jedlica Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witam serdecznie, Piszę tutaj bo chodzi o wypompowanie ciepła z domu do gruntu. I też dlatego, że robię pompę ciepłą z klimatyzatora. Zostaje mnie jednostka wewnętrzna i chcę ją wykorzystać do chodzenia chaty. Przepuszczam przez jedn. wew. wodę ze studni o temp 13 stopni. N jaką moc chłodniczą mogę liczyć? Karol
Vlad24 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Za mało danych. W normalnych warunkach j pracuje w t 0C na wejściu i 7C na wyjściu, delta do t wewn ok 24K. Jak u ciebie będzie 13 na wejściu i 20 na wyjściu to delta będzie ok 11K, czyli moc chłodnicza wyniesie ok 0,4 nominalnej. To na raz 2 to j wew jest od klimatyzatora, czyli przewidziana pod czynnik, a nie wodę. Bez przeróbek rurek miedzianych polegających na zmianie połączeń szeregowych na równolegle nie osiągniesz wymaganego przepływu wody. Reasumując, kup odpowiedniej mocy klimakonwektor przystosowany do wody. Moc liczona podobnie 0,5 od nominalnej. Nie należy też zapominać o jakości wody, która z czasem może zatkać rurki wymiennika.
Gość berthold61 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 ale trzeba wrząć pod uwagę że ta woda w studni po kilku godzinach też zmieni temp i to dosyć dobrze
Gość jacek61 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Wodę wykorzystaną do chłodzenia raczej przeznaczyć trzeba do podlewania ogródka.
automatyk Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam serdecznie, Piszę tutaj bo chodzi o wypompowanie ciepła z domu do gruntu. I też dlatego, że robię pompę ciepłą z klimatyzatora. Zostaje mnie jednostka wewnętrzna i chcę ją wykorzystać do chodzenia chaty. Przepuszczam przez jedn. wew. wodę ze studni o temp 13 stopni. N jaką moc chłodniczą mogę liczyć? Karol szkoła podstawowa 8 klasa sie kłania obliczanie mocy przepływ czynnika w czasie razy jego delta od temp wejsciowej do wyjsciowej jesli wodę bedziesz wylewał na ogód i czerpał dośc głeboko to parametry uzyskasz takie same jak na agregacie wody lodowej gdyz woda pompowana dosc intensywnie bedzie miał temp 5-8st
jedlica Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Kiedyś zimą ( -9) na dworze mierzyłem temp. wody w studni na głębokości 4m było13 stopni, dokładnie to nie będę puszczał wody tylko glikol. W studni będzie ułożona wężownica z rury karbowanej. Glikol będzie doprowadzony do domu bo będzie służył jako wstępne nagrzewanie powietrza wchodzącego na reku. Do reku będę zakładał taką nagrzewnicę http://allegro.pl/nagrzewnica-wodna-kanalowa-125mm-lodz-i6707890234.html Skoro będę miał instalację chłodnej wody w domu to chciałbym ją wykorzystać latem do chłodzenia. Dlaczego od kilmatyzatora jednostka wew nie będzie dobra? Karol
Vlad24 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Bilans zysków i strat będzie ujemny, to bez sensu.
papasmurfek Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Potrzebował byś dwie takie studnie. Czerpną i zrzutową.
automatyk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Kiedyś zimą ( -9) na dworze mierzyłem temp. wody w studni na głębokości 4m było13 stopni, dokładnie to nie będę puszczał wody tylko glikol. W studni będzie ułożona wężownica z rury karbowanej. Glikol będzie doprowadzony do domu bo będzie służył jako wstępne nagrzewanie powietrza wchodzącego na reku. Do reku będę zakładał taką nagrzewnicę http://allegro.pl/nagrzewnica-wodna-kanalowa-125mm-lodz-i6707890234.html Skoro będę miał instalację chłodnej wody w domu to chciałbym ją wykorzystać latem do chłodzenia. Dlaczego od kilmatyzatora jednostka wew nie będzie dobra? Karol to jest bez sensu woda w studni sie zagrzeje po 3-8 godzinach w zaleznosci od zładu i bedzie po chłodzeniu
jedlica Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Mam jeszcze jeden pomysł. Zamontuję na zasilaniu podłogówki dodatkowy wymiennik płytowy i spróbuję chłodzić podłogą. Do lata powinienem wszystko zmontować i uruchomić, opiszę jak to działa. Karol
elfuczi Opublikowano 20 Listopada 2017 #11 Opublikowano 20 Listopada 2017 To nie jest takie proste jest cos takiego jak punkt rosy Bedzie jazda po płytkach jak po lodowisku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.