Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poniżej fotka worka

Kolejna z takim czymś z popielnika i to na początek mnie martwi z czego to wynika że spala się na takie coś, Wesoła jak już się dopalała to na pył

IMG_20181201_151124.jpg

IMG_20181201_151659.jpg

Opublikowano

Jezeli mozesz to zrob zdjecie wyrazne parametrow. Podobno jest Skarbek oryginal i jakas podroba. Nie za dobrze wyglada spalanie. Powinien byc sam popiol, ale moze kwestia tej wilgotnosci.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli dobrze się orientuje to skarbki są 2 jeden jest z piekar a drugi chyba bytom ale nie jestem pewien

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Tak jak myślałem są 2

https://www.weglokokskraj.pl/pl/sprzedaz-wegla/ekogroszek-skarbek

Opublikowano

No lepszy mniej skleja, ale też słabszy

Opublikowano

Kurde powiem Wam że narazie nie umiem dojść do ładu z tych Skarbkiem

Cały czas wydłużam przerwę bo przewala i przewala i kopiec pełny, z początkowego 4s/60 już jestem na 75, nadmuch na 30%

Zadanej czasem ma problem osiągnąć a przewala kupę niedopału

Opublikowano

Powiem tak. Chciano Ci pomóc nie słuchałes. Teraz jak dla mnie walczysz z innym problem. Nie bardzo rozumiem jak chcesz sprawdzić skoro znów wsypujesz syf? Dla mnie mokry opał sypać to słabo, czasami nie ma innego wyjścia, ale zdaje sie że u Ciebie mogłeś go wysuszyć chociaz z 3 dni i miałbyś pewność że to nie wina wilgoci.
Masz mokry opał i schodzisz z nawiewem gdy kocioł ledwo osiąga zadana. Jak dla mnie ustaw by się dorbze paliło a później ustaw w oszczędności tj zmniejszaj moc

Opublikowano

To co nadmuch w górę ? Nie miałem nigdy do czynienia z mokrym grochem, nie bardzo wiem czym manewrować

Opublikowano (edytowane)

W dniu 1.12.2018 o 17:52, mafik napisał:
Zadanej czasem ma problem osiągnąć a przewala kupę niedopału

A ty mu przerwę wydluzasz? Pomyśl chwilę i sam dojdziesz bo napisałeś co jest nie tak. Nie łapie zadanej a Ty mu moc zmniejszasz

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

No ale przewala kupę grochu poza kopiec, na cały pierścień dookoła retorty i wywala niedopał

Opublikowano

Nie potrafię zrozumieć czemu nie chce dojść do zadanej, zmniejszam mu przerwę na tyle że węgiel nie nadąża się spalać a on dalej stoi w miejscu

Czy to przez to że jest wilgotny ? Już mu nadmuch podniosłem do 40% bo nie mam innego pomysłu

Opublikowano

Obroty podniosłeś a przesłonkę otworzyłeś? jak masz teraz zasłoniętą?

Opublikowano (edytowane)

To otwórz ją na 3-4cm, daj mu pooddychać ...... inny opał i spieków na razie nie masz to można dmuchnąć.... i popatrz jak rośnie temperatura nie dotykaj na razie nic więcej nie zmieniaj chociaż przez pół godziny....

YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

Aktualne podawanie 4s/60s, nadmuch 40%, odsłoniłem klapkę na 3cm i wydaje mi się że zaczął lekko spiekać na takie żużlowe bryłki

Opublikowano

Ech ustaw najpierw tak żeby spalal groszek a najważniejsze żeby dochodzil do temperatury. Pozniej skupisz sie na optymalizacji...

Opublikowano

Kolego mafik ja mam wrażenie że próbujesz na siłę szukać problemu i z nim potem walczyć. Raz mówisz że przewala ci groch z jednej strony po czym dostajesz radę jak z tym się uporać ale już info o tym czy coś z tym zrobiłeś już brak. Za to oswiadczasz że masz nowy opał i to wilgotny i starasz się dojść z nim do ładu. Wcale mnie nie dziwi że kocioł nie może dojść do zadanej jak połowę swej siły traci na to aby wysuszyć ten wilgny groch, a nie na to żeby ogrzać tobie dom. Moim zdaniem to i tak na nic będą każde propozycje ustawień stera jak będzie problem z palnikiem.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiem, przekombinowałem troche z tym testowaniem Skarbka, musze kupić kolejne worki, wysuszyć i wtedy sprawdzać, bo faktycznie wilgotny nie daje efektu

Opublikowano

Wiem, przekombinowałem troche z tym testowaniem Skarbka, musze kupić kolejne worki, wysuszyć i wtedy sprawdzać, bo faktycznie wilgotny nie daje efektu

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mafik napisał:

Aktualne podawanie 4s/60s, nadmuch 40%, odsłoniłem klapkę na 3cm i wydaje mi się że zaczął lekko spiekać na takie żużlowe bryłki

I to wszystko? a temperatura szybciej dochodzi czy wolniej? skoro się zaczyna spiekać to znikają niedopały, czy jest ich więcej? napisz trochę więcej........

Ja bym z tym mokrym węglem nie przesadzał, bywało a i koledzy na forum potwierdzą, że ładowało się dosłownie gnój do leja i szło bez większych różnic. Wiadomo że strata jest na odparowanie wody, ale bym nie przesadzał ze spiekami czy kamieniami w popiele zależnej od wody w węglu......No chyba że twarda woda :))) i dużo kamienia ma :))

Generalnie węglem do d..py będzie g..wniane palenie o czym słychać głośno na forum.

Dobra bez żartów teraz, wilgoć będzie miała większy wpływ w przypadku palenia miałami, i to jest oczywiste i w praktyce wykorzystywane zwilżanie miałów, a związane z powierzchnią ziaren węgla w przypadku miałów a groszków jest ona kilka tysięcy razy większa. Odmienne są również procesy przemian podczas spalania ziaren miałowych, a grudek groszku, i obecność wody adhezyjnej ma ogromny wpływ na te procesy. Podsumowując im większe ziarna węgla tym wpływ wilgoci mniejszy. Jest jeszcze aspekt korozji i obecności siarki w węglach ale tego już chyba nie trzeba "wywlekać".

Pozdrawiam.YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

Skarbek z rana "wyskoczył" z podajnika do przesuszenia, poniżej fotka z tego z wieczorem było w popielniku, rano po całej nocy były tego samego 2x tyle

Piec nie miał całą noc problem z dobiciem do zadanej, może ze 4 razy ją osiągnął (widzę po wykresie pracy), a tak cały czas pracował no i przewalał do popielnika to co na zdjęciu.

Zapodałem do pieca stary opał, ogarnę w miarę żeby się paliło i poczekam aż Skarbek wyschnie, wtedy podejmę drugą próbę. Yaro wolałbym mieć pewność że to coś z popielniku (nie wiem czy to spiek, czy jak to nazwać :) ) nie jest efektem wilgotności, ale takie mam wrażenie, jak to napisał staryk i lechumb, zamiast wydobywać ciepło to go osusza i nie zdąża spalić.

Kolejna rzecz że to fakt, że jak kupowałem Skarbka to nie liczyłem na żadne skarby, a tu taka niespodzianka (fotka 2), chyba lekkie przegięcie jak na markowy produkt

IMG_20181201_213620.jpg

IMG_20181202_100926.jpg

Opublikowano

Powiem Ci ze po raz pierwszy widze taki syf. Mi to podlega pod reklamacje bo mogłeś choćby ślimak uszkodzic.

Opublikowano

Przerwę wydłużałem i temp spadała, więc zakładam że to wina wilgoci, jak się przesuszy to spróbuję go jeszcze raz, narazie jakoś ogarnąłem Wesołą i jakoś się spala, zobaczymy co będzie rano

Opublikowano

Co zrobić jeśli w popiole są niedopałki wielkości małego paznokcia ? Podnieść nadmuch 1-2% ?