 5 tys ale ludzie odradzają nie wiem dlaczego bo wg mnie najgorszy podajnikowiec jest chyba z 5 razy lepszy od zasypowca no ale właśnie ,  szukam teraz jakiegoś podajnikowca markowego używanego max 3 lata w rozsądnych pieniądzach jak się nie uda to kupię tego małego dolniaka za 1150 bo widzę że znów trochę staniały bo gorzej nie bedzie niż w górniaku a niech by nawet trochę przykapcał nie za dużo to możliwość dokładania w każdej chwili to już wartość sama w sobie , wymiennik ma dosyć spory jak na tą moc a cegiełki zawsze jakieś tam idzie wstawić bo wszystko już zostało powiedziane w dziale mpm więc wzorce są .

Gość berthold61
Opublikowano

Nie ale widziałem co nieco w innym ogłoszeniu i były zdjęcia cit więcej niż on pokazuje .

ja przeleciałem tak pobierznie ogłoszenia na używane podajnikowce i powiem jedno ludzie na łeb chyba upadli za 10-12 letni kociołek żądają 4-5 tys zł ,  to jednak lepiej wywalić tego tysiaka na małego dolniaka i szaleć do woli

Opublikowano

Z tego też powodu kupiłem mpma a nie podajnik. Pół roku przeglądałem ogłoszenia i nie udało się namierzyć rozsądnego podajnika w normalnych pieniądzach. A niestety 10k za nowy kocioł podajnikowy to ponad moje możliwości...

Niestety wygrała ekonomia, choć żałuję tego każdego dnia.

Opublikowano

Sąsiad kupił Buderusa logano S181 za nie całe  6 tyś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.