Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam Cię kolego ale widzę że się wogóle nie orientujesz tak jak mówiłem trzeba to najpierw rozebrać a sklep to najmniejszy problem wszędzie kupisz gdzie sprzedają łożyska.

Opublikowano

Tak, masz racje. Nie wiem jakie czesci sa w srodku, wiec stad moje pytania. Wiem, ze trzeba najpierw rozlozyc, tylko jest problem, bo wiadomo, rozloze i do sklepu, a piec sie wychlodzi i w domu tez. Musze to zrobic jakos tak rano. Musze sie wiec zorientowac, gdzie jest taki sklep czy sklepy i czy maja uszczelniacze do mojego pieca.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 godziny temu, audilhr napisał:

Jeśli to uszczelniacze to będzie wiadomo po ich wyciągnięciu jaki to typ i wtedy z nimi do sklepu i dadzą takie same

Nie chcę nikogo obrażać.Ale ktoś ze znikomą wiedzą mechaniczną i bez zaplecza narzędziowego nie jest w stanie wymienić uszczelniaczy motoreduktora:(((

Opublikowano (edytowane)

Chodzi Ci konkretnie o zasade dzialania motoreduktora, bo narzedzia nie sa mi obce. Oringi czy zimeringi mysle, ze dalbym rade wymienic.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Zasada działania motoreduktora nic tu nie ma do rzeczy Jeżeli masz chęci i odpowiednie narzędzia na pewno dasz radę wymienić uszczelniacz:)))Chyba,że ośka ma wżery wtedy nic z tego:( Pozdrawiam i powodzenia.

Opublikowano

Ja bym najpierw spróbował z gwarancją. Defro daje 2lata na podzespoły. Jak minął już ten czas to pewnie w twojej okolicy są jacyś serwisanci od kotłów.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
52 minuty temu, panczo88 napisał:

Nie chcę nikogo obrażać.Ale ktoś ze znikomą wiedzą mechaniczną i bez zaplecza narzędziowego nie jest w stanie wymienić uszczelniaczy motoreduktora:(((

Witam Ciebie.

:))) Kolego zacznij wierzyć w "bohaterów domu"... a może się chłopakowi uda....swoją drogą ciekawe jak wymienić coś .....o czym nawet nie wie jak wygląda.... Ale co by było gdyby ludzkość nie ryzykowała.....

Pozdrawiam. YARO

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mam nadzieje, ze oska wyzer nie ma. Checi sa a raczej musza byc, bo fachowcy kosztuja. Piec ma okolo 2 lat i mam nadzieje, ze jeszcze jest gwarancja, bo nie wiem dokladnie kiedy moj instalator kupowal piec. Mam mu wyslac zdjecia tego przecieku i zobaczymy. Tutaj tez wstawie i ocencie co to moze byc. Powiedzial mi jeszcze, ze to woda, bo ekogroszek byl mokry. Dziwne.7ccc34b65d467f66218dc70f177e20d5.jpg4b6bcb75c5b6acba40947818ec545b78.jpg6ef05d2cf3f5fd47a8a5d4e13a901d1d.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tam jest zimering- jak to dobrze wytrzesz i przyjrzysz się to widać numery, sam wymienisz (easy job).Pewnie z 5zł będzie kosztował , coś na ten temat wiem-jestem mechanikiem samochodowym. Pytaj w sklepach z łożyskami po numerach, a wymień odrazu olej przekładni bo nie wyglada najlepiej - pewnie 75w90 się nadaje.

Edytowane przez Artut7
Dodanie
Opublikowano

A wracając do mojego tematu nierównego spalania, serwis zaproponował przegląd pieca za 500zł + ew. części, o ile się nie mylę to 2 lata gwarancji jest, a piec montowany w latem 2017

Opublikowano

no to skladasz reklamacje a oni musza przyjechac i sprawdzic co sie dzieje. Opisywalem Ci jak u mnie to wygladalo, ale ja mam inny kociol...

Opublikowano
Tam jest zimering- jak to dobrze wytrzesz i przyjrzysz się to widać numery, sam wymienisz (easy job).Pewnie z 5zł będzie kosztował , coś na ten temat wiem-jestem mechanikiem samochodowym. Pytaj w sklepach z łożyskami po numerach, a wymień odrazu olej przekładni bo nie wyglada najlepiej - pewnie 75w90 się nadaje.
Dzieki wielkie. Juz woem mniej wiecej w czym rzecz. Bede dzialal.

mafik: chyba sobie zartuja. Na gwarancji i jeszcze chca kase.

Opublikowano

Zgłaszaj to jako usterka bezpośrednio do serwisu i niech to wymieniają. To ewidentnie jest olej z przekładni.

Opublikowano

Jeśli zakupił kocioł w 2017 r to nadal ma. Bo większość producentów daje dwa lata na podzespoły.

Opublikowano

Zaczynam dochodzić powoli do wniosku że u mnie sporym problemem jest stan w podtrzymaniu, tzn. jak piec się odstawi to wydaje mi się że przez spory ciąg kominowy kopiec wypala się od strony podajnika i tym samym w momencie kiedy piec rusza do pracy to prawa strona jest zapadnięta a lewa niedopalona wypycha się w górę i spada do popielnika.

I ten stan zaczął się od momentu gdy na stałe otworzyłem klapkę (nie przesłonę) wentylatora, mimo że szczelinę na przesłonie mam 1cm to mocno ciągnie i wypala kopiec, czopuch już nawet do połowy przysłoniłem i nic

Pytanie czy nie wrócić do przymknięcia klapki, wiem że to odcina dopływ powietrza w podtrzymaniu ale może lepiej wtedy częściej dmuchnąć, przynajmniej równo będzie się spalało...

Opublikowano

To jak się odstawi to zobacz jak mocno Ci się pali. Ewentualnie spróbuj wyciągnąć wyczystke(oslabisz ciąg kominowy) i zobaczysz czy mnie wypala.. Jeśli tak to przydałby się rck

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

no to raczej "za bogato" wiec przeciaga. Nie pamietam czemu nie masz klapki, ale raczej jak palisz w dwustanie to powiniens miec klapke ( nie mylic z przeslona) w dmuchawie ona wlasnie zamyka powietrze w dwustanie podczas podtrzymania

Opublikowano

Kilkanaście postów wcześniej zadawałem to pytanie z podaniem rysunku, czy klapka ma być otwarta czy nie, widzę że u mnie chyba jednak lepiej jak jest zamknięta, spróbuje po pracy przestawić ją jak było wcześniej i zobaczę co będzie