kultywator Opublikowano 30 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Dzień dobry Przymierzam się do przerobienia kotła Lumo Eco 15 kw na podajnik z firmy Żeliwny Tajfun 10kw Pytanie czy będzie problem w tym, że zakładam palnik o mocy 10 kw do pieca o mocy 15 kw? W międzyczasie ociepliłem dom i strop. Z wyliczeń na stronie www.ciepłowłaściwe.pl wyszło mi że potrzebuje piec 10 kw.
papasmurfek Opublikowano 30 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Żadnego. Jedyne Twoje zmartwienie to osiągane temperatury spalin.
carinus Opublikowano 1 Września 2017 #3 Opublikowano 1 Września 2017 Jak nie będzie dokładnie oczyszczony wymiennik,to spaliny nabiorą odpowiedniej temperatury samoczynnie.Przy ciągłej pracy palnika komin i tak będzie ciepły,trzeba tylko doglądać sytuacji na kominie.
damianlupsczyk Opublikowano 17 Września 2017 #4 Opublikowano 17 Września 2017 Witam podepne się Przerobilem piec u rodziców Pod ruszt poszedł palnik i moje pytanie czy jak dolna część te zrobioną oblicze szamotem i ociepleń piec do samego dołu to będzie ok bo nagrzewa mi się ta część dolna Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
damianlupsczyk Opublikowano 17 Września 2017 #5 Opublikowano 17 Września 2017 Zdjęcia Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 17 Września 2017 #6 Opublikowano 17 Września 2017 Musisz dać 3cm szamotu do samego dołu, gdyż tam często nie ma płaszcza wodnego Jaki palnik? Widzę, ze jest ruszt wodny, może być problem z podgotowaniem wody. Nie lepiej było dać palnik nad ten ruszt. A tak to może będzie potrzeba jakiś deflektor wstawić poniżej rusztu
carinus Opublikowano 17 Września 2017 #7 Opublikowano 17 Września 2017 Na małych mocach może nie będzie gotować wody w rusztach,palnik pewnie będzie chodzić na okrągło.
damianlupsczyk Opublikowano 17 Września 2017 #8 Opublikowano 17 Września 2017 Palnik coś Ala pancerpol 25 kw włożyłem cały dół szamotem a pomiędzy tuszem a płatnikiem jest deflektor z szamotowej płytki palnik jak na te pogodę idzie na małej mocy i jest ok a dałem pod ruszt bo mniej roboty i nie ingerujesz w płaszcz wodny Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
damianlupsczyk Opublikowano 17 Września 2017 #9 Opublikowano 17 Września 2017 Obudowa z blachy ocynk jeszcze na to Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 18 Września 2017 #10 Opublikowano 18 Września 2017 Jeżeli deflektor jest zawieszony ok.20cm nad palnikiem to OK.
damianlupsczyk Opublikowano 18 Września 2017 #11 Opublikowano 18 Września 2017 Przepraszam za bazgroły nie zauważyłem że telefon poprawia co pisze Deflektor mam z płyty szamotu jest ok 15 cm nad palnikem Jeszcze myślę co zrobić by furtki Z pieca nie nagrzewaly niepotrzebnie kotłowni Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
carinus Opublikowano 20 Września 2017 #12 Opublikowano 20 Września 2017 Można wyłożyć od środka wermikulitem,jest lekki i dobrze izoluje,jednak boi się bardzo wysokich temperatur(żar).
damianlupsczyk Opublikowano 28 Września 2017 #13 Opublikowano 28 Września 2017 A próbował ktoś ocieplać furtki wełna z zewnątrz i obić je blachą ocynk do wyglądu Piec ocieplilem pobity blachą nie nagrzewa mi się pozostały furtki działają jak kaloryfer a w kotłowni jest zimno i nie chce tam grzać Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Andrzej_M_ Opublikowano 28 Września 2017 #14 Opublikowano 28 Września 2017 A próbował ktoś ocieplać furtki wełna z zewnątrz i obić je blachą ocynk do wyglądu ,,,, Nie możesz drzwiczek kotła ocieplać od zewnątrz, tylko materiał izolacyjny od środka drzwiczek. Ja bym fakt ciepłych drzwiczek kotła wykorzystał do wstępnego podgrzewania powietrza zasysanego przez układ nadmuchu kotła. Onegdaj ZawiJan_2 zdradził ciekawostkę technologiczną, związaną z procesem spalania węgla. Otóż powietrze podgrzane o 14*C poprawia sprawność spalania o 1%.
carinus Opublikowano 28 Września 2017 #15 Opublikowano 28 Września 2017 Nie jest tajemnicą iż zimne powietrze wychładza cokolwiek z czym się spotka.W samochodzie jest to dobroczynne działanie,w kotle niekoniecznie potrzebujemy wychładzania spalin.
dejfit Opublikowano 28 Września 2017 #16 Opublikowano 28 Września 2017 Otóż powietrze podgrzane o 14*C poprawia sprawność spalania o 1%. Nic mi to nie mówi prawdę powiedziawszy. Zdanie jest prawdziwe dla całego zakresu temperatur czy tylko do pewnej wartości temp. powietrza podawanego do spalania. Zależność jest liniowa w pełnym zakresie temperatur tj. na każde dodatkowe 14st.C sprawność wzrasta o 1%?
sambor Opublikowano 28 Września 2017 #17 Opublikowano 28 Września 2017 Otóż powietrze podgrzane o 14*C poprawia sprawność spalania o 1%. Ciekawe, ale mało prawdziwe gdyż w pewnym momencie podgrzewania sprawność ta może przekroczyć 100% i powstaje perpetum mobile. ;) Rozumiem, że idzie o powietrze pierwotne, które to kiedyś kolega @def podgrzewał i mieszał ze spalinami. Natomiast często w lepszych konstrukcjach spotyka się podgrzewanie powietrza wtórnego, aby nie schładzało ono gazów dopalanych tym powietrzem.
Andrzej_M_ Opublikowano 28 Września 2017 #18 Opublikowano 28 Września 2017 Nic mi to nie mówi prawdę powiedziawszy. ,,,, Postaram się w miarę prosty sposób, to wytłumaczyć. Przypuszczam, że potrafisz wyobrazić sobie węgiel o masie 1 kg. By spalić ten 1kg węgla, potrzebujesz do tego celu około 10 kg powietrza (teoretycznie). W rzeczywistości spalając ten 1 kg węgla, w prostym kotle „zużyjesz” do tego celu nawet do 15 kg powietrza (spalanie z nadmiarem powietrza). Problem polega na tym że, w tych 15 kg mamy aż 11,8 kg „balastu”, który musimy podgrzać, od temperatury powietrza wlotowego kotła do temperatury spalin wylotowych kotła. Do obliczeń strat kominowych ma zastosowanie empiryczny wzór Siegerta. W tym wzorze Siegerta , mnożymy (różnicę temperatury spalin i temperatury powietrza wlotowego kotła) przez (iloraz współczynnika Siegerta charakterystyczny dla danego paliwa i ilość CO2 w spalinach (wyrażoną procentowo)) ,,,, Zdanie jest prawdziwe dla całego zakresu temperatur czy tylko do pewnej wartości temp. powietrza podawanego do spalania. Zależność jest liniowa w pełnym zakresie temperatur tj. na każde dodatkowe 14st.C sprawność wzrasta o 1%? Raczej dla całego zakresu. Nie wiem czy jest to zależność liniowa - wątpię. Małe sprostowanie nie 14 *C a 12*C. źródło: https://zawijan.wordpress.com/podstawy/podgrzanie-powietrza-do-spalania/
marcus312 Opublikowano 28 Września 2017 #19 Opublikowano 28 Września 2017 Myślicie że mistrz zawijan z całym szacunkiem dla nie go ma we wszystkim racje i nie myli sie w tych opisach ;) :D
damianlupsczyk Opublikowano 28 Września 2017 #20 Opublikowano 28 Września 2017 A dlaczego nie można ocieplić dzwiczek z zewnątrz???? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
marcus312 Opublikowano 28 Września 2017 #21 Opublikowano 28 Września 2017 Można ocieplić z zewnatrz nie ma to żadnego znaczenia .Można dac od wewnatrz bedzie jeszcze lepiej zrobic kasete z blachy przykracana i do srodka wełne ja tak mam zrobione .
carinus Opublikowano 29 Września 2017 #22 Opublikowano 29 Września 2017 Ciekawe, ale mało prawdziwe gdyż w pewnym momencie podgrzewania sprawność ta może przekroczyć 100% i powstaje perpetum mobile. ;) Rozumiem, że idzie o powietrze pierwotne, które to kiedyś kolega @def podgrzewał i mieszał ze spalinami. Natomiast często w lepszych konstrukcjach spotyka się podgrzewanie powietrza wtórnego, aby nie schładzało ono gazów dopalanych tym powietrzem. Tutaj niestety nigdy nie przekroczysz 100% gdyż nie ogrzejesz powietrza wyżej niż masz na kotle.Mając nawet zimne powietrze 0* i ogrzejesz to od płaszcza kotła 80* to daje nam tylko poniżej 6% sprawności. W temacie drzwiczek-ocieplenie od zewnątrz szybciej powygina materiał,one muszą być chłodzone z zewnątrz oraz izolowane od środka żeby się nie nagrzewały.
Duck Opublikowano 29 Września 2017 #23 Opublikowano 29 Września 2017 Mowa wyłącznie o największych ale jednak niezbędnych stratach kominowych. Zejście z np 11% na poziom trochę niższy dzięki podgrzaniu powietrza ma sens, a o to żeby kocioł nie stał się PM postarają się inne straty.
Gość berthold61 Opublikowano 29 Września 2017 #24 Opublikowano 29 Września 2017 wkład do drzwi od środka da się zrobić z perlitu oraz cementu górkal , będzie lekko i izolacyjnie
damianlupsczyk Opublikowano 29 Września 2017 #25 Opublikowano 29 Września 2017 Zrobiłem coś takiego i działa kasety z wełna Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.