Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotłownia Z Kotłem Z Podajnikiem - Prośba O Ocenę Instalacji

pafiik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przedstawiam moją instalację. Podłogówka póki co nie uruchomiona wraz z cwu. Grzejniki grzeją. Kocioł z podajnikiem na ekogroch. Czego oczekuje? Oceny i jakichś sugesti czy jest to w miarę ze sztuką zrobione lub co można by ewentualnie poprawić. Niestety nie siedzę mocno w przepisach, a forum znalazłem trochę późno. W późniejszych postach będę pytać o inne różne aspekty tej konkretnej instalacji ;) pozdrawiam.

post-75563-0-82198700-1511480797_thumb.jpg

Opublikowano

Czy tylko ja nie widze zabezpieczenia kotla?

Opublikowano

Chyba tylko Ty. Masz naczynie i zawór dwufunkcyjny- układ zamknięty.

Opublikowano

A jak zamknie zawory kulowe po lewej stronie to zabezpieczenia nie ma .Jak już ma te zawory ,to muszą być otwarte i najlepiej zdemontować rączki ,aby nikt postronny nie był w stanie ich przez przypadek zamknąć,

Po drugie brak reduktora ciśnienia na zasilaniu zimnej wody z wodociągu.Na pewno ciśnienie jest tam wyższe jak dopuszczalne ciśnienie pracy kotła.

Opublikowano

Na pewno nie bo podłogówka wyprowadzona z obiegu kotłowego

Opublikowano

No to jedziemy z tematem. Zaworów nikt nie zamknie bo do kotłowni chodzę tylko ja, ale faktycznie można zdjąć rączki dla św.spokoju. Ciśnienie w instalacji h2o jest na poziomie póki co 2bar więc przy zadziałaniu DBV1 myślicie, że może być problem? Reduktur przy liczniku wody. Powrót póki co jest całkiem, całkiem... wacha się w okolicy 40stopni,ale rzeczywiście jak ruszy podłogówka to pewnie temp.na nim spadnie. Gdybiąc dalej, w paru pomieszczeniach mam grzejniki i podłogówke. Grzejniki tylko na okres jesienny (kiedy to trzeba przepalić i szybko dom nagrzać), a podłogówkę odpalać planuje na zimę i w tym momencie te grzejniki skręce do mininum, więc nie będzie takiego poboru energii na nie więc ta moc może lecieć 4d na powrót. Nie wiem czy mnie zrozumieliście bo to tylko gdybanie, i tylko czas pokaże jak to wszystko w przyszłości zagra :) czekam na dalszą konstruktywną krytyke i rady :)

Opublikowano

Z tymi 4D to najczęściej wymagania w DTR kotłów, a użytkownicy stosują dla świętego spokoju, żeby gwarancji nie tracić.

Żle zamontowany ani świętego spokoju nie zapewni, ani gwarancji. Bardziej skuteczny jest 3D albo trójnik z bajpasem do powrotu za pompą lub ochrona pompą CWU.

Czyli kolejny układ gdzie mamy 4D ale nie działa, więc żeby działało to najtaniej jest stworzyć układ jakby tego 4D wcale nie było... Fuck logic... :D

Nic prostszego: przekręcić na pełny przepływ na instalację :)

Ile błędów można by wyeliminować, gdyby inwestor pokazał schemat przed robotą. I zarobić przy okazji... ;)

Opublikowano

Niestety za późno tu trafiłem i padło na 4D wcześniej. Konkretnie wszystko zobacze jak działa po uruchomieniu O.P. i ociepleniu domu, a to dopiero wiosną. W najgorszym przypadku ratowanie się pompą między 4D, a powrotem kotła poprawi temp.powrotu wystarczająco - jak sądzicie? Najbardziej to miejsce by mi odpowiadało bo mam tam miejsca najwięcej.

Opublikowano

Ja na miejscu tego instalatora, podsunąłbym do podpisu kwit, że zostałes poinformowany o niebezpieczeństwach i zgadzasz się na zamontowanie ZB, DVB i przeponowego za zaworami odcinającymi przy kotle. Nie ma możliwości zamontowania  ZB ani DVB bezpośrednio  na kotle?

Opublikowano

Panowie spokojnie, serwisant z firmy w której piec został zakupiony odebrał tą robote i faktycznie poinformował o ściągnięciu rączek z zaworów odcinających- gwarancja nie utracona. Więc ten aspekt bym już pominął... by the way mam nadzieje, że z ewentualnej gwarancji nie będzie potrzeby korzystać :)

Opublikowano

Ja na miejscu tego instalatora, podsunąłbym do podpisu kwit, że zostałes poinformowany o niebezpieczeństwach i zgadzasz się na zamontowanie ZB, DVB i przeponowego za zaworami odcinającymi przy kotle. Nie ma możliwości zamontowania  ZB ani DVB bezpośrednio  na kotle? 

Kolejny "instalator" który podsuwa kwity do podpisu...

Zeby zrozumiał Pan w czym rzecz posłuże się prostym przykładem:

Jadąc samochodem w terenie zabudowanym 120 km/h razem z inwestorem który !!!podpisał się że to na jego życzenie tak szybko!!! - w przypadku kontroli drogowej pokaże Pan ten kwit???

Prosze zrozumieć, że to Pan i nikt inny ponosi odpowiedzialność za swoją pracę!

Jedyna słuszna odpowiedź na pytanie co robić w takiej sytuacji? to... NIE ROBIĆ!!!

Opublikowano

Miałem pisać, że bezpieczeństwo przede wszystkim. Przykład bardzo dobry i tu się zgodzę, że w przypadku sytuacji "kryzysowej" to  instalator odpowiada za swoją pracę i taki kwit można sobie między bajki włożyć.

A przede wszystkim: to ani nie ja robiłem tą instalację, ani tak  bym jej nie zrobił...Wsadziłem jedynie kij w mrowisko.

Opublikowano

PS: W razie nieszczęścia, odpowiedzialność będzie spoczywać na wykonawcy za CZYN oraz na "instalatorze", który , wiedząc o zagrożeniu, a nie poprawił - za ZANIECHANIE. 

Decyduje zawsze inwestor, który powie: płacę za wymianę pompy, mieszaczy a nie za zabezpieczenie kotła. Tamto też robili fachowcy. Dlatego właśnie nie dziwię się, że w takiej sytuacji podsuwane są do podpisu "kwity". Własnie po to, aby uniknąć odpowiedzialności za zaniechanie. Nie podjęcie się w ogóle naprawy i usunięcia zagrożenia, to w sensie etyki zawodowej również zaniechanie. 

Podam za to inne porównanie, na pewno lepsze: Pacjent leczy się u znachora, nie przynosi to skutku i choroba postępuje. Idzie do lekarza, który rozpoznaje grożną chorobę i uprzedza pacjenta, że musi się leczyć, bo inaczej umrze. Pacjent ODMAWIA leczenia. Co robi w takiej sytuacji lekarz? Podsuwa pacjentowi  KWIT do podpisania, że pacjent odmówił pomocy i leczenia!!! 

Okazuje się , że Rzym od Krymu wcale nie jest tak daleko....

Ja akurat swojej instalacji nie muszę się wstydzić i mogę spać spokojnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chłopaki czy jest sens inwestować w siłownik na 4D + pogodówka jeśli na grzejnikach będą głowice? Jedyny plus jaki mi przychodzi do głowy to fakt że może było by troszkę oszczędniej ze spalaniem, ale czy w praktyce faktycznie tak jest jak myśle?

Opublikowano

Czyli gra nie warta świeczki, ale idąc za ciosem kolejne pytanie: podłogówke ponoć warto podłączyć pod sterowanie pogodowe? Jak Wy uważacie?

Opublikowano

W nawiązaniu do posta #21:

Jest sens wyłącznie wtedy, gdy na kotle będziesz chciał trzymać temp. 70-80 C.  Wtedy na grzejniki takiej nie puścisz. Tylko że nie 4D, a 3D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.