tcw Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam sprawa wygląda tak pompa jest wpięta w układ z ekogroszkiem ,kiedy pracuje piec grzeje tez CWU a pompa ciepła wyłaczona ,z wiosną po wygaszeniu pieca załączam pompe .Można przyjąć że byłoby to 3 cie załączenie (3 sezon Letni tej pompy) byłoby bo niestety na wyświetlaczu pojawił się błąd E 09 i nie mogę sobie z nim poradzić Według instrukcji E 09 system nieprawidłowo opróżniony -wezwać serwis brak wody powyżej 12 h - reset usterki usterka pompy -wezwać serwis oczywiście pompa w zeszłym roku pracowała normalnie do końca potem wtyczka z gniazdka i tak do wczoraj próbowałem wraz z instrukcją odpowietrzenie pompki cyrkulacyjnej i resetu usterki ale błąd wraca po kilku minutach pracy jeśli ktoś coś może podpowiedzieć z góry dzięki
Daniel200 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Witam u mnie dzieje się to samo proszę o instrukcje jak ten błąd można usunąć.
JanSu Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Witam. Ten sam problem. W ubiegłym roku odpowietrzyłem pompę cyrkulacyjną "ręcznie". Po zdjęciu obudowy, jej górnej części, poluzowałem nakrętkę przy pompie i wypuściłem zgromadzone powietrze. W ubiegłym roku pomogło, w tym nie. :( Czy ktoś zna inne, lepsze, skuteczne rozwiązanie? W pompie cyrkulacyjnej jest śruba odpowietrzenia. To tę śrubę należy wykręcić i po odpowietrzeniu ponownie wkręcić. UWAGA. KONIECZNIE WYJMIJCIE WTYCZKĘ Z GNIAZDA PRĄDU. Sorry za te wielkie litery ale bezpieczeństwo ...
tcw Opublikowano 10 Maja 2019 Autor #4 Opublikowano 10 Maja 2019 Gdyby ktoś potrzebował bo zapomniałem opisać co zrobiłem . u mnie ten błąd oznaczał że pompa nie mogła ruszyć , naprawa wygląda następująco wykręcamy całkiem śrubę odpowietrzającą ,wewnątrz (w dziurze po śrubie )jest wirnik pompy z miejscem na śrubokręt płaski delikatnie ruszamy lewo /prawo jeśli od razu kręci się lekko to niestety pewnie chodzi o inną usterkę u mnie trzeba było że tak powiem zerwać bo wirnik zaszedł kamieniem po tym zerwaniu pokręciłem kilka razy już było lekko i po zabiegu śrubę wkręcamy na swoje miejsce a najlepsza rada nawet w zimę chociaż raz w miesiącu po prostu włączyć pompę na 1 h czy dłużej oczywiście w trakcie prac wtyczka wyłączona z gniazdka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.