Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kominek to kwestia do przemyślenia  w przyszłości ( mocno się zastanawiam czy robić z salonu kotłownię  ;) ) obecnie skupiam się tylko na kotłowni gazowej !

I kilka pytań:

1. Czy zamontowane już rozdzielacze do grzejników najzwyklejsze (zdjęcie 1) - taki sam rozdzielacz jest na pietrze - będą ok. 

2. To samo pytanie tyczy się rozdzielaczy do podłogówki  (zdjęcie 2 )  na pietrze jest taki sam  tylko na dwa malutkie obiegi do którego doprowadzona jest rura z miedzi miękkiej fi 22.

3. Czy na grzejnikach mogę zastosować głowice termostatyczne ?

4. Czy zawór 3D  3/4  Afriso + Siłownik elektroniczny Afriso będzie współpracował z Vaillant, Wolf ?

5. Gdybym zdecydował cie na Vaillant jaką role pełni moduł VR 71,  i czy jest konieczny ?  https://www.vaillant.pl/profesjonalisci/produkty-i-systemy/vr-71-35139.html

Pytam gdyż ktoś wcześniej go zasugerował,  a ja to widzę jako dwa obiegi wspólny na grzejniki parter + piętro  oraz drugi chłodniejszy  obieg podłogówki z mieszaczem  parter + piętro

i zawór 3D wbudowany  w kotle do CWU 

Edit

Teraz widzę ze ten moduł vr 71 to odpowiednik MM  u Wolfa  - mam rozumieć ze to dodatkowy sterownik elektroniczny który stosuje się gdy jest więcej niż  standardowy 1 obieg ogrzewania ?

post-51049-0-56401300-1520449221_thumb.jpg

post-51049-0-79225600-1520449240_thumb.jpg

Edytowane przez zip20
Opublikowano (edytowane)

1)Tak

2)Tak

3)Koniecznie

4)Tak Tu istotny jest czas obrotu siłownika-120s

5)VR71 i MM stosuje się przy obiegu z mieszaczem Do tego potrzebny jest jeszcze sterownik Multimatic VRC700 dla Vaillanta

lub BM-2 dla Wolfa

Pozostaje jeszcze kwestia czy potrzebne jest sprzęgło hydrauliczne w twojej instalacji

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano (edytowane)

EcoTEC Exclusive VC 256/5-7 + Multimatic700  +moduł vr71  +/-  8100 

Wolf  WOLF CGB-2-20 + moduł MM + Sterownik pogodowy BM2  +/-  7700

Różnica kilku stówek,  przy czym: 

Vaillant  zyskam niższy zakres mocy początkowej  gwarancja 2 lata, bajery na telefon

Wolf gwarancja 5 lat, jest jakaś aplikacja mobilna, gorzej z  pracą na  niższej mocy...

Pytam fachowców co lepsze, pewniejsze i mniej awaryjne 

Edytowane przez zip20
Opublikowano (edytowane)

Rzuć monetą jak wypadnie orzeł to weź Wolfa, jak reszka to też Wolf.

Kilka lat wstecz między tymi producentami była duża przepaść zarówno jakościowa jak i cenowa.

Teraz się to zrównało, ale Wolf lepszy.

Dla swojej chaty to wątpię abyś potrzebował bardzo minimalnej mocy - masz przewagę grzejników , więc i tak moc minimalna - jakby się taka trafiła będzie na poziomie 2-3kW.

Takie rozważania o minimalnej mocy są dobre przy samej podłogówce, podłączonej wprost do kotła , kiedy każde wyłączenie wystudzi posadzki - tutaj takiej sytuacji nie ma.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dla swojej chaty to wątpię abyś potrzebował bardzo minimalnej mocy - masz przewagę grzejników , więc i tak moc minimalna - jakby się taka trafiła będzie na poziomie 2-3kW.

Takie rozważania o minimalnej mocy są dobre przy samej podłogówce, podłączonej wprost do kotła , kiedy każde wyłączenie wystudzi posadzki - tutaj takiej sytuacji nie ma.

A kocioł ma 4,4 i co wtedy ? jak sobie z tym radzić wydłuża się przerwy pacy ?

Opublikowano (edytowane)

Ma)Zestaw 2 stref grzewczych Connect AT-BT LE tylko całość z zasobnikiem 120l (za mały dla 4osób  ) kosztuje ponad 15tyś.(załącznik) I to jest właśnie polityka tańszych kotłów typu Immergas i wyżej wymieniony,sam kocioł jest "tani" ale przyjdzie dokupić do niego elementy sterujące to nie da się tak jak w droższych kotłach kupić sam moduł mieszaczowy tylko trzeba kupowac cały divicon który kosztuje tyle co kocioł)

To na Exculsivie z zasobnikiem Biawara Quattro 150l wyjdzie z głównymi elementami (pompa,zasobnik,zaw.3D z siłown.)lekko ponad 10tyś.Ten kocioł ma wydajną pompę i myślę że obyłoby się bez sprzęgła(dla 5ciu obiegów OP i 10 grzejników) 

post-32948-0-08847900-1520709142_thumb.jpg

Edytowane przez odpowietrznik
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 8.03.2018 o 11:56, sambor napisał:

Rzuć monetą jak wypadnie orzeł to weź Wolfa, jak reszka to też Wolf.

Kilka lat wstecz między tymi producentami była duża przepaść zarówno jakościowa jak i cenowa.

Teraz się to zrównało, ale Wolf lepszy.

Kolego Sambor czy mogę wnioskować że przy zasilaniu budynku 185m2 z jednym obiegiem bez podłogówki , całość grzejniki stalowe nie ma sensu wydatek na mniejszą moc minimalną ? Zastanawiam się nad zakupem Immergas VICTRIX EXA 24 X 1 ERP gdzie moc minimalna to 5.7 ? Czy uważasz że wydatek 2000 wiecej na inną firmę bo w Immergas ponoć tylko ten model jest wart uwagi nie ma sensu przy stalowych grzejnikach i prostym układzie ? zapotrzebowanie 49.2w/m2 z projektu ?? 

Opublikowano

Oczywiście że nie ma sensu schodzić w dół z mocą minimalną kotła przy samych grzejnikach , przecież i tak będzie jakieś sterowanie pokojowe , które wyłączy kocioł wcześniej niż ten zejdzie z modulacją do mocy minimalnej.

Kotły droższe mają  rozbudowaną automatykę do kilku obiegów , tego przy prostej instalacji nie wykorzystasz , natomiast przepłacanie za markę lub "bo ja chcę"

jest sztuką dla sztuki.

Trzeba patrzyć na gwarancję - czas trwania, lokalizację serwisu itp niuanse.

Sprawności poszczególnych marek różnią się o 1-2% i tu pytanie czy jest sens przepłacić 2000 za ten 1-2%, moim zdaniem NIE!.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sambor napisał:

Oczywiście że nie ma sensu schodzić w dół z mocą minimalną kotła przy samych grzejnikach , przecież i tak będzie jakieś sterowanie pokojowe , które wyłączy kocioł wcześniej niż ten zejdzie z modulacją do mocy minimalnej.

Kotły droższe mają  rozbudowaną automatykę do kilku obiegów , tego przy prostej instalacji nie wykorzystasz , natomiast przepłacanie za markę lub "bo ja chcę"

jest sztuką dla sztuki.

Trzeba patrzyć na gwarancję - czas trwania, lokalizację serwisu itp niuanse.

Sprawności poszczególnych marek różnią się o 1-2% i tu pytanie czy jest sens przepłacić 2000 za ten 1-2%, moim zdaniem NIE!.

No własnie tak myślałem a że Immergas ma 5 lat gwarancji , plus dobry dostęp do serwisu , oraz dochodziły mnie informację że 70% wnętrza kotła, nie licząc automatyki to są te same materiały co na przykład Vaillant i to że różnica w cenie to ok.2000 a polecają właśnie model VICTRIX EXA 24 X 1 ERP a nie inny , to pomyślałem ze górny zakres 24kw za wysoki to się go skoryguje , ale ciężko jest o konkret odpowiedź w kwestii właśnie mocy minimalnej i tu się zacząłem zastanawiać , kocioł co prawda będzie miał pogodówkę, i tak jak mówisz w połączeniu z programatorem z serii oferty zestawu producenta , fakt że grzejniki mam przewymiarowane ale też mi się wydaje ze raczej mocy tych niskich zakresów do 3,5kw  nie wykorzystam . Był hydraulik który proponował mi sprzęgło ale to też chyba bezsensowny wydatek w mojej sytuacji ? bo raczej jest stosowane w kilku obiegach a nie jak w moim przypadku kocioł 1F. + 1obieg + ogrzewacz ? Jeśli mógłbym cię poprosić o odniesienie się jeszcze do tych kwestii , czyli czy coś zmienia fakt sterowania pogodowego w tym moim przypadku bo rozumiem że tu chodzi głównie  o sposób przekazania ciepła , czyli grzejnik stalowy a nie podłogówka gdzie przy grzejnikach kocioł musi chodzić na wyższych parametrach tak ? i dlatego nie wykorzystam tej mocy min ? a w przypadku podłogówki moce są niższe i mimo iż sterowniki pokojowe ludzie mają to zakres pracy niższy pozwoli im na wykorzystanie ? i drugie pytanie czy w moim przypadku jest sens montowania sprzęgła ? dodam może z projektu moje zapotrzebowania dom 186m2 , grzejniki stalowe na jednym obiegu , ocieplony budynek dobrze sciany 3-warstwowe  pustak ceramiczny styropian 12cm , poddasze ocieplone 30cm - wełna plus docieplone celulozą bo były kiedyś mostki  , podłoga 20cm styropian twardy i zapotrzebowanie to 49.2w/m2 i taki wynik z audytu http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5wfa 

Sory za długi tekst ale potrzebuję potwierdzenia mojej tezy i tak się ratuje informacjami z forum , rozumiem że albo jesteś z branży albo masz dość rozległą wiedzę , bo widzę ze masz pojęcie o temacie więc prośba o rozjaśnienie mi moich obaw , czyli czy pogodówka będzie miała znaczenie i czy sprzęgło jest sensowne i czy nie powinienem się jednak rozejrzeć za kotłem np. max 14kw czy 20kw ? I czy dobrze myślę ze skoro mogę zmienić moc max z tych 25kw na mniej , a gdzie mam 5 lat gwarancji , dobrą cenę i dostęp do serwisu to ten wybór jest trafny ?  ZESTAW EXA 24 KOMFORT 1253.025780/K125 ?? co o tym sadzisz ? 

Edytowane przez raptus74
Opublikowano

Moc kotła będzie OK, marka to już inne uwarunkowania np serwis.

Pogodówka to obecnie standard przy kondensacyjnych kotłach.

Gwarancja 5 lat to obecnie standard, tylko trzeba poczytać w instrukcji co trzeba zrobić aby te te 5 lat gwarancji dostać.

jak 1 obieg grzejników to w 99% nie potrzeba sprzęgła, chyba że jakieś cienkie rury, strefy itp dziwactwa.

Ponadto sprzęgło wymaga dodatkowej automatyki i pomp a to podnosi cenę wykonania instalacji i cenę kotła.

Przy tej samej mocy grzania  kocioł o większej mocy nominalnej będzie miał większą sprawność / spali mniej.

A większa moc kotła pozwoli na szybsze nagrzanie CW i krótsze przerwy w ogrzewaniu budynku- kocioł gazowy kond jak grzeje budynek nie grzeje wody i odwrotnie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sambor napisał:

Moc kotła będzie OK, marka to już inne uwarunkowania np serwis.

Pogodówka to obecnie standard przy kondensacyjnych kotłach.

Gwarancja 5 lat to obecnie standard, tylko trzeba poczytać w instrukcji co trzeba zrobić aby te te 5 lat gwarancji dostać.

jak 1 obieg grzejników to w 99% nie potrzeba sprzęgła, chyba że jakieś cienkie rury, strefy itp dziwactwa.

Ponadto sprzęgło wymaga dodatkowej automatyki i pomp a to podnosi cenę wykonania instalacji i cenę kotła.

Przy tej samej mocy grzania  kocioł o większej mocy nominalnej będzie miał większą sprawność / spali mniej.

A większa moc kotła pozwoli na szybsze nagrzanie CW i krótsze przerwy w ogrzewaniu budynku- kocioł gazowy kond jak grzeje budynek nie grzeje wody i odwrotnie.

No to tak jak myślałem, jedyne co dla mnie na ten moment niezrozumiałe to własnie to zagadnienie z mocą minimalną i możliwościami jej wykorzystania , mianowicie w jakim przypadku taki kocioł z parametrem powiedzmy modulującym od 1.9kw ma sens bo juz wiem ze w moim nie bardzo i pisałes ze strownik i tak wczesniej rozłączy kocioł , wiec jak to jest z tym dłuzszym chodzeniem kotła na niskim parametrze przez dłuższy okres czasu ? Od czego w takim razie w głównej mierze zalezy sensownosc zakupu takowego kotła z niskim parametrem aby nie taktował i schodził na te 2kw i aby grzejniki lekko oddawały ciepło ? Bo idac z kolei tropem ze sterownik i tak rozłączy to przeciez w układach z ogrzewaniem podłogowym tez bedzie rozłaczał po osiagnieciu zadanej temperatury w pomieszczeniu i tez w takim razie nie bedzie w stanie grzac na 2kw ? I jeszcze ostatnie pytanie czy jednak mimo wszystko 24 kw nie jest za wiele bo mam tez model tera moduluje od 4.4-20.5 kw i wydaje mi sie ze ten bedzie optymalny a dodam iz z wanny sie u mnie nie korzysta od lat wiec woda tylko prysznic ? 

Edytowane przez raptus74
Opublikowano

Jak nie będzie w stanie zejść niżej to i tak każdy kocioł wyłączy się.

Podłogówka prawidłowo wykonana nie potrzebuje regulatorów pokojowych - jest grzana cała powierzchnia a grzejniki mają głowice termostatyczne, które w każdej chwili mogą taki grzejnik odciąć i skokowo zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło.

Jak chcesz przepłacać to jest Vaillant, Wolf, Vieśmak i inne które mają modulację do 10% mocy znamionowej, tylko ja cię zapytam gdzie to wykorzystasz?

I ile więcej zapłacisz?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sambor napisał:

Jak nie będzie w stanie zejść niżej to i tak każdy kocioł wyłączy się.

Podłogówka prawidłowo wykonana nie potrzebuje regulatorów pokojowych - jest grzana cała powierzchnia a grzejniki mają głowice termostatyczne, które w każdej chwili mogą taki grzejnik odciąć i skokowo zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło.

Jak chcesz przepłacać to jest Vaillant, Wolf, Vieśmak i inne które mają modulację do 10% mocy znamionowej, tylko ja cię zapytam gdzie to wykorzystasz?

I ile więcej zapłacisz?

Tak już wiem ze to bezsensu , zmienie tylko na model Victrich Tera 20kw z nizsza modulacja start od 4.4 mimo iz tak jak wspominales moze nie wykorzystam ale tu ta sama cena co exa wiec juz bez znaczenia a ponoc tez kociołek daje rade i nie ma z nim wiekszych problemow , gwarancja 5lat,  oczywiscie jak serwis raz w roku i pierwszy odpał w cenie kotła a za zestaw z ogrzewaczem 125l pogodowka sterownik kocioł 7100 wiec cena wydaje mi sie ok , dzieki za podpowiedzi i pozdro 

Ps. A czy serio uwazasz ze lepiej wziac 24 kw niz 20 ? Bo to jeszcze mnie nurtuje , wydaje mi sie ze ktos pisal ze przy 200m2 chodzil mu na max 50% wiec chyba lepiej wziac 20 kw skoro model tez udany co ?

Edytowane przez raptus74
Opublikowano

Ja nic nie uważam, ani nie decyduję w cudzych instalacjach na forum, to  należy do ciebie.

Mogę tylko doradzić, a jak to przyjmiesz czy posłuchasz to już nie mój problem.

Ja decyduję w instalacjach które robię, projektuję lub nadzoruję gdyż za to mi płacą. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, sambor napisał:

Ja nic nie uważam, ani nie decyduję w cudzych instalacjach na forum, to  należy do ciebie.

Mogę tylko doradzić, a jak to przyjmiesz czy posłuchasz to już nie mój problem.

Ja decyduję w instalacjach które robię, projektuję lub nadzoruję gdyż za to mi płacą. 

Mała zmianka , tera tez ma 24 kw wiec roznica polega na modulacji niższej na plus dla Tera , decyzja wiec gotowa bo lepiej mysle wziac z większym zakresem modulacji niz z mniejszym  mimo tego ze moze sie nie wykorzysta ,  tak czy siak dzieki za porady i pozdrowka 

Edytowane przez raptus74