Skocz do zawartości
IGNOROWANY

piec kostrzewy warmet SDS ceramik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@SONY23

Zamontowałem dziś w czopuchu termometr bo wygasiłem ceramika. Termometr jest między czopuchem a wełną hutniczą która ociepla czopuch, ale sonda przylega do czopucha bardzo mocno i stabilnie. Nie wiem jak to się ma do wyniku pomiaru. Na pewno nie to samo co by sonda była wewnątrz czopucha, ale porównywalnie powinno być. 

Przy rozpalaniu już zimnego ceramika i dopóki ceramik doszedł do temp. zadanej 75 stopni to temperatura czopucha przy 75 stopniach zadanej miałem 325 stopni, prawie mi zamknęło termometr bo skala jest do 350 :). Rozpalanie do 75 stopni było agresywne, mocne przy max otwartych drzwiczkach popielnika bez krótkiego obiegu, jechałem od razu na dolnym spalaniu. Ceramik dudnił jak odrzutowiec F1. 

Jak wszystko się ustabilizowało temp. czopucha spadła dokładnie do 145 stopni i tak sobie trzyma.  Klapka w popielniku "na dwie zapałki" uchylona.  Podkreślę, że rozpalane było na drewnie brzoza-sosna-topola.  Węgla aktualnie przy takich temperaturach używam tylko na noc(zasyp o ~23:00) żeby zachować stałopalność.  Więc, nie wiem jak czopuch zachowa się przy samym węglu. Dam znać.

Eh, cały wymiennik znowu był zasypany popiołem. Mam wrażenie, że 1/4 popiołu jest wywiewana z popielnika. O ile popiół z węgla jest ciężki, prawie taki piasek czy jak to nazwać to z drewna bardzo lekki. Chyba nie da się nad tym zapanować do końca.  

145 stopni to nie są zbyt "zimne" spaliny? Wydaje mi się, że powinny być 180-190 stopni.

ps. zapomniałem Ci zmierzyć komorę zasypową na dole :/ next time. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Tak będzie, ale dopiero latem. Przy okazji wywalę tę klapkę z czopucha bo ona do niczego nie potrzebna i w jego miejsce wsadzę sondę od termometra. 

Opublikowano

Witam.

Palnik pewnie dobra rzecz (też kiedyś robiłem różne kombinacje) tylko aby spełniał swoje zadania musi mieć odpowiednią temperaturę i odpowiednią ilość powietrza. Z tego co czytam to większość z nas ma przewymiarowane kotły nawet dla solidnych mrozów nie mówiąc o obecnych temperaturach.Jeśli ja ustawię parametry dmuchawy tak by palnik działał to co mi odbierze ciepło z kotła skoro obecnie automatyka zaworu daje na dom ok.38-40 st . i temperatura w domu jest na poziomoe 21st?.Generalnie po rozpaleniu kotła palnik jeszcze nie zacznie prawidłowo działać a kocioł osiągnie zadaną temperature i dmuchawa się wyłączy. Jeśli będę chciał ustawić dmuchawe tak by działała ciągle to aby nie zagotować kotła będą to takie parametry,że  powieterza będzie za mało by palnik działał.

Opublikowano

Tak też może być. Ja mam wrażenie, że ten mój 18kW lekko poradzi sobie z 400m^2. On mi tu pracuje na 180m^2.

Opublikowano (edytowane)

Teraz już wiem, na 180m^2 czy 200m^2 to max 12kW,  nawet 14kW jest za duży przy instalacji miedzianej. 

@Xawer

Jak sobie radzisz jak są dodatnie temp. na zew.? Przecież Ci ten ceramik non-stop się kisi pewnie. Masz w popielniku klapkę? Tymi 25kW to można kamienicę ogrzać jak go na maxa się rozbuja.

Edytowane przez emigrant
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

wyczyściłem piec, i na podstwie rysunków Wołka dokonałem własnych przeróbek (zalącznik)

Ku mojemu zdziwieniu piec nie dymi - tylko chwilę przy załączaniu sie wentylatora. Spojrzałem sobie przez wyczystke w kominie za pomoca lusterka - podczas pracy pieca widze prześwit - niebo

ustawienie pieca: temp pieca 65 , dmuchawa max 28 min 20 modulacja 7. Myślę że palnik musi byc dobrze rozgrzany i zaczyna działac po 12 godzinach od chwili rozpalenia pieca - wczoraj dymiło, ale nie tak bardzo jak zawsze.

Piec załadowany wegiel orzech i eko-groszkiem z marketu

post-60945-0-29079100-1418654262_thumb.png

Edytowane przez maciejb1972
Opublikowano

3 dziury w szamocie ten co stoi na ruszcie wodnym?

Opublikowano

Hmm, U Ciebie stoi pełny szamot czy połówka? Bo w 18,5kW połówka, te dwie wyżej też połówki. W ogóle jaki w tym sens? Przecież za cegłą ta co stoi na ruszcie do tyłu jest przestrzeń, tam powietrze też sobie leci. Nie powinno być tak, że cały tył powinien być zaślepiony a dojście powietrza tylko przez dziury w szamocie?

Opublikowano (edytowane)

mam cała szmotke na maxa dostawioną do przegrody (jest tam prześwit bardzo mały - jak wygasze to zbróbuje go jakoś zaślepic), po bokach dołożyłem po pól szmotki - być może zbieg okoliczności nie mniej jestem bardzo z efektów zadowolony

Na zimno robiłem próby, jak przykładałem ręke wyraznie czyłem powietrze wylatujące dziurami

Edytowane przez maciejb1972
Opublikowano

Witam.

U mnie na ruszcie oryginalnie stała cała cegła odsunięta około 1cm .

Jak czytam Wasze posty to dochodze do wniosku ze w kostrzewie spawacz dostaje detale i ma ich wspawać tam gdzie mu wygodniej.

Kolego maciejb 1972 jeśli jeszcze troche dymi to ma mało powietrza (grubsze otwory) ale dobrać musisz doświadczalnie.

Ja 18 grzeje prawie 300 m.

Opublikowano (edytowane)

Na to wychodzi. @Wołk u Ciebie też za cegłą co stoi na ruszcie jest taki tunel? Wspawane takie dwa pionowe płaskowniki do ścianki wymiennika. Razem z cegłą tworzą tunel do cegły wyżej.  Ty masz idealnie dobraną moc 18kW pod 300m^2 jest pewnie idealne. 

U mnie są wspawane na ruszcie takie dwa stopery, że tam wejdzie tylko połówka szamotka. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Wolk

Czy Ty ta przestrzen pomiedzy szamotka ta na samym dole a sciana przegrody (ta ok 1 cm) masz zaslepiona, czy zostawiles ten kanal?

Opublikowano

1)

Tak,był ten tunel ale go zaślepiłem (rzeżbiłem cegłe aż weszła),przesunołem do ściany.

2)

18 dzięki Forum,wszyscy fachowcy radzili 30 kw (będziesz w mrozy marzł) jest ciepło :rolleyes:

Opublikowano

Mam takie pytanie

Przerd przerobka mojego pieca komin mialem zimny - a dym z komina tworzył smog na ulicy, po zamontowaniu "palnika" dymu praktycznie nie widac ale komin jest cieply jak dotykam od strony domu - jest czysty wiec nic w nim sie nie pali - czy to jest normalene? Jakie Wy macie kominy? Boje sie ze cos przegapiłem

Opublikowano

Witam.

Dym się spala (zamienia się na ciepło)  i troche ucieka w komin,też tak miałem moje nastawy dmuchawy min 10 max 22 modulacja 12 i dorobiłem zawirowywacze takie    i troche zdjęć.nieczyszczony 2 tygodnie

post-47393-0-37209000-1418920594_thumb.jpg

post-47393-0-28805200-1418920665_thumb.jpg

post-47393-0-19695700-1418920747_thumb.jpg

post-47393-0-05148700-1418920779_thumb.jpg

post-47393-0-82782300-1418920809_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Wołk

Te skosy na ruszcie to coś wybetonowane czy ścięta pod skosem cegła szamotowa? BTW, u mnie zawala popiołem wymiennik, ale u Ciebie to jakaś masakra :)

Palnik fajnie zrobiłeś, w sumie to zmniejszyłeś tę gardziel ceramikową o połowę :)

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Palisz drewnem czy tylko węgiel?

Opublikowano

Chyba nie pisałeś. Jaki to ceramik, ile kW? i jaką powierzchnię ogrzewasz?