Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom 199M, Podłogówka 160M2 - Jakie Rozwiązania Zastosować

pitersc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co tu podsumowywać? Decyzje i pieniądze są twoje. Masz różne zdania na temat a wyboru i tak dokonasz TY.  Zresztą proponuje inną drogę. Wejdź na strony producentów kotłów i tam są tam bazy wiedzy: instrukcje, wytyczne projektowe....  czytaj ....i wyciągaj wnioski. Jak i z czytania nie będziesz potrafił wyciągnąć wniosków to poproś o poradę .... dobrego projektanta. Albo zwyczajnie zamów projekt i nadzór nad wykonaniem.  Zgadzam się w pełni z opinia Sambora, z którymi nie zgodzą się nasi adwersarze. 

My za Ciebie decyzji nie podejmiemy.

Opublikowano

Racja deweloper jak buduje to oszczędnie. Widzialem rure od podłogówki co 40 cm a później pretensje ze źle dziala. Ma byc tanio to jest. Tylko co ma zrobić imwestor? Ktoś to ożywić musi.

Opublikowano

Podsumowując jak prosisz:

Nie wiadomo jak ktoś (obliczył?) rozłożył podłogówkę więc musisz mieć trochę zapasu w sterowaniu mocą.

Mocą możesz sterować tylko za pomocą przepływu i temperatury (nie masz wpływu na projektowe rozmieszczenie rur i deltę bo to siedzi w betonie).

Musisz mieć więc rezerwę w przepływie (grube rury do rozdzielaczy) i możliwość sterowania temperaturą (proponuję osobne mieszacze bo można ustawić inne warunki początkowe - np podnieść temp na poddaszu, ustawić wyższą temp początkową).

Na pogodówce pół świata ciągnie i jest zadowolone - sterowanie pokojowe przy stałej temp zasilania i termostatach spowoduje wahania temperatury - termostat zawsze działa na zasadzie włącz-wyłącz i nigdy nie zastąpi regulacji płynnej.
Sterowanie strefowe jak wyżej w podłogówce która ma bezwładność kilka godzin to też kicha.

Jeśli zrobisz - 2-3 obiegi na zaworach mieszających i sprzęgle jak wspominałem i grubszych rurach jak pisze sambor - taka instalacja ma dużą możliwość sterowania jeśli ktoś coś spieprzył w betonie (podniesiesz temp, zmienisz przepływ, zdławisz - jak za zimno podniesiesz temp całego obiegu, jak za ciepło zmniejszysz itd) a jak coś jeszcze będzie nie tak - możesz dołożyć te termostaty - to zostawiasz na koniec.

Niestety na to co jest w podłodze nie masz wpływu - musisz zminimalizować ryzyko spieprzenia sterowania, ale jak ktoś źle rozprowadził pętle to i tak będzie problem.

Opublikowano

Podłogówka jest jedynym źródłem ciepła w tym budynku , więc problemem jest/ będzie nie to co jest do wykonania, tylko to co już wykonano.

Nie znamy długości pętli i rozstawu rur.

Nie znamy, ale to się da zrobić - średnic rur do rozdzielaczy - powinny być spore, gdyż na każdy poziom potrzeba ponad 1m3/h wody grzewczej.

Taka instalacja dla ostatniego instalatora w całym szeregu wykonawców to strzał w stopę, gdyż to on będzie opowiadał za całe funkcjonowanie ogrzewania.

Te siłowniki wzięte jak króliki z kapelusza , te strefy grzewcze to mit.

Tu instalacja powinna być prosta jak drut, nie, nawet jak 100 drutów. ale musi być firmowa, wykonana po uprzednim policzeniu potrzebnych elementów a tak jak chce (opisuje inwestor) to nie da rady.

Podsumowanie jest dość proste to robota dla samobójcy lub desperata.

Ja np tego bym się nie podjął dokończyć, choć daleko nie mam -ok 30km

PS

Moc kotła proponują ci dobrze, optimum to 24-26kW.

Dzięki, ale z drugiej strony bez przesady, to pewnie nie pierwszy i ostatni budynek zrobiony przez dewelopera, mogę w razie potrzeby dostarczyć całą dokumentację zdjęciową i dane o rozstawach itp. - wiem, że nie jest to komfortowe działanie na instalacji zrobionej przez dewelopera i w 100% dające gwarancje osiągnięcia idealnego efektu, ale nie dajmy się zwariować to też musi się dać ogarnąć do cholery jasnej żeby miało ręce i nogi??!! :)

Opublikowano

Racja deweloper jak buduje to oszczędnie. Widzialem rure od podłogówki co 40 cm a później pretensje ze źle dziala. Ma byc tanio to jest. Tylko co ma zrobić imwestor? Ktoś to ożywić musi.

Tragedii mam nadzieję nie będzie - z tego co kojarzę (muszę załatwić dokumentację) to na całym obiekcie jest 15cm, przy oknach zagęszczenie a garaż 25cm - wiadomo deweloper z reguły to same kłopoty, ale może akurat mam sensownego :) oby :)

Opublikowano

Słuchajcie - podłogówka ma bezwładność i lagi wszystko jasne, ale może właśnie wtedy wystarczy zrobić przez kilka tygodni testy żeby mniej więcej wyczuć te lagi i np chcąc mieć z rana o ósmej 19 stopni to odpowiednio na termostacie ustawię nie ósmą tylko np 3 i tak do skutku, aż będzie w miarę dobrze (generalnie widzę tylko dwa programy dzień noc).

No i idąc tym tropem to może nie jest to zły pomysł aby góra i dół jako oddzielne strefy chodziły zawsze z zasadą odpinania 50% danego pokoju zaworem w przypadku osiągnięcia temperatury na termostacie w danym pokoju, może wtedy nie będzie dużych wahań.

Dlatego tak to męczę bo wydaje mi się, że całość jako góra i tak samo dół jako strefa (oddzielnie góra i dół) mimo wszystko nie dadzą komfortu takiego że w pokojach, salonie itp będzie zawsze idealnie, ale może się mylę i będzie ok jak pętle są zrobione z głową?

Opublikowano

Panie ja strefę rozumuje jako np salono kuchnia to jedna strefa, garaż to druga,łazienki trzecia itd

Opublikowano

Chcesz odcinać pomieszczenie z wyprzedzeniem - czyli nagle zatrzymać wodę by się ochłodziło, następnie pakować energię by ten zład wychłodzonej wody nagle ogrzać jak termostat pusći.

Pomyślmy czy przypadkiem nie było takiego urządzenia do sterowania temp z wyprzedzeniem - hmmm a no tak było - POGODÓWKA... Tylko ona OBNIŻA temperaturę nie odcina dopływ...

Opublikowano

Panie ja strefę rozumuje jako np salono kuchnia to jedna strefa, garaż to druga,łazienki trzecia itd

Nie znam się dokładnie na poprawnym nazewnictwie, ale w tym przypadku miałem na myśli strefa I parter, strefa II poddasze. pewnie lepiej by brzmiało obiegi parter, poddasze? :D

Opublikowano

Poza tym automatyke zawsze można dolożyc, a jak klient zostaje z kupą gratów za kilka tyś to jest problem zawsze można sp4obować odczytać ilośc rury w pętli bo jest cechowana co metr chyba ze ktoś mufuwał w posadzce przydatne są też zdjęcia instalCji trzeba poprosić o nie

Opublikowano

Podsumowując jak prosisz:

Nie wiadomo jak ktoś (obliczył?) rozłożył podłogówkę więc musisz mieć trochę zapasu w sterowaniu mocą.

Mocą możesz sterować tylko za pomocą przepływu i temperatury (nie masz wpływu na projektowe rozmieszczenie rur i deltę bo to siedzi w betonie).

Musisz mieć więc rezerwę w przepływie (grube rury do rozdzielaczy) i możliwość sterowania temperaturą (proponuję osobne mieszacze bo można ustawić inne warunki początkowe - np podnieść temp na poddaszu, ustawić wyższą temp początkową).

Na pogodówce pół świata ciągnie i jest zadowolone - sterowanie pokojowe przy stałej temp zasilania i termostatach spowoduje wahania temperatury - termostat zawsze działa na zasadzie włącz-wyłącz i nigdy nie zastąpi regulacji płynnej.

Sterowanie strefowe jak wyżej w podłogówce która ma bezwładność kilka godzin to też kicha.

Jeśli zrobisz - 2-3 obiegi na zaworach mieszających i sprzęgle jak wspominałem i grubszych rurach jak pisze sambor - taka instalacja ma dużą możliwość sterowania jeśli ktoś coś spieprzył w betonie (podniesiesz temp, zmienisz przepływ, zdławisz - jak za zimno podniesiesz temp całego obiegu, jak za ciepło zmniejszysz itd) a jak coś jeszcze będzie nie tak - możesz dołożyć te termostaty - to zostawiasz na koniec.

Niestety na to co jest w podłodze nie masz wpływu - musisz zminimalizować ryzyko spieprzenia sterowania, ale jak ktoś źle rozprowadził pętle to i tak będzie problem.

Dzięki, a te 2 obiegi na zaworach wymagają na górze i na dole panelu sterowania skomunikowanego z kotłem? W sensie pytam o to jak zarządzać temperaturą danego obiegu przy takim rozwiązaniu. Pętle zaraz wrzucę tak do wstępnej oceny czy wyglądają na mocno spieprzone czy jednak rokujące :)

Opublikowano

Dzięki, ale z drugiej strony bez przesady, to pewnie nie pierwszy i ostatni budynek zrobiony przez dewelopera, mogę w razie potrzeby dostarczyć całą dokumentację zdjęciową i dane o rozstawach itp. - wiem, że nie jest to komfortowe działanie na instalacji zrobionej przez dewelopera i w 100% dające gwarancje osiągnięcia idealnego efektu, ale nie dajmy się zwariować to też musi się dać ogarnąć do cholery jasnej żeby miało ręce i nogi??!! :)

To zrób tak jak radzi deweloper, przecież on wie co zrobił i jak ma zrobić aby to działało.

A dopiero w okresie grzewczym trafisz na forum z problemem co i jak zrobić aby grzało.

Okresowe obniżanie temp w pomieszczeniach z podłogówką przez jej wyłączanie , nie daje oszczędności o czym wielokrotnie pisaliśmy na forum.

To co "zaoszczędzisz " podczas obniżenia pójdzie na ponowne rozgrzanie, a czas wychłodzenia i ponownego rozgrzania podłogi to kilka godzin.

Takie pomysły mają ewentualny sens przy grzejnikach.

Opublikowano

brak logiki i pstrykanie zaworami całkowicie zgadzam się (po chwili namysłu), że jest to rozwiązanie dobre ale do grzejników, przy podłodze też uważam że to bezsens (w sumie to bardzo logiczne), zatem jedynie sensowne rozwiązanie to zarządzanie obiegami góra dół? tylko wtedy który parametr decyduje o tym czy jest dobrze? (strzelam 19 stopni np parter?) :) Bo może teraz brakuje mi komunikacji jakiegoś centralnego czujnika na każdym piętrze? Czy temperaturą obiegów mogę zarządzać na piecu?

Wrzucam trochę podłogi w nadziei, że może nie ma tragedii :)

Garaż

23593559_1565706613492951_42574686466579

kuchnia otwarta na salon:

23591987_1565706550159624_17480396208520

Salon:

23593810_1565706593492953_58484501708914

Salon cd:

23592255_1565706693492943_13592530072086

Salon ciąg dalszy:

23551227_1565706783492934_95964414829429

Przykładowy pokój:

23674724_1565706813492931_40156880518521

Przykładowa komunikacja poddasze:

23593374_1565706866826259_71880216362247

Pokój poddasze:

23592362_1565707036826242_59907484519970

Generalnie powoli zaczynam coś łapać więc dzięki za dotychczasowe wsparcie i mam nadzieję, że w wypracujemy najlepsze rozwiązanie na taki stan zastany :)

Opublikowano

Dzięki, a te 2 obiegi na zaworach wymagają na górze i na dole panelu sterowania skomunikowanego z kotłem? W sensie pytam o to jak zarządzać temperaturą danego obiegu przy takim rozwiązaniu. Pętle zaraz wrzucę tak do wstępnej oceny czy wyglądają na mocno spieprzone czy jednak rokujące :)

Układ jest taki kocioł -> sprzęgło -> 2 obiegi z mieszaczami

Kocioł steruje sprzęgłem z którego 2 obiegi pobierają ciepłą wodę. Na jednym mieszaczu cieplej na drugim chłodniej - a ze zapotrzebowanie różne to temperatura na górze i dole ta sama (lub inna jak sobie zażyczysz).

Steruje tym kocioł poprzez pogodówkę. Robi się cieplej - spada temp na sprzęgle więc spada temp w obiegach, temperatura na zewnątrz spada - piec rozgrzewa sprzęgło - obiegi też się rozgrzewają.

Jak ustawisz na mieszaczu - tak masz na piętrze. Jak chcesz mieć trochę chłodniej w salonie - tu już grzebiesz po rozdzielaczach (zmniejszasz przepływ). Ale tutaj cudów nie osiągniesz - może jakieś różnice +1 do -1 względem zadanej temperatury.

W łazience rury powinny być gęściej by podnieść temp względem innych pomieszczeń.

Opublikowano

Ok dzięki, może w łazience grzejniki podbiją te braki, ale wtedy pewnie też trzeba by im dać wyższą temperaturę (kolejny obieg?) bo pewnie ta z podłogi będzie za niska, dla mnie te grzejniki mają funkcję typowo wysuszenie ręcznika i ewentualnie podgrzanie łazienki mocniej niż innych pomieszczeń więc może starczy temperatura z górnego obiegu?

Opublikowano

Jak na deweloper to znośnie co 15 cm średnio wychodzi, powinno moim zdaniem być ok chyba ze goscie od wylewek spłaszczyli rure oby nie

Opublikowano

Ok dzięki, może w łazience grzejniki podbiją te braki, ale wtedy pewnie też trzeba by im dać wyższą temperaturę (kolejny obieg?) bo pewnie ta z podłogi będzie za niska, dla mnie te grzejniki mają funkcję typowo wysuszenie ręcznika i ewentualnie podgrzanie łazienki mocniej niż innych pomieszczeń więc może starczy temperatura z górnego obiegu?

Jak masz grzejniki to MJUT MALINA - łazienke zawsze dogrzeją.

Podłogówka jak wyżej całkiem nieźle o ile pętle są w miarę równo podzielone (ale jak salon jest dzielony to ktoś miał chyba łeb na karku).

To teraz tak - sprzęgło dzielisz na 3 obiegi tylko na 3cim nie dajesz mieszacza. Sprzęgło chodzi na wyższej temp razem z kotłem - taka temp. idzie na grzejniki - tam możesz założyć termostaty, ale z krzywą grzewczą raczej nie trzeba.

Podłogę mieszasz mieszaczami na żądaną temp.

Ustawienie tego trochę Ci zajmie (jaka krzywa grzewcza, jaka temp na 1szy mieszacz, jaka na drugi, jaka na sprzęgło i grzejniki). Ale potem masz spokój.

Najważniejsze teraz to dobrać dobrze rury, zawory, sprzęgło...

Opublikowano

O i jesteśmy coraz bliżej tego, że nie muszę kuć wylewki :) dzięki za te informacje!

Opublikowano

Jeszcze nie wiemy jakie są rury z kotłowni do rozdzielaczy.

Też prawda, dowiem się

Opublikowano

Ok mam rura do rozdzielacza 25, zaraz zliczę pętle

Opublikowano

Pex FI 25, niestety oznaczeń nie ogarnę w ciągu 2-3 dni bo mi dzieci przyniosły zarazę z przedszkola więc działam zdalnie, zaraz postaram się opisać pętle, spróbuje je opisać na podstawie tego co widzę w rozdzielaczach a konkretnie na zdjęciach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.