Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wg mnie nie można ustawić temp. spalin. to wynika z ustawionej mocy kotła i zadanej temperatury kotła.

u mnie przy nastawie 50% mocy kotła i ustawionej temp. kotła na 50 st. C temperatura spalin nie przekracza 120 st. C.

na początku przy mocy kotła 100% i temp. kotła 56-60 st.C miałem spaliny na poziomie do 170 st. C.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

jaka jest zasada regulacji palnika, chodzi o korektę dolna i gorna. w ktora regulowac np jak jest za maly plomien

ruszaj tylko jedno ustawienie (górne) i musisz dojść doświadczalnie.

było już kiedyś że najlepiej robić to gdy temp. spalin ma temp. powyżej 120 st. C

Opublikowano

Cześć

Na świeżo. Piec mam pierwszy sezon, pale na automacie(PID) z ustawieniami takie jakie były( z wygaszaniem, temp na piecu 56 temp. wody 48). Spalanie miałem ~15kg na dobe ( ogrzewanie +ciepła woda)przy temperaturach do -10. Przy obecnych mrozach skoczyło do 30kgmax( chyba nie tak źle ;-)). Niestety wczoraj padla mi grzałka(zapalarka). Dziś o 7.30 telefon do SAS'a, o 10 dzwoni do drzwi Pan z serwisu :-) Grzalka wymieniona , wgrany nowy soft, zobaczymy co bedzie dalej.

Na razie uczę się obsługi.

Opublikowano

Witam !

Jestem tu nowy, i walczę z moim "diabłem" czyli SAS BIO-MULTI 23Kw, sterownik ST-550zPID. Aktualnie ogrzewa domek 150 m, plus woda.  Dom jeszcze nie ocieplony i nie wygrzany. Palę od września. Aktualne spalanie sięga 60 kg doba :(, wychodzi 2 tony miesięcznie :(. Z powodu nadmiaru pracy z wykańczaniem domu, nie miałem czasu zająć się piecem. Wiem że okres grzewczy już prawie za nami, ale jeszcze troszkę zostało.

Do tej pory pies pracował z PID, piec czyszczony raz na około 2 tygodnie i wydaje mi się że sporo popiołu, ale wszystko spalone. Czy ktoś ma podobną sytuację i jakoś ustawił piec aby mniej palił ? Grzebałem w ustawieniach ale to czarna magia jak na razie.

Opublikowano

Czesc chlopaki jak tam spalanie wam wyszło po mrozach ktore byly macie nowe ustawienia ? Moze jakies nowinki ? Bo cos forum zamarło heheh

Opublikowano

Witam 

DmVip myślisz, że u innych jest inaczej tylko nikt do końca nie mówi prawdy.

W moim  przypadku spalałem na dobę nawet 6 worków i nie robię z tego tragedii.

Zobacz jak jest kaloryczność pelletu tylko tak rzetelnie obliczyłem, że jak zamieszkamy to będzie nam potrzebne 8 ton.

pozdrawiam 

Opublikowano

3 worki na dobę (45kg) przy -20st

Opublikowano

Mi przy -20 poszło na dobę coś ok 45 kg (3worki)apelletu do tej pory spalilem od września do marca jakieś 4.5 tony temp. W domu 22c

Opublikowano

Od czasu jak zacząłem palić, skrupulatnie wisi lista koło pieca, notuję co ile wsypuje, ile i kiedy czyszczę piec. Na początku planowałem kupować od różnych dostawców i sprawdzać który wyjdzie najlepiej. Niestety cena czyni cuda, jak zaczęły szaleć ceny to stanąłem na jednym dostawcy u którego cena w sezonie podskoczyła o 20zł na tonie. Najwięcej z zaobserwowanych podskoków cen było w przeciągu 3 miesięcy z 650 do 899 zł tona :o :o :o . No i weź chłopie i testuj. No nic wracając do tematu miesięcznie w okresie zimowym, 7 grzejników, podłogówka około 100 metrów, powierzchnia 150 metrów, dom nieocieplony i bez żadnego sterownika pokojowego. Piec pochłania 2 tony miesiąc w miesiąc :( . Ale idzie wiosna, będzie docieplenie oraz sterowniki pokojowe, na następny sezon sprawdzę jak to wyjdzie.

Aktualnie w ostatnich dniach trochę cieplej, 2 grzejniki zakręcone oraz z 20 m podłogi i spalił 3,5 worka na dobę.

Opublikowano (edytowane)

Mi przy -20 poszło na dobę coś ok 45 kg (3worki)apelletu do tej pory spalilem od września do marca jakieś 4.5 tony temp. W domu 22c

No tu kolego to cię poniosło jeśli ktoś umie liczyć to na tonę wchodzi średnio 65 - 66 worków 15 kilowych. Licząc 3 worki doba wychodzi około 90 miesięcznie czyli tona i troszkę. A przez okres 7 miesięcy spalił ci około 9,5 tony. Niestety to wychodzi z matematyki.

Edytowane przez DmVip
Opublikowano

ale całej zimy nie ma -20 :)

mi do tej pory zeszło 3,5 tony

Opublikowano

Dokładnie to było spalanie przez dwa trzy dni a tak to ok 25kg na dobę codziennie jest inne spalanie a pozatym wiem ile pelletu kupiłem

Opublikowano

No tu kolego to cię poniosło jeśli ktoś umie liczyć to na tonę wchodzi średnio 65 - 66 worków 15 kilowych. Licząc 3 worki doba wychodzi około 90 miesięcznie czyli tona i troszkę. A przez okres 7 miesięcy spalił ci około 9,5 tony. Niestety to wychodzi z matematyki.

czytamy ze zrozumieniem

Opublikowano

Chyba faktycznie nie poniosło :), to chyba przez mojego "Diabła" :(.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cos cisza na naszym temacie moze chłopaki pochwalicie sie swoimi ustawieniami piecyków moze ktos dokonał jakiejs rewolucji hehehe.

Ja pisałem z sasaem na temat aktualizacji sterownika st 550 ale z nimi gadka to wg masakra i szczeze wątpie ze bedzie jeszcze jakies modyfikacje tego sterownika

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam takie pytanie może ktoś z was mi pomożę mam piec Sas ze sterownikiem at 550 i pracą ręczną ale niestety piec po tym jak się nagrzewa przechodzi w podtrzymanie i się wygasza przez co dość często wyskakuje mi błąd że nie może się rozpalić. Można coś na to poradzić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie może ktoś z was mi pomożę mam piec Sas ze sterownikiem at 550 i pracą ręczną ale niestety piec po tym jak się nagrzewa przechodzi w podtrzymanie i się wygasza przez co dość często wyskakuje mi błąd że nie może się rozpalić. Można coś na to poradzić?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

musisz zmniejszyć czas podawania w podtrzymaniu, bo prawdopodobnie z tej przyczyny ci wygasa.

masz ustawione rozpalanie czy prace w nadzorze?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu mój piec zaczął dużo palic na PID przez równe 10 dni spalił 100kg pelletu grzejac sama wodę + jeden grzejnik łazienkowy typu drabinka. Może ktoś podrzucić jakieś ustawienia kotła bo mi brak pomysłów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Zaczął się już sezon grzewczy nie macie jakieś nowe ust piecu jakieś nowinki oto które ogranicza spalanie wrzucam moje aktualne ust piecyka 

Czas podawania 2s

Przerwa w podawaniu 10s

Nadmuch 24 

Podtrzymanie :

Praca podtrz 8 s

przerwa podtrz 4min

Went w podtrzymaniu praca 20 s

przerwa 3,48

bieg wentylatora 24