Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Wymieniać Kocioł Vaillanta ?

tasheena

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ponieważ "przyklepano uchwały antysmogowe w dolnośląskim" ( a mieszkam w jednym z uzdrowisk) muszę przenieść się z forum "kotłów zasypowych" na "kotły gazowe" i przygotować się do modernizacji swojej kotłowni. 

Obecnie posiadam zarówno kocioł gazowy dwufunkcyjny Vaillanta, który tylko ogrzewa budynek "A" oraz kocioł węglowy, który ogrzewa budynek "A" i "B".

W obu budynkach są tylko grzejniki, instalacja c.o. w miedzi i w plastikach.

Obecny kocioł węglowy Elektromet-Solei (palony od góry) o mocy 15 kW zupełnie zaspokaja zapotrzebowanie na ciepło a nawet jest za duży (a używam go już 6 lat)

W załączeniu podpinam schemat (bardzo ogólny) swojej instalacji i chciałbym zadać pytanie :

czy wymieniać kocioł Vaillanta a jeżeli tak to jakiego typu i mocy ?

Tu muszę nadmienić, że kocioł Vaillanta pracuje od 2003 r. i oceniam go bardzo dobrze. Nie wiem jak jest teraz z nowszymi modelami ?

Miałem na początku z nim problemy, bo się często zawieszał , ale "fachowcy" nie wpadli na pomysł (wymienili nawet płytę główną), żeby zrobić osobne zasilanie prądu i zabezpieczenie :)

pozdrawiam

Arek

post-37348-0-99230300-1512305512_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli nie chcesz grzać ciepłej wody z kotła gazowego w budynku B to nie widzę potrzeby wymiany kotła gazowego.Mocy kotła wystarczy na pewno. Za to trzeba policzyć czy wystarczy wydajności pompy kotłowej. Jeżeli wydajności pompy kotłowej będzie za mała to potrzebne będzie sprzęgło i divicony na budynki.

Opublikowano

Czy mój typ kotła może być sterowany pogodowo ?

W tej chwili sterowany jest pokojowo wg temperatury w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowany regulator. 

pozdr

Arek

post-37348-0-04253400-1512476586_thumb.jpg

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie , jak w praktyce różni się praca tego kotła w przypadku:

"Regulacja dwupunktowa, czy regulacja ciągła" ?

Opis z instrukcji regulatora VRT-330 właściwie jest jasny ,ale jak w rzeczywistości zmienia się praca kotła jak przestawimy 

z dwupunktowej na ciągłą ? 

pozdr.

Arek

post-37348-0-13855000-1512496664_thumb.jpg

post-37348-0-75094800-1512496669_thumb.jpg

post-37348-0-09719700-1512496676_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.