Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Demontaż Zbiornika Podziemnego. Dzierżawionego !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od 10 lat jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem zbiornika podziemnego - dzierżawionego.

Doszedłem, co prawda dopiero po tylu latach, że robią mnie "w konia" bo nie dość że płacę 1 zł więcej za gaz to za dzierżawę butli 55 zł/miesięcznie. I niech nikt nie mówi o komforcie bo komfort to ma dostawca z moich pieniędzy. Reasumując za rok kalendarzowy zapłaciłem ok. 5000 zł za ogrzewanie a przy swojej butli zapłaciłbym ok. 3000 zł. To tak w skrócie (oczywiście do kosztów przy własnej butli trzeba dodać UDT i takie tam) ale nie w tym rzecz.

Chciałbym prosić o poradę i informację o sposób demontażu butli.

Firma która mi dzierżawi za odessanie, wykopanie i demontaż urządzeń pomiarowych żąda 2000 zł. czyli trochę dużo.

Mam czas i chęci odkopałbym sam tę butlę no i zrobiłbym wszystko co można w granicach rozsądku oczywiście nie mówię o odessaniu gazu bo jak.

Może ma ktoś doświadczenie w tej materii. Pomóżcie ...

Opublikowano

Do takich prac trzeba stosownych uprawnień wykonawczych i nadzoru - które za pewnie masz inaczej byś nawet nie myślał o takiej pracy.

Wykopanie tego zbiornika to raptem może 10% wartości całej operacji.

Z resztą zbiornik i pomiar nie jest twoją własnością, więc nie możesz tego ruszać- stosowny punkt w umowie najmu.

Ja bym nawet nie myślał o takim rozwiązaniu.

Opublikowano (edytowane)

Jak masz 10 lat instalację a chcesz zostać przy LPG to zapytaj ich ile chcą za odkupienie butli. Niech tylko zabiorą swoje urządzenia pomiarowe.

Butla jest już zamortyzowana więc może się okazać, że odkupienie wyjdzie Ci sporo taniej niż demontaż tego i kupno nowego zbiornika.

BTW: z ciekawości ile Cię kasowali aktualnie za litr propanu?

Edytowane przez wojtkow
Opublikowano (edytowane)

Od razu tak zrobiłem i wystosowałem takie zapytanie. Oczywiście odpowiedź była na nie. Bo butla jest ich własnością i wszystko. Bez możliwości negocjacji.

A propan mam po 2,31 zł/l ...

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

To współczuję - jakaś dziwna firma, na zasadzie "na złość mamie..."

Niestety jak koledzy pisali, to co można samemu zrobić warte jest grosze, ja latem instalowałem zbiornik to koparkowy wziął bodaj 250 zł (nie jestem w 100% pewien, bo rozliczała się z nim firma instalująca mi zbiornik, ale dużo banknotów nie zmieniło właściciela).

A co do ceny, to ja do swojego zbiornika płaciłem 1.35 zł/l, więc tą złotówkę na litrze spokojnie oszczędzisz.

Opublikowano

No patrz a ja mój gaz kupowałem w Gaspolu i byłem zadowolony. No ale do klienta z własnym zbiornikiem mają inne podejście.

Zbiornik kupiłem w Dzwonniku, całość: projekt, zbiornik podziemny, montaż, przyłącze do domu kosztowała mnie 12 tys zł.

Opublikowano

Ja mam inne pytanie - czy musisz od nich brać ten gaz?

A olej ich i postaw własny obok - pewnie szybko za darmo zabiorą swój.

Mam umowę podpisaną na wyłączność zakupu w Gaspolu. Mam zbiornik podziemny więc tak z boku postawić nie za bardzo :)

Opublikowano

No patrz a ja mój gaz kupowałem w Gaspolu i byłem zadowolony. No ale do klienta z własnym zbiornikiem mają inne podejście.

Zbiornik kupiłem w Dzwonniku, całość: projekt, zbiornik podziemny, montaż, przyłącze do domu kosztowała mnie 12 tys zł.

Ja swoją przygodę z gazem rozpocząłem od Firmy N.EN którą wchłonął Gaspol i z początku byłem zadowolony ale jak mam rachunek roczny za gaz 5000 zł a mogę mieć 3000 to stałem się wrogiem i tyle ...

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli podpisałeś umowę z innym dostawcą a tego wchłonęła inna firma to powinieneś mieć umowę podpisaną z nowym dostawcą na nowych warunkach . Jeżeli takowej umowy nie posiadasz a warunki jakie stawia nowy dostawca Ci nie odpowiadaja to możesz wypowiedzieć umowę najmu zbiornika i dostawy gazy i nic za to nie płacisz bo nie z ta firmą podpisywałeś umowę . Jeżeli firma z która podpisałeś umowę już nie istnieje to ta druga może Cię za przeproszeniem cmoknąć i ewentualnie grzecznie poprosić o zwrot zbiornika za który zapłaciła przy przejęciu pierwotnej firmy jeśli go oczywiście nie chcesz używać .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

To umowa z obecnym dostawcą jest bez terminowa?

Sprawdź ją.

Może da się ją bez większych kosztów rozwiązać?

Przecież nie mogą cię do swojego gazu przym

Umowa na czas nieokreślony.

Opublikowano

Jeżeli podpisałeś umowę z innym dostawcą a tego wchłonęła inna firma to powinieneś mieć umowę podpisaną z nowym dostawcą na nowych warunkach . Jeżeli takowej umowy nie posiadasz a warunki jakie stawia nowy dostawca Ci nie odpowiadaja to możesz wypowiedzieć umowę najmu zbiornika i dostawy gazy i nic za to nie płacisz bo nie z ta firmą podpisywałeś umowę . Jeżeli firma z która podpisałeś umowę już nie istnieje to ta druga może Cię za przeproszeniem cmoknąć i ewentualnie grzecznie poprosić o zwrot zbiornika za który zapłaciła przy przejęciu pierwotnej firmy jeśli go oczywiście nie chcesz używać .

Mam umowę z tym nowym dostawcą

Opublikowano

Skoro umowa jest bezterminowa to bardzo dobrze bo nie ma określonego terminu wypowiedzenia . Wystarczy jedynie ją dokładnie przeczytać bo powinna zawierać również warunki wypowiedzenia/rozwiązania umowy .

Opublikowano (edytowane)

Tak umowa ma 3 miesięczny okres wypowiedzenia ale jest zapis że w przypadku rozwiązania umowy koszt demontażu urządzeń (zbiornika, odessanie gazu, telemetrii) ponosi klient.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

To nie wiem o co chcesz walczyć, jest czarno na białym co i za ile i nic nie ugrasz.

Wypowiedz tak, aby zdemontowali jak się skończy sezon grzewczy.

I zaczynaj od nowa na swoim. zasobniku. 

Opublikowano (edytowane)

Jeden z podpunktów mojej umowy mówi cyt. : "

e) W przypadku rozwiązania niniejszej Umowy Klient może we własnym zakresie dokonać

odessania pozostałego Gazu, dokonać demontażu Zbiornika oraz dostarczyć Zbiornik do

najbliższej rozlewni Gaspol za pisemnym porozumieniem z Gaspol lub zlecić Gaspolowi dokonanie odessania Gazu, demontażu Zbiornika oraz transportu Zbiornika.

W przypadku wykonywania ww. czynności przez Klienta we własnym zakresie, Klient jest

zobowiązany do zwrotu Zbiorników w stanie niepogorszonym ponad zużycie wynikające

ze zwykłego korzystania ze Zbiorników. Czynności te są podejmowane przez Klienta na

własny koszt i ryzyko oraz mogą być dokonane po uzgodnieniu z Gaspolem warunków

odessania Gazu, demontażu Zbiornika oraz transportu Gazu. W przypadku, gdy Klient zleci Gaspol dokonanie ww. czynności, "

Więc mogę to zrobić we własnym zakresie i dlatego moje pytanie jest takie czy ktoś robił takie rzeczy ? Czy jest sens samemu to robić i czy wyjdzie trochę taniej niż 2000 zł ?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ja bym się sam w to nie pchał - choć mam i stosowne uprawnienia i i pewne doświadczenie

Natomiast warto zrobić mały  myk i jeżeli chcesz mieć nadal zbiornik w tym samym miejscu to wziąść firmę , która zamontuje ci nowy i niech oni to zdemontują i zrobią pozostałe czynności .

Opublikowano (edytowane)

... to może masz jakąś firmę która podjęłaby się takiego manewru. Mieszkam a warmińsko - mazurskim

Edytowane przez Ryszard
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam.Mam takie pytanie .Zakupiłem posesję na której jest zbiornik gazu firmy gaspol. Poprzedni właściciel wypowiedział umowę 2 tyg temu.Rozmawiałem z gaspolem o tym że nie jestem zainteresowany dzierżawą ani inna formą umowy na dostawy gazu.Zaproponowałem odkupienie butli po wcześniejszym odpompowaniu i demontażu telemetrii.Jednak się do tego nie kwapią znaczy czekają bo mają 3 m/c.Poprzedni właściciel to porządny człowiek więc nie będę mu robił pod górę.Niemniej jednak chciałbym pozbyć się ich zbiornika ale nie wiem jak to zrobić.Jakieś sugestie ?

Pozdrawiam