Gość Digitrax Opublikowano 4 Grudnia 2017 #26 Opublikowano 4 Grudnia 2017 ... rurę która obecnie idzie do tego naczynia zaślepić korkiem, tak? Nie tyle co korkiem ale wkręć w nią odpowietrznik automatyczny dzięki czemu pion będzie się sam odpowietrzać. Możesz ją skrócić do poziomu np pół metra nad ostatnim od niej odgałęzieniem w bok. Nie musi więc biec do samej góry do naczynia jak dotychczas.
pawel45 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor #27 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witam ponownie. Zrobiłem tak jak radziliście i pociągnąłem osobną rurkę do naczynia. Obserwacje po kilku dniach użytkowania: woda nie gotuje się już w niskich temperaturach, oraz ciśnienie na kotle przestało spadać po rozpaleniu jak to dotychczas miało miejsce, więc wygląda na to, że wszystko jest ok. Jest jeszcze jeden mały problem, mianowicie wkręciłem w tą rurę która dotychczas biegła do naczynia odpowietrznik automatyczny i problem jest taki, że zaczął on cieknąć, w sobotę kupiłem nowy, odpowietrzyło się, po południu znów było słychać, że się odpowietrza po czym ten nowy też cieknie. Jest jakiś sposób na to, czy muszę kupić kolejny? Zauważyłem, że nakrętka na górze odpowietrznika musi być lekko odkręcona, żeby powietrze schodziło, jednak wówczas cieknie, jak ją dokręcę to przestaje cieknąć, ale powietrze nie schodzi.
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2017 #28 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Na wierzchu kotła nie powinno być odpowietrznika automatycznego! Gdyż podczas pracy pompy zaciągane jest przez niego powietrze.
gmaj22 Opublikowano 11 Grudnia 2017 #29 Opublikowano 11 Grudnia 2017 @sambor wszystko racja, ale jak się domyślam, to on wkręcił odpowietrznik w obcięty pion do "starego" naczynia. Zgodnie z sugestią @Digitrax z postu #26.
pawel45 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor #30 Opublikowano 11 Grudnia 2017 dokładnie tak zrobiłem, odpowietrznik który przedtem był przy kotle powędrował na pion który wcześniej był podłączony do naczynia wyrównawczego.
shogunzlasa Opublikowano 11 Grudnia 2017 #31 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Jak jest po stronie tłocznej pompy (za pompą) to OK.Jak masz badziewiasty odp. automat. to miewają one kiepskie uszczelnienie na górze. Wymień uszczelkę którą skręcona jest czapka (górna, duża nakrętka) - powinno być OK.
pawel45 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor #32 Opublikowano 11 Grudnia 2017 tylko woda cieknie z miejsca gdzie wydobywa się powietrze gdy wyleci, jakby on się nie zamykał. Odpowietrznik badziewny zapewne ale nic lepszego nie mieli w sklepach w mojej okolicy.
gmaj22 Opublikowano 11 Grudnia 2017 #33 Opublikowano 11 Grudnia 2017 U siebie mam takie i działają bez zarzutu. (Flexvent-Flamco)
shogunzlasa Opublikowano 11 Grudnia 2017 #34 Opublikowano 11 Grudnia 2017 U mnie ktoś miedź lutował chyba z nakręconymi odpowietrznikami i syf z topnika zeżarł 4 AFRISO jednego roku...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.