hajtaler428 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #101 Opublikowano 20 Grudnia 2017 To ja bym zrobił to tak jak na załączonym schemacie w poprzednim poście - grzejniki będą załączać się cyklicznie wraz z pompą CWU a zaoszczędzoną pompę dał jako kotłową
gmaj22 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #102 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Na grzejnikach przecież są głowice termostatyczne i mozna ich obieg regulować. Czyli pompa latem/jesienią ładuje tylko CWU - drabinki zaś i grzejnik w garażu wedle zyczenia :) Tak się właśnie obawiałem, że druga opcja ze wspólną pompą na powrocie może się nie sprawdzic. @sql...Zieloną kreską zaznaczyłem zamknięty 4D - najczęściej w takiej pozycji zostaje "zaparkowany" po załaczeniu opcji "auto lato" i zatrzymaniu pomp obiegowych podłogówki.
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #103 Opublikowano 20 Grudnia 2017 A czy takie rozwiazanie by było OK
gmaj22 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #104 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Skoro juz tak się upierasz przy tym sprzęgle: 1/ tutaj widziałbym sprzęgło poziome - łatwiej bedzie wszystko podłączyć 2/ pompa obiegu kotłowego sprzęgła na powrocie a nie na zasilaniu. 3/ obieg cwu - zasilenie i powrót z obiegu kotłowego sprzęgła - jeśli zasilanie z obiegu instalacyjnego, to powrót również po stronie instalacyjnej.
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #105 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Czy Skoro juz tak się upierasz przy tym sprzęgle: 1/ tutaj widziałbym sprzęgło poziome - łatwiej bedzie wszystko podłączyć 2/ pompa obiegu kotłowego sprzęgła na powrocie a nie na zasilaniu. 3/ obieg cwu - zasilenie i powrót z obiegu kotłowego sprzęgła - jeśli zasilanie z obiegu instalacyjnego, to powrót również po stronie instalacyjnej. Możesz zaznaczyś to co napisałeś powyżej na schemacie :mellow: dochodzi mi jeszcze jedna pompa ale nie chciałbym żeby powrót zapewniać poprzez ciągłą pracę CWU chyba że się mylę ja jestem użytkownikiem i staram się rozwiązać problem z zabużeniem pracy 4D w obecnej instalacji, wydaje mi sie że sprzęgło powinno rozwiazać problem i zgadzam się że pompa na powrocie.
hajtaler428 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #106 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Przy sprzęgle możliwe że samym przepływem nie uzyskasz dogrzanego powrotu i dodatkowo będzie potzebny zawór 3d do obiegu kotłowego. Pompa kotłowa musi być mocniejsza od sumy mocy pomp za sprzęgłem
shogunzlasa Opublikowano 20 Grudnia 2017 #107 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Eee no - jeśli ustalimy że powrót ma mieć 45 czy 50 stopni i zapuścimy piec na 60-65 to problemów nie powinno być - jak z 4D - pasuje mieć z 15-20 stopni różnicy.
hajtaler428 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #108 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nie napisałem że niemożliwe - zależy od ilości wody po stronie odbiorów i mocy sprzęgła(im większe tym lepiej, min 2xmoc kotła) oraz pompy kotłowej
gmaj22 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #109 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nie podoba mi się ta kombinacja sprzęgła i 4D. Sprzęgło plus 3D jest OK, ale w połączeniu z 4D to moim zdaniem....dwa grzyby w barszcz. Po co mieszać powroty już zmieszane? :) Co innego, gdyby zamiast sprzęgła był rozdzielacz.
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #110 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nie napisałem że niemożliwe - zależy od ilości wody po stronie odbiorów i mocy sprzęgła(im większe tym lepiej, min 2xmoc kotła) oraz pompy kotłowej Planowałem zakupić Afriso BLH, właśnie rozmawiałem z gościem z działu technicznego z afriso ale on to chciał żebym całą instalację przerobił ale wspominał cos o rozdzielaczu za sprzegłm. Planuję przeznaczyć na powrót pompę z CO ( pompa DAB 40-70 ) a wjej miejsce coś mniejszego. Wklejam opis sprzęgła wydaje mi się że powinno wystarczyć.
hajtaler428 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #111 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Też bym nie ładował tu sprzęgła ale autor usilnie lobbuje :) Pompa kotłowa w zupełności by wystarczyła i zminimalizowała koszty. Chyba że kasa nie gra roli to czemu nie A cego się spodziewałeś po gościu z działu technicznego? Chce sprzedać produkt a najlepiej kilka
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #112 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nie podoba mi się ta kombinacja sprzęgła i 4D. Sprzęgło plus 3D jest OK, ale w połączeniu z 4D to moim zdaniem....dwa grzyby w barszcz. Po co mieszać powroty już zmieszane? :) Co innego, gdyby zamiast sprzęgła był rozdzielacz. Czy mozesz zaznaczyć na moim schemacie jak byś to widział.
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #113 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Też bym nie ładował tu sprzęgła ale autor usilnie lobbuje :) Pompa kotłowa w zupełności by wystarczyła i zminimalizowała koszty. Chyba że kasa nie gra roli to czemu nie A cego się spodziewałeś po gościu z działu technicznego? Chce sprzedać produkt a najlepiej kilka Nie chce wydawać kasy niepotrzebnie, ale chciałem rozwiazać problem wzajemnego zakłucania pracy mieszaczy z CO :) :)
teres Opublikowano 20 Grudnia 2017 #114 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Daruj sobie to sprzęgło, posłuchaj dobrych rad z forum. Będzie taniej.
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #115 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Ja jestem na bakier z hydrauliką, jak możecie to zaznaczcie na schemacie jak to widzicie i wtedy będę działał i ścigał hydraulika który to robił.
gmaj22 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #116 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Jak "gość z działu technicznego" powiedział A, to od razu mógł powiedzieć B i zaproponować coś takiego: Jak już szaleć, to na całego. 4D sprzedasz, siłownik i 3D termo sobie zostawisz. Obieg CWU z kotłowego i spokój. :)
hajtaler428 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #117 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Czy mozesz zaznaczyć na moim schemacie jak byś to widział. masz to w poście #99
shogunzlasa Opublikowano 20 Grudnia 2017 #118 Opublikowano 20 Grudnia 2017 CWU na stałe i 3D na ciepłą wodę :PTeż tanio i stabilność większa :)
gmaj22 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #119 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Skoro stanęło na schemacie z postu #99 mam uwagę: 1/ nie ma potrzeby włączać powrotu z cwu bezpośrednio przed kotłem jeśli jest pompa kotłowa 2/ jest ryzyko, że przy postoju pompy cwu+ drabinki to pompa kotłowa będzie pchać powrotem przez trójnik na bojler i drabinki. Dlatego dałbym dodatkowy ZZ pomiędzy trójnikiem powrotu CWU a trójnikiem powrotu 4D. Wtedy ZZ za pompą cwu+drabinki byłby niepotrzebny Jak poniżej:
hajtaler428 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #120 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Ad 1 powrót CWU może tak zostać jak jest pisałem o tym Zachowałbym wtedy również analogię podłączenia zasilań i powrotów Ad 2 mało prawdopodobne bo opór w obiegu kotłowym sporo mniejszy ale żeby być pewnym warto wstawić tam ten zz
henryk1953 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #121 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Czyli powinno być tak? To zalezy od odległości naczynia od kotla w linii poziomej. Według wzoru L< 10 x a a- wysokość rury RB od kotła do pierwszego łuku (kolanka) Najlepiej na wyjściu z kotła zamontuj trójnik i prosto do góry RB. Przy takim wyjściu z kotła jak u ciebie to zbiornik powinien być w zasadzie zamontowany nad kotłem
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #122 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Skoro stanęło na schemacie z postu #99 mam uwagę: 1/ nie ma potrzeby włączać powrotu z cwu bezpośrednio przed kotłem jeśli jest pompa kotłowa 2/ jest ryzyko, że przy postoju pompy cwu+ drabinki to pompa kotłowa będzie pchać powrotem przez trójnik na bojler i drabinki. Dlatego dałbym dodatkowy ZZ pomiędzy trójnikiem powrotu CWU a trójnikiem powrotu 4D. Wtedy ZZ za pompą cwu+drabinki byłby niepotrzebny Jak poniżej: sgl2.png Dziękuję panowie za cenną podpowiedź pedę forsował propozycję po modyfikacji z postu 99 tylko mam pytanie co to za zawór na wyjściu z powrotu CWU, nie pisałem wcześniej ale mam cyrkulację z pompą Vilo mam nadzieję że ona tu nie ma wiekszego znaczenia.
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2017 #123 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Nie masz za co dziękować, schemat jest zły!
sgl Opublikowano 20 Grudnia 2017 #124 Opublikowano 20 Grudnia 2017 A możesz napisać bąź pokazać co jest złego w tym schemacie?
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2017 #125 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Naczynie wzbiorcze musi być wprost do kotła podłączone A na tym schemacie jest z jednej strony pompa a z drugiej ZZ w kierunku zaporowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.