Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@sebna przyznaj sie . Nie miałeś za wiele do czynienia z paleniem weglem :) . Jak ruszt Ci się zapycha to wina węgla i trzeba niestety odpopielać co jakiś czas . Bez tego kocioł nigdy sie nie rozpędzi chyba że ciąg kominowy jest taki że wyciąga popiół z popielnika co Twojemu kociołkowi raczej przy tym kominie nie grozi .Chyba przez przypadek napisałeś w czym tkwi problem . Jak nie odpopielisz rusztu to nie ma palenia w dolniaku , niestety tak to działa .

Recepty w postaci ustawień kotła nie dostaniesz od nikogo bo każdy komin jest inny i ma inny ciąg a od tego zależy spalanie w tym kotle . Moge Ci jedynie podpowiedziec jak to zrobić sensownie .

W kotle sie pali to możesz zacząć regulacje .

Odpopiel ruszt pogrzebaczem , nstp . pozakręcaj wszystkie rozety i zacznij regulacje od regulacji PW /tego z tyłu i odkręcaj  az z komina przestanie sie dymić. Jak już ustawisz PW to wtedy zabawa rozeta w zasypowych aż do oczekiwanego efektu .  Może bedzie trzeba jeszcze skorygować PW po odkręceniu rozety w zasypowych .

Co do węgla to wygląda mi na gazowo płomienny a on lubi sie wieszać i zaklejac ruszt w dolniaku .to równiez moze być przyczyna że kocioł nie chce sie rozpędzić .

Mac, ale ja ma dokładnie odwrotny problem. Mój piec się rozpędza i nie da się go zatrzymać. Przy 10 stopniach na plus pali 50 - 60kg węgla na dobę. Gdy go rozkręcę do 70 stopni, żeby nie smołował to załadunek spala się w 4-5h do zera, pomimo, że klapka powietrza jest otwarta na mniej niż 1mm a rura kominowa ma spokojnie koło 300 stopni cały czas, (co raczej jasno wskazuje gdzie idzie moje ciepło;)).

Moje pytanie brzmi czy ten piec da się rozkręcić do 70 - 75 stopni i nadal mieć spalanie 8 - 12h? Czy wysoka temperatura wody zawsze oznacza pracę z wysoką mocą i wysokie spalanie czy da się uzyskać wysoką temperaturę pracy (i dużą wydajność) bez wysokiego spalania?

Dymu z komina nie ma w ogóle poza chwila podczas rozpalania (jak na filmiku, zgodnie z moją regulacją). Ciąg kominowy jest taki, że nie mogę przy rozpalaniu wsadzić dobrze rozpalonego papieru, bo go momentalnie zgasi! Muszę zrobić niemalże mini ognisko na zewnątrz z papieru i dopiero wtedy wsadzić, bo inaczej wszystko gasi podmuch ciągu. W zasadzie bez ograniczenia ciągu zewnętrznym szybrem (komin systemowy schiedla 8m fi 220) pieca nie da się za bardzo rozgrzać przy rozpalaniu, bo wszystko idzie przez komin i piec się nie nagrzewa nieważne, którym obiegiem się puści (jak wyciągnę małą szufladkę na popiół to nawet przy szybrze zewnętrznym ograniczającym ciąg kominowy o 3/4 drobinki węgielków z pod szufladki podskakują nieustanie pod wpływem ciągu na kilka cm ponad podstawą pieca - też tak macie?). 

Co do przerusztowywania to zdaje sobie sprawę, że popiół to blokowanie ciągu i mniejsza moc, ale ja właśnie próbuje coś zrobić żeby piec nie palił 50kg na dobę? 

Jak się zrobi jasno to jutro spróbuję wyregulować zgodnie z Twoimi radami zaczynając od tylnej rozety. 

Dziś spróbowałem czegoś innego mianowicie piec utrzymuje temperaturę koło 45 stopni (miarkownik na 50) z połowicznie za popielonym rusztem z temp wody w układzie zamkniętym 37 stopni i na razie minęło 6h i jest jeszcze pół zasypu... Ale przy takiej temperaturze komora zasypowa jest cała w dymie i smole oraz według instrukcji jest to niezdrowa temperatura dla pieca. Aż się boję jak będzie wyglądała komora wymiany ciepła oraz klapka szybra viadrusa. Dom utrzymuje 20 stopni. 

Węgiel chyba faktycznie jest gazujący, bo ilość gazów w komorze załadunkowej jest porażająca przy aktualnych nastawach. Nie zawiesza się i nie skleja wcale i niezależnie od temperatury na kotle. Spada ładnie, ale jak pewno widziałeś na filmiku jest nieco za małej granulacji. Są kawałki poniżej 1cm.  

Przynajmniej poczyniłem postępy i udało mi się zmniejszyć zużycie paliwa. Teraz jeszcze pasowałoby osiągnąć mniejsze spalanie przy większej temperaturze wody dla bezpieczeństwa pieca oraz żeby tak nie smołowało - np. przynajmniej te 60 kilka stopni. Czy może to jest nierealne I tak nie działa z tym piecem?

Pozdrawiam

Też mi się wydaje, że jest za duży ciąg. Wszystko pięknie fajne, idealne spalanie. Tylko czy te idealnie spalanie przekłada się na oddawanie energii cieplnej kotłowi czy tylko polega na spaleniu węgla aby go spalić i nic z tego nie mieć.

Oj tu nie ma sie co doktoryzowac tylko jak kocioł osiagnie 40 C to przymknij czopuch na 1/3 przepływu i cała filozofia . RCK i zewnętrzny komin to mozna mu zrobić kuku ., temperatura spalin sie kłania panowie .

Na kotle 60 C wystarczy a pompy po obu stronach wymiennika  na wolny bieg bo za ciepło na szybki odbiór z grzejników i powimmo być ok.

• 2 tygodnie później...

witam, ponieważ jeszcze mam nie zamontowany piec U24  trzy członowy - stoi na palecie i czeka na koniec remontu mam pytanie do czynnych "palaczy" dotyczy ono spalania drewna, wiem że to paliwo zastępcze dla tego kotła i komora zasypowa znikoma lecz czy ktoś w praktyce może testował spalanie drewna i jakie były tego rezultaty, pojawił mi się dostęp do drewna i dlatego pytam czy jest sens podejmowac temat drewna

Pala ludziska , pala drewienka w tym kotle ale więcej powietrza podają przez drzwiczki zasypowe . Drewno sie nie zawiesza i nie ma smoły w zasypowej przy takim odpalaniu .

Drewno w tym kociołku to tylko do ostrego palenia przy małym obiegu idealne do taniego odsmołowania komory zasypowej,ewentualne' wspólne przebywanie przy kotle i palenie jak wspomniał kolega przy otwartych drzwiczkach zasypowych.Dla upartych co muszą zużyć drewno -posiadałem grube klocki .Jeden na małą warstewke żaru i przysypać węglem do pełna.Dobry to sposób lecz nie przy obecnych mrozach -8 ponieważ za często trzeba podkładać.Wracam do kilku postów powyżej jeśli kocioł za szybko wypala wsad i trudno okiełznac temperaturę miarkownikiem i regulacja dopływem powietrza wtórnego to  jak już piszę  powtarzając sie zakup regulatora ciągu mnie kosztował prawie  3 lata wstecz niecał 200 zł - wspomniany reg posiada regulacje chyba od 10 do 30kpa .w/g instr obsługi wymagany jest ciąg 18.Propozycje dławienia czopucha to przerabiałem 20lat i ciągle należało czyścic zabrudzony czopuch sadzą.Wylot spalin bez żadnych kolanek i innych wynalazków prosto do komina i kilka stopni pochylenia wylotu w górę komina.

• 4 miesiące temu...

Witam wszystkich Użytkowników oraz tych co zamierzają nabyć Szeroko opisywany tu U24. Ponieważ nalezę do drugiej z wymienionych, rozpocząłem poszukiwania w.w. przedmiotu pożądania. Standardowa procedura ujawniła dość spore wydatki jakie mogą czekać amatora tegoż kociołka. ale idąc po nitce do kłębka trafiłem na stronę producenta tam na sprzedawców o raz servis oczywiście za południową granicą, ponieważ mam zaledwie do granicy 30 km.  jakież było moje zdziwienie gdy przeliczyłem czeską cenę na pln - wyszło uwaga 3400 - to cena z ichnim też 23% VAT-em. u nas najtaniej co znalazłem to 4484.

Ja rozumiem ze sprzedawca musi z czegoś żyć ale ponad 1k a ujmując procentowo to prawie 32% drożej.

http://www.iexpos.cz/24693-u24c3.html#vlastnosti_kotva  prosze się nie sugerować zdjęciem - bo przedstawia inny całkiem kocioł. Mam wiec pytanie na stronie pisze piec bez venti rozumiem , że chodzi tutaj o zawór - i teraz moje pytanie czy kupując u nas taki piec jest jakiś zawór - i ew co to jest i ile kosztuje?

• 2 miesiące temu...

post-58992-0-79236200-1407660155_thumb.jpgWitam !

Własnie zmontowałem U 24 18kw i mam kilka pytan do doswiadczonych użytkownikow.

1. Gdzie włozyć tą płytke w wymienniku instrukcja podaje w 3 ciągu na zdjęciach zauwazyłem ze jest niżej

2. Czy małe kawałki opału po wypadnieciu przez przedni ruszt moga zablokować ta klapę uchylną powodując nie domknięcie

3. Nie wiem gdzie zamontować ta częsć

Witaj alci. twoja płytka różni się bardzo od mojej  i jeżeli ma być umieszczona w wymienniku to odsyłam cię na 2 stronę , obejrzyj dokładnie pierwsze zdjęcie z lewej, pionowy ruszt proponuję zaślepić kawałkiem blaszki,zostaw mały prześwit u dołu rusztu będziesz mógł rusztować  popiół i zarazem będzie bezpiecznie.pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.Muszę kupić nowy piec bo stary nie wytrzymał.Po wstępnym zapoznaniu sie z Waszym forum zdecydowałem, że będzie to piec dolnego spalania a najpoważniejszym kandydatem jest Viadrus U24.Mam do ogrzania około 100 m2 nieocieplonego budynku  i mam pytanie czy Viadrus U24 16 kW dla koksu i 18 kw dla węgla kamiennego jak to podaje producent  nie będzie za duży jak na moje potrzeby.Będę palił węglem kamiennym.Dodam, że moc mojego starego pieca na miał była równa 15 kW.Jezeli możecie to podeślijcie gdzie go najkorzystniej kupię.Z góry dzięki.

witam serdecznie uzytkownikow kotla viadrusu24.mam pytanko odnosnie malej szufladki na popiol.potrzebowalbym wymiar tej szufladki poniewaz po lecie kiedy ja wyciagnolem to rozpadla sie od rdzy i musze dorobic taka bo sezon tuz tuz.dodam ze jest to kociol o mocy 25kw!dziekuje i pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...

Witam Wszystkich jestem tu nowy. dzisaj zainstalowano mi piec Viadrus Hercules u 24 18 kw i mam ogromny problem piec osiąga maksymalną temperature na miarkowniku ciągu 50 stopni i dalej nie chce rosnąć temperatura nie wiem co robic ci co mi to instalowali twierdzą że komin jest za mały nie mam bladego pojęcia paliłem węglem drzewem i nic BARDZO PROSZĘ O POMOC Jaka może być przyczyna ??? RATUNKU!!

• 3 tygodnie później...

Witam

Jestem świeżym posiadaczem kotła Viadrus u24 (16Kw). Ogrzewam dom z lat 70-tych 215 m2. Czy ktoś z szanownego grona ma doswiadczenie z paleniem koksem. Po próbach wychodzi że mój kociołek pracuje na koksie tylko z otwartym krótkim obiegiem. Po przełaczeniu obiegu chwilowo rośnie  temperatura spalin  po czym kocioł zaczyna wygasac. Z góry dziękuje za dodatkowe informacie i porady.

Witam!

w końcu trafił się użytkownik, który pali koksem w tym piecu. Ja też posiadam ten kocioł (nowy) i palę koksem. Oto moje: spostrzeżenia mój dom to 140 m2 nie ocieplony + bojler 140l kocioł 16kw poprzedni kocioł, jaki miałem to dakon dor 20 kw  dolnego spalania wytrzymał 13 lat. W U24 pali się dobrze koks się nie zawiesza przy pełnym załadunku jakieś 7 godz później trzeba prze rusztować. Mój problem polega na tym ze nie mogę osiągnąć temp. powyżej 55 stopni a czas do osiągnięcia tej temp to 2-3 godz. ciąg jest dobry rozeta z tyłu zamknięta w drzwiach załadunkowych kilka obrotów otwarta miarkownik ustawiony na 70 st jeszcze ani razu nie domknął klapy. Dochodzę do wniosku ze ten piec jest za mały nie palę ciągle może dlatego  ale po kilku godzinach musiał by osiągnąć te 60 st koks jest rozżarzony dobrze krótki obieg zamknięty oczywiście. Poprzedni piec nie miał z tym najmniejszego problemu tez na koksie. Co o tym sądzicie?  Myślę nad dołożeniem jednego członu czy można gdzieś dostać taki człon ? Po 1,5 miesięcznym użytkowaniu u24 plusa zapisuję na konto starego dor 20 mimo, że to kocioł stalowy. W domu zaczyna być żonie chłodno a wiecie co to znaczy :angry: musze cos wymyśleć doradźcie coś.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.