Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kiedy Jest Połowa Sezonu Grzewczego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Oczywiście to zależy od wielu czynników ale kiedyś znalazłem informację kiedy sezon grzewczy się przeciętnie zaczyna, kończy a kiedy jest na półmetku. Zalezy mi na tej orientacyjnej dacie połowy sezonu grzewczego, żeby oszacować czy starczy mi opału do końca sezonu.

Opublikowano (edytowane)

15grudnia godzina 13:45 :)

A tak na poważnie : to skoro znalazłeś już kiedyś takie info to po co pytasz ponownie?

Edytowane przez marwol
Opublikowano (edytowane)

Pytanie jest z sensem, ale aby to określić trzeba znać ile ciepła w poprzednich latach się produkowało - ja np zapisuję od lat stan ciepłomierza i wiem , że w moim przypadku połowa sezonu grzewczego ostatnich 3 lat  jest między 10 a 20 stycznia .

Lokalizacja - okolice Warszawy, raczej te zimne - otwarty teren, stałe silne wiatry. brak sąsiednich budynków.

Edytowane przez sambor
Opublikowano
  W dniu 21.12.2017 o 17:42, sambor napisał(a):

w moim przypadku połowa sezonu grzewczego ostatnich 3 lat  jest między 10 a 20 stycznia .

Lokalizacja - okolice Warszawy, raczej te zimne - otwarty teren, stałe silne wiatry. brak sąsiednich budynków.

A w Poznaniu wtedy dopiero zaczynają grzać :) Czyli to też zależy gdzie.

Opublikowano
  W dniu 21.12.2017 o 17:42, sambor napisał(a):

Pytanie jest z sensem, ale aby to określić trzeba znać ile ciepła w poprzednich latach się produkowało - ja np zapisuję od lat stan ciepłomierza i wiem , że w moim przypadku połowa sezonu grzewczego ostatnich 3 lat  jest między 10 a 20 stycznia .

Aż wyszedłem zobaczyć ile jest opału. Patrze, że zostało za dzień dzisiajszy 1T 250kg, więc połowa sezonu będzie za około 3 tygodnie. Wyszło mi, że w połowie stycznia.

@Sambor - ma to sens chłopie.

Opublikowano

Przy twojej lokalizacji ma sens, ale dla Lubelszczyzny lub Suwalszczyzny już mniejszy.

Choć tam pewnie wcześniej zaczynają i później kończą grzać, a środek wypada podobnie jak u mnie.

Opublikowano

W Poznaniu jako ostatni w Polsce zaczynają grzać, ale za to jako pierwsi kończą, bo prawdziwych mężczyzn poznaje się... :)

Ja palę przez cały czas, na okrągło, ale biorąc pod uwagę okres pomiędzy 1 września 2016, a 31 maja 2017 - pierwszy, 'przełomowy', worek drugiej połowy ubiegłej zimy wsypałem dokładnie 16 stycznia 2017 roku, godziny nie zanotowałem.

Opublikowano

Ten rok wg prognoz będzie rekordowo ciepły. Tej zimy jeszcze NIGDY nie było mrozu w dzień we Wrocławiu, a w święta ma być +10C !!! 

Wracając do tematu - rekordowe mrozy we Wrocławiu były zawsze w lutym i wg zużycia opału środek sezonu wypada na przełomie stycznia i lutego.

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

U nas sezon grzewczy to już chyba od 15-tu lat trwa z 9 miesięcy skoro w czerwcu są jeszcze prawie przymrozki a w maju to już prawie norma ale z kolei zima taka *** ale grzać trzeba , kurde mnie już od końca września poszła tona węgla a została tylko jeszcze jedna , nie objadę chyba do czerwca :unsure:

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Mocno wieje tej zimy,stad zuzycie wegla relatywnie wysokie dla tych temp.

Opublikowano
  W dniu 21.12.2017 o 17:51, marwol napisał(a):

A jak w tym roku będzie zima stulecia?

U mnie dzisiaj od 7 rano +8C, więc raczej nie będzie zimy stulecia, święta jak zwykle też bez śniegu.

Za to pewnie zwyczajowy śnieg na Wielkanoc.

Opublikowano
  W dniu 22.12.2017 o 07:39, HarryH napisał(a):

Mocno wieje tej zimy,stad zuzycie wegla relatywnie wysokie dla tych temp.

słuszna uwaga !

A połowa sezonu grzewczego to zalezy kto kiedy zaczyna i konczy :) ja 2016/2017 zacząlem grzac koniec września , a skończyłem w połowie kwietnia , ten rok pewnie będzie to samo :)

Opublikowano

Sprawdziłem własne notatki z ostatnich kilku lat, wyniki dokładne bo wykonane na podstawie zliczania suwów tłoka i środek sezonu, a w zasadzie środek zużycia opału,  jest tak jak pisze kol Sambor miedzy 10 a  20 stycznia. Nawet w 2012 roku kiedy mrozy i to tęgie zagościły na 3 tygodnie poczynając od ostatnich dni stycznia to środek sezonu wypadł 23 stycznia.

Opublikowano

Bezwładność budynku i gruntu, akumulacja ciepła latem dają 7-10 dni przesunięcia względem roku kalendarzowego, plus drugie przesunięcie 7-10 dni po zimie, aby ustabilizować termicznie budynek, grunt pod i przy nim. Rok do roku różni się pod względem temp. czy wiatru o ile od średniej 10-letniej - parę procent, może mniej? W średnią roczną wliczone są anomalie pogodowe typu temperatury ujemne i śnieg w połowie maja, jak w 2017, lecz one jej wyników zbytnio nie zmieniają w stosunku do średniej dekady. O tyle tez powinno różnić się roczne zużycie opału. Chyba, że komuś wiatr wyrywa z kotłowni opał kominem, taki ciąg, wtedy może poczuć różnicę  ;)

Opublikowano

To ja tak jakby w połowie sezonu grzewczego 2017/2018.

Pierwszy sezon z kotłem z podajnikiem.

Do tego sezonu spalałem w miałowcu między 8-9 ton miału.

Myślę że na przymusowej zmianie kotła ekonomicznie nie zyskam.

A na photo to co udało mi się zanotować.

post-73893-0-61646400-1514919699_thumb.png

Opublikowano

Ja znów spaliłem jak w załączniku 

120m2  budynek średnio energochłonny / 100% podłoga / średnia temp w domu 23-24* 

post-65837-0-42467600-1514921505_thumb.jpg

Opublikowano

Tak, sporo, ale na ocieplenie dachu i murów mnie nie stać, z 60tys. to 6 lat mojej emerytury.

mogę nie dociągnąć do czasu spłaty ewentualnej pożyczki, a żeby dług przeszedł

na wnuczki, to jest nie do pomyślenia.

Opublikowano

@oldek: dach / poddasze - warto zamienić te pieniążki z węgla w docieplenie (tylko zrób to proszę porządnie)