Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę I Doradę Odnośnie Instalacji C.o Podłogówka Tece

brovar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hejka super dziękuję ci za szczegółowe informacje. Wąskiego gardła nie będzie bo rurki od pieca mam PP 32 x 3.2 także 1cal:) w środku jak nic. To co pisałem 7l/min to suma przepływów jakie miałem ustawione na pętlach grzewczych coś z nimi nie tak?

Odpowietrznik powiedz mi  jeszcze czy te naczynie ci pisałem będzie ok 

PS

Jeszcze wróce do tego zaworu 3d apropo ten co zaznaczyłeś w typoszeregu to jest zawór DN 20 czyli tak ma w środku nominalnie a gz ma   1 cal :) 

Opublikowano

a czy do sterowania zaworem 3d muszę rzeczywiście kupić vr 70 lub 71 a nie wystarczy np to (czy sterowanie zewnętrznym zworem elektromagnetycznym to  może być zawór 3d

Moduł wielofunkcyjny 2/7 VR 40 Vaillant 0020017744

- do montażu wewnątrz kotła
- do kotłów: VU/VUW atmoTEC, VU/VUW turboTEC, VC/VCW ecoTEC plus, VCW ecoTEC pro, VSC atmoCOMPACT, VSC ecoCOMPACT, VSC S auroCOMPACT, VKS ecoVIT plus, VKK ecoVIT/4

Z możliwością realizowania jednocześnie 2 z 7 dodatkowych funkcji:
- sterowania pompą cyrkulacyjną c.w.u.
- sterowania zewnętrznym zaworem elektromagnetycznym
- wyprowadzania sygnalizacji usterek
- sterowania zewnętrzną pompą obiegu grzewczego
- sterowania klapą spalinową
- potwierdzenia otwarcia klapy spalinowej
- sterowania odciągiem oparów

Opublikowano

1)Jak pojemność instalacji 200l to naczynie 18l OK

2)Co do przepływów-rozumiem że jak 7l/min dla wszystkich pętli to dla jednej pętli wychodzi średnio 7l:10pętli =0,7l/min.0,7l/min to jest minimalny przepływ jaki może być w danej pętli tym samym jak w kilku pętlach będziesz miał większy przepływ np1,5l/min to automatycznie w kilku innych będzie przepływ poniżej zalecanego 0/7l/min czyli coś tu nie halo z tymi twoimi obliczeniami)Wniosek-globalny przepływ zapewne będzie(powinien być) sporo większy

3)Ty nie kombinuj bo przekombinujesz,zrób na VR70 i tyle

Opublikowano

Jestes wielki no widzisz spec od tece pierw zalozyl rozdzielacz z zaworem term. Po interwencji wymienił na ten z zaworem atm 3d dobrze ze jest forum i uczciwi dobroczynni ludzie co doradza pomoga szkoda ze czlowiel wchodzi na forum jak cos zle dziala a nie przed robotą. Z tego wniosek malo mamy fachowcow wieksxosc psrtaczy od pieca kaflowego

Opublikowano

Kolego @brovar,  ten Twój wniosek to chyba jest błędny, żeby zbudować dobry piec kaflowy to musiał być dobry fachowiec, partacz by sobie z tym nie poradził :)

Opublikowano

czujnik pogodowy zewn na północnej ścianie już jest bo przecież przerabiam instalację :) ale pewnie by go nie było gdybym kolesiowi nie powiedział że takie coś jest w pudełku. On jednak i tak uważa że ja przesadzam i że zawsze tak robi:) powodzenia dla niego koleś nie ma pojęcia o tym co się dzieje.

Apropos pieca kablowego fakt źle porównałem wiem że trudno zrobić i nie ma już zdunów (mój dziadek był więc troszke się napatrzyłem o co to loto:)

Dałem do wyceny materiał i mają mi zamówić w sklepie i będe działał

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hejka panowie pokupiłemjużwszystko  i będę montował. zastanawia mnie jednak jedna sprawa bo w sklepie dali mi pompę alpha 2 25-40 - 180 czy to potrzebne? przyłącze ma 6/4 cala jak myślicie wymienićna 15-45 wtedy przyłącze będzie 1 cal??

Opublikowano

ok super dziękuję, no w pudełko nie mam instrukcji a było fabrycznie zapakowane:) a co myślisz o tym sprzęgle afriso no nie ma tej tulei na czujnik gdzie go w takim razie dać pod ocieplenie. 

Opublikowano

Może daj go w miejsce górnego termometru a termometr może być zamontowany na instalacji(na trójniku)Nie miałem w ręku sprzęgła Afriso być może będziesz musiał dokupić takie tuleje mos.1/2" jak dla termometru tarczowego i do niej czujnik sprzęgła

tuleja.jpg

Opublikowano

taką informację uzyskałem w sklepie :) i dziś jakmi wydawał też powiedział że jest :) 

Na miejscu nie ma zaworu 3d  z kvs 4.6 . mają zawór 3d 1 cal ale ma kvs 10? czy za duży będzie nie dobry?

Opublikowano

tzn  sprzedawca twierdzi  że nie pogorszy ale wiadome chce sprzedać:) czekam na ten 4.0:) . jak się pojawi jakiś problem będe pisał:)z góry dzięki serdeczne 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.