Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Budowa Bufora Prostopadłościennego.

Czitos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Zamierzam zbudować bufor o wymiarach jak na rysunku.

1500x1500x750 około 1680 litrów.

750mm żeby przeszedł przez drzwi no i ogranicza mnie wysokość.

Wiem że kształt nie jest optymalny.

Jak radzicie umieścić dopływy i odpływy?

Na rysowałem swój pomysł.

Bufor będzie kilka metrów od kotła i układ kotłowni naprawdę dziwaczny jest.

Najlepiej by było żeby tylko ścianki A i C miały króćce.

Czy blacha 3mm będzie wystarczająca??

Napewno będzie usztywniona podstawa może też związane ściany.a3f83d0bd799d909d4128f6b1e76a821.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

cześć, 

ja bym dał króciec "z kaloryferów" na ściankę A trochę wyżej (około 15-20cm) niż "Do kotła"

Nie zapomnij dać odpowietrzenie w trójnik na rurze do kaloryferów.

Ciekawe jak w planach masz wzmocnienie tej konstrukcji od wewnątrz? sam rozmyślam nad podobnym projektem....

Opublikowano

Moim zdaniem blacha 3mm to zdecydowanie za mało. Piece są z grubej 5-6mm blachy i często maja wspawane wzmocnienia by brzucha nie dostały. A co dopiero blacha 3mm.

Opublikowano

"Ciśnienia pracy buforów ciepła nie określają przepisy prawa budowlanego, ale wynosi ono nie mniej jak 2 bary i nie więcej jak 6 barów. Moje zbiorniki badane są ciśnieniem 3bar. 

Zbiorniki wykonywane są z blachy stalowej jako cienkościenna powłoka spawana. Jako materiał do budowy zasobników buforowych wykorzystywana jest blacha niestopowa o grubości 3-4 mm"

cytat z https://www.p2ar.pl/oferta/zbiorniki-buforowe/

Opublikowano

Przy walcu ok, ale przy prostopadłościanie rozkład sił już nie jest taki sam. W walcu masz 1-2 spawy po wysokości i po jednym u góry i na dole (razem 3-4 spawy). W prostopadłościanie masz 12  do tego po krawędziach pod kątem 90'.

W układzie ciśnienie będzie np 1at wiec na ściankę działa siła 1kg/cm2.

Wiec przy tym projektowanym zbiorniku na jeden większy bok będzie to 22 tony parcia. Jesteś pewien że spaw na bokach to wytrzyma? Bez odpowiedniej konstrukcji zewnętrznej nie zaryzykowałbym przebywania w pomieszczeniu po naładowaniu bufora.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

Mam podobny pomysł, bufor 750x750x1600 w układzie otwartym i ciśnieniem ok 1 bar. Proszę o informację czy ktoś widział/spawał takie cudo... Jaka blacha, jakie wzmocnienia?

Wstępnie myślę o ramie z kątownika zimniwalciwanego L50x50x5 z poziomą poprzeczką na scianach z uwagi na brzuchy, i wszystko obspawane blachami 4mm. Wyjdą po takie dwa "kwadraty na każdej ze ściany + podobne podstawy.

Proszę o przemyślenia, uwagi.

Jan

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.