odpowietrznik Opublikowano 30 Stycznia 2018 #26 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Pompa nie może ssać ze środkowego króćca zaworu 3D.Powinno być tak jak u kol.Gmaj "na przelocie"
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2018 #27 Opublikowano 30 Stycznia 2018 To z którego króćca zaw 3-D pompa ssa zależy od konstrukcji samego zaworu. ale na rysunkach przyjmuje sie tak jak na rys w poście 24
shogunzlasa Opublikowano 30 Stycznia 2018 #28 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Pytanie jeszcze jak chcesz sterować zaworem 3D - siłownik?
nevo Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #29 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tak, do rozdzielania muszę dać. Nie wiem czy od razu ale myśle dać. A tak w ogóle to po co to całe schładzanie zasilania. Można kaliparę z kotła dać na obieg główny i wtedy kocioł widzi tem. na piecu taką jak w obiegu dużym. Ustawić wtedy temp. na sterowniku kotła taką jaka pasuje do warunków pogodowych. Ot taki ręczny zawór 3D. W prawdzie samemu muszę ręcznie sterować temp instalacji ale bez tych całych ceregieli. Wiadomo 3D+ siłownik + pogodówka jest badziej automatyczna... ale o ile droższa :) Tak sobie wydumałem. Co myślicie? obleci coś takiego?
shogunzlasa Opublikowano 30 Stycznia 2018 #30 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Temp na piecu ma być stała - zawsze min, 55-60 stopni. Tego się nie zmienia. Daj zawór 3D min. 1 cal - sam w sobie nie jest drogi. Siłownik możesz dokupić później.
gmaj22 Opublikowano 30 Stycznia 2018 #31 Opublikowano 30 Stycznia 2018 To z którego króćca zaw 3-D pompa ssa zależy od konstrukcji samego zaworu. ale na rysunkach przyjmuje sie tak jak na rys w poście 24 Cenna uwaga, bo np. w niektórych 3D termostatycznych ssie ze środkowego. O ile pamietam, to u Honeywella i Danfossa tak jest .
gmaj22 Opublikowano 30 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tak, do rozdzielania muszę dać. Nie wiem czy od razu ale myśle dać. A tak w ogóle to po co to całe schładzanie zasilania. Można kaliparę z kotła dać na obieg główny i wtedy kocioł widzi tem. na piecu taką jak w obiegu dużym. Ustawić wtedy temp. na sterowniku kotła taką jaka pasuje do warunków pogodowych. Ot taki ręczny zawór 3D. W prawdzie samemu muszę ręcznie sterować temp instalacji ale bez tych całych ceregieli. Wiadomo 3D+ siłownik + pogodówka jest badziej automatyczna... ale o ile droższa :) Tak sobie wydumałem. Co myślicie? obleci coś takiego? Skoro tak to sobie wydumałeś, to niepotrzebny jest 3D, tylko trójnik na zasilaniu za pompa i rurką z zaworem termostatycznym na niej do rury powrotu. Na zaworze głowica z kapilarą, a czujnik kapilary na powrocie kotła. To też jest jakaś namiastka "automatyki" ochrony powrotu.
nevo Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #33 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Temp na piecu ma być stała - zawsze min, 55-60 stopni. Tego się nie zmienia. Daj zawór 3D min. 1 cal - sam w sobie nie jest drogi. Siłownik możesz dokupić później. Jak będzie stała jak ręcznie zaworem grzybkowym muszę zmieniać "dogrzanie" powrotu przez pompę kotłową? Zmienią się warunki pogodowe i zmienia się stosunek wody z zasilania i powrotu żeby utrzymać tą stałą 55-60 na piecu. Poza tym jeżeli na piecu jest zawsze te 55 st. to czujnik w studzience kotła nie ma jak sterować mocą. Sorry, że tak piszę ale tak na na "chłopski rozum" to biorę.
gmaj22 Opublikowano 30 Stycznia 2018 #34 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Nie bierz na chłopski rozum, tylko czytaj, co piszemy. Zawór 3D umieszczony na zasilaniu za pompą nie obniza ani temperatury na kotle, ani na instalację. Zmienia jedynie PROPORCJE wody idacej na zasilanie instalacji i powrót. Przecież sam w poscie #29 napisałeś: "Tak, do rozdzielania muszę dać." Skoro tak, to nie do obniżenia temperatury na instalację.
shogunzlasa Opublikowano 30 Stycznia 2018 #35 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Mocą kotła sterujesz ustawieniami po to by to 55 na kotle zawsze było - temp jest stała moc zależy od warunków - by mieć 55 na kotle przy +10 musisz mieć taką moc, a przy -10 dużo większą moc... Zawór w spince jest do tłumienia przepływu - ale np przy 3/4 rurce może nie być potrzebny - ale czasem za duży przepływ może zaburzać pracę reszty - więc jest możliwość regulacji, "żeby woda nie krążyła tylko w kółko a starczyło jej dla reszty instalacji".
nevo Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #36 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dobra już nic nie piszę, bo się na tym nie znam. W Polsce to już tak jest. Każdy ekspert a później płacz... a czemuu to nie działaaa :) No nic zastosowałem się do waszych wskazówek i narysowałem schemat "niby" ostateczny. Sprawdźcie plz czy nie ma błędów. P. S. Rura do NW myślę podłączyć do dodatkowego krućca w kotle.
Pief Opublikowano 30 Stycznia 2018 #37 Opublikowano 30 Stycznia 2018 To z którego króćca zaw 3-D pompa ssa zależy od konstrukcji samego zaworu. ale na rysunkach przyjmuje sie tak jak na rys w poście 24 Witam Pytanie dla upewnienia zawór 3d afriso 1 cal (nie termostatyczny) z którego króćca (przelotowego czy środkowego)ma brać pompa co w funkcji mieszania . Dzięujr i sorry za wcięcie w temat. Pozdrawiam.
odpowietrznik Opublikowano 30 Stycznia 2018 #38 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Witam Pytanie dla upewnienia zawór 3d afriso 1 cal (nie termostatyczny) z którego króćca (przelotowego czy środkowego)ma brać pompa co w funkcji mieszania . Dzięujr i sorry za wcięcie w temat. Pozdrawiam. Ale to już było i nie wróci więcej jak to śpiewa niejaki Sikorowski)
Pief Opublikowano 30 Stycznia 2018 #39 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tak wiem - klasyk , ale mam instrukcję rozszerzoną 3d afriso i tam pisze że do środkowego przyłacza ma iść gorąca woda z kotła .
nevo Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #42 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Podbijam temat. Prośba o ocenę schematu z postu #36
nevo Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor #43 Opublikowano 3 Lutego 2018 Plz, nikt się nie wypowie na temat mojego schematu?
nevo Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor #45 Opublikowano 3 Lutego 2018 oo, wielkie dzięki. P. S. Teraz już mam prawie wszystko zaplanowane. Czekam na koniec sezonu grzewczego i jazda z nową instalacją. Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili czas i swoją wiedzę aby mi pomóc.
henryk1953 Opublikowano 4 Lutego 2018 #47 Opublikowano 4 Lutego 2018 To moze moje drobne uwagi. W # 2 kol, sambor podał ci schemat podłączenia naczynia wzbiorczego,Co z niego wynika ? Ano to że cała para ma być odprowadzana poza kocioł tylko za pomocą RB - w twoim przypadku tak nie jest. Jezelli w kotle masz dwa wyprowadzenia i doprowadzenia główne to instalację robisz tylko na jednym wyprowadzeniu i doprowadzeniu wody do kotła.w kolejności np. zasilanie prawa strona powrot lewa. i odwrotnie No chyba że nie ma technicznej możliwości. Na twoim rysunku to będzie tak -Zasilanie pompki podłącz do RB a powrót po lewej stronie kotła,Dodatkowe wyjscia z kotła służą np.do założenia zaworu bezpieczeństwa ,lub armatury schładzającej. Przy twoim rozwiązaniu instalacja będzie bezpieczna ,ale bardzo szybko pozbędziesz się wody z instalacji,a nie o to chodzi.
nevo Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #48 Opublikowano 4 Lutego 2018 Przepraszam, ale nic z tego nie zrozumiałem. Jedyne co zrozumiałem to tyle, żeby nie podłączać NW do dodatkowego krućca w kotle, czy tak? Niby to ma powodować szybkie ubywanie wody z instalacji? Jakim cudem? z czego to wynika?
hajtaler428 Opublikowano 4 Lutego 2018 #49 Opublikowano 4 Lutego 2018 Też się chętnie dowiem co to za teoria
henryk1953 Opublikowano 4 Lutego 2018 #50 Opublikowano 4 Lutego 2018 To nie zadna teoria -to prawa fizyki .jezeli zagotuje się woda w kotle to powstaje para .Para jest lżejsza od wody i powietrza ,dlatego kieruje się do góry.Całą tą parę masz odprowadzić do naczynia wzbiorczego za pomocą RB .Częsc tej pary opuści zbiornik ,a część się skropli. Zeby się w takiej sytuacji pozbyć całej wody z instalacji ,to musi się cała woda wygotować .To będzie trwało dosyć długo. Jezeli będzie tak jak ty to narysowałeś to część pary pójdzie na instalację para wypcha wodę przez naczynie .Dodam ze z 1 litra wody powstaje parę tysięcy litrów pary.Tak ze proces wypychania wody z instalacji będzie gwałtowny.Skutki - mozesz uszkodzić pompkę . przy zasypowcach możliwe jest też uszkodzenie sterowników zamontowanych na kotle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.