krisgie Opublikowano 14 Lipca 2017 #76 Opublikowano 14 Lipca 2017 U mnie na wsi :) nie mają miału wiec w najbliższym czasie pewnie nie przetestuję ale dzieki za te informacje, może kiedyś się przydadzą :).
krisgie Opublikowano 14 Lipca 2017 #77 Opublikowano 14 Lipca 2017 Tak mi wylicza. Temp. min kotła 45st, przy podgrzewaniu CWU 60st, pompa CWU włącza się przy 53st, korekta podawania -50%, czujnika żaru -10%, moc minimalna nie niższa niż 35%, ja mam 36% oraz przyrost mocy 5%A sprawdzałeś czy zużycie pokrywa się z tym wyliczonym? Nigdy nie widziałem miału ale na chlopski rozum powinien być drobniejszy niż Eko no i w zwiazku z tym parametr "wydajność podajnika" [kg/min] powinien być chyba wyższy niż dla Eko.Edit Na Retopalu dobry był u mnie parametr 0.26kg/min ale dla innych grochów o drobniejszej frakcji to było za mało, bardziej pasowalo 0.28-0.30 tak ma oko bo dla pojedynczego worka ciężko dokladnie wyliczyć.
Dancych Opublikowano 15 Lipca 2017 #78 Opublikowano 15 Lipca 2017 U mnie bardzo dziwna rzecz od 4 dni. Zmieniłem sterownik na SKZP-02. Ustawienia totalnie te same. Potencjał podajnika na 16,5KG/h jak zaleca jego producent. Mianowicie na ST-37 spalanie miałem realne 4,5KG/doba samo CWU. Teraz jeśli oczywiście wskazania są zgodne ze stanem faktycznym (prowadzę testy) mam 3,5KG/doba czyli jak widać oszczędzam 1KG. Sterownik trochę inaczej prowadzi proces spalania na interwale niż poprzedni mimo tych samych nastaw. Oczywiście nie jest to żadna reklama tylko obserwacja. Patrząc w zasobnik i porównując mniej więcej z tym co było wcześniej to wydaje się być to prawdą. Oczywiście jak wypalę to co jest przeprowadzę test, że wsypie 25KG spalę i sprawdzę sobie czy wskazania są prawidłowe. Jeśli tak to jestem w szoku.
robinet Opublikowano 15 Lipca 2017 #79 Opublikowano 15 Lipca 2017 A sprawdzałeś czy zużycie pokrywa się z tym wyliczonym? Nigdy nie widziałem miału ale na chlopski rozum powinien być drobniejszy niż Eko no i w zwiazku z tym parametr "wydajność podajnika" [kg/min] powinien być chyba wyższy niż dla Eko. Edit Na Retopalu dobry był u mnie parametr 0.26kg/min ale dla innych grochów o drobniejszej frakcji to było za mało, bardziej pasowalo 0.28-0.30 tak ma oko bo dla pojedynczego worka ciężko dokladnie wyliczyć. Mam ustawione 0,27kg/min, na ekogroszku było lekko przeszacowane, na miale będę wiedział po wypaleniu 160kg ze zbiornika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.