Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, palacz66 napisał:

40kg łał jak to możliwe? Jaki metraż domu? 

O mnie ok 350m2 nie wiem jak kolega.

Opublikowano

Uuu to nie dziwne, że takie spalanie. 

Opublikowano (edytowane)

10 godzin temu, YaroXylen napisał:

Bo goście przyjechali......... brrrr :))

W domu temperatura stabilna od 8.00 do 15.30 - 22.2 C, od 15.30 do 22.00 - 22.5C, 22.00 do 6.00, - 22.2C i 6.00 do 8.00 22.5C

Screenshot_20181209-203929.jpg

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Czyli raczej nie wiele wywalczę, żeby zmniejszyć spalanie. Mam nadzieje ze na przyszły sezon jak poprawie ocieplenie będzie lepiej. 

Opublikowano
Godzinę temu, Miros napisał:

Panowie a czy słyszeliście o czymś takim jak pelet węglowy, czy ktoś próbował tym palić. Jest to ostatnio popularne paliwo jako zamiennik ekogroszku. Kolega tym pali i sobie chwali i dał mi trochę do reklamówki na próbę. Wygląda ja gruby pelet drzewny tzn średnica ok 12-15mm, jest bardzo suche i lekkie w stosunku do objętości, rzekłbym że lżejsze od peletu drzewnego, na worku pisze kaloryczność 26MJ czyli tyle co węgiel i prawie o 50% wiecej niz pelet drzewny, koszt ok 900 zl tona w workach po 25kg. Jako że mam pełny zasobnik to nie mogłem tego wsypać do zasobnika, więc zrobiłem tylko test czy to się rozpali w palniku jak drzewny. No więc test wypadł pozytywnie, nie zmieniając parametrów rozpalania rozpalilo się to za pierwszym razem tylko trochę dłużej niż drzewny. Zapach jak rozpałka do grila i trochę więcej dymu przy rozpalaniu, płomień dużo mniejszy ,większa tylko kupka żaru. Na pewno trzeba by zmienić dawkowanie i nadmuch. Tyle mojego testowania, może ktoś coś więcej.

I ważne, kwestie czystości i ekologii narazie pomijamy, bo jak mi spala 40 kg peletu na dobę, to szukam różnych innych rozwiązań.

Pozdrawiam maniaków;)

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Wszystko fajnie tylko ta średnica do palnika ,gdzie zalecana jest max 8mm. to niewiem. Mógłby tego podajnik nie przełknąć. 

Opublikowano

Hmm palnik 26kw, w piecu 120 L wody, cwu 300 L, a w instalacji ze 400, budynek nie ocieplony prawie 200mkw, Przy-10 st szło ok 40 kg na dobę. Teraz do 30kg.

Paliłem peletem przemysłowym 12 mm i przechodził bez problemu przez podajnik więc to pewnie też przejdzie

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam po dłuższej przerwie, nie spodziewałem się że po tak ciepłej jesieni będę miał ponad 50 stron do przeczytania :)

Jak znaczna większość osób piszących w tym temacie przy pierwszym poważniejszym ochłodzeniu  postanowiłem sprawdzić czy da się palić mniej, a ogrzewać tak samo. Wynikiem tego są 2 małe optymalizacje wykonane od połowy listopada:

Pierwsza sprawa, palnik po zejściu na moc minimalną sypie.. sypie... sypie..., w końcu po ponad 2 godzinach dobija do temperatury zadanej i wreszcie gaśnie, po 1.5-2h się znów rozpala, a na zewnątrz temperatura jeszcze na +.

Aby to zmienić zlikwidowałem praktycznie moc minimalną, z obserwacji palnika stwierdziłem, że powietrze które wlatuje otworami na końcu rury palnika przy bardzo małej mocy i krótkim płomieniu nie bierze już udziału w spalaniu, za to doskonale chłodzi i rozrzedza spaliny. Ustawiłem podawanie tak, żeby płomień na minimalnej mocy wychodził z rury - wystarczyło 70% podawania z mocy maksymalnej. (Palnik KIPI mam starszego typu i sterownik bardziej zabytkowy niż Wasze i trochę inaczej się go ustawia).

Druga sprawa, to temperatura w kotłowni. W domu mam 22-22.5 stopnia, bo żona zmarzluch, w łazience trochę cieplej, ale najcieplej było w kotłowni nawet wtedy jak przymroziło mocnej przez kilka dni, a z zetki nieźle dmucha nawet przy wyłączonym planiku.

W końcu się wziąłem i ociepliłem rury, Tych z najcieplejszą wodą jest jakieś 9 metrów, z czego 3,5m ciągłego obiegu kocioł-wymiennik. Temperatura powrotu po ustabilizowaniu się budynku jest tylko 1,5-2 stopni niższa  niż temperatura zasilania, to też zaizolowałem całość porządnie. Na drugi dzień było już czuć, że temperatura w kotłowni "znormalniała".

Jaki to wszystko będzie miało efekt, to zobaczę po podliczeniu spalania za grudzień, jak na razie ilość rozpaleń spadła z 7-8 do 6 na dobę  na koniec listopada, palnik działa około godziny (w kotle jest około 220l wody). Temperaturę zadaną mam 50'C z histerezą +15, Z powodu wkładek szamotowych kocioł po wyłączeniu palnika przeciąga do 70'C, a przed zmianami do 68'C

Wcześniej próbowałem palić z harmonogramem, czyli do południa jak nas nie ma to przerwa, ale lipa z tego wyszła, co zaoszczędziłem do południa to zjadło po południu i wołało o jeszcze, ogrzewanie podłogowe praktycznie nie działało, a ono sporo dodaje w kwestii komfortu cieplnego.

Dom ma 110m2, ocieplony, drugi sezon grzewczy, w listopadzie zeszło mi równo 20 worków pelletu.

Jeszcze mam pytanie. Przy rozpalaniu to macie ustawione, że sypie dawkę i stop do wykrycia płomienia, czy też dosypuje minimalnie w trakcie rozpalania? Pytam, bo mam trochę worków gorszego pelletu do zutylizowania (tego z wcześniejszych zdjęć ze spiekami), dłużej się rozpala i zdarzyło się, że mimo 2 prób rozpalenia palnik się wyłączył bo nie widział płomienia, a jak chciałem po wystudzeniu oczyścić rurę, to okazało się, że jednak się zapalił i wypalił, tylko mogło być go za mało.

Opublikowano (edytowane)

Panowie ja rowniez po testach i skrupulatnych ustawieniach pieca w kwestii spalania...

Co prawda zimy nie było, średnia temp. z ostatniego tygodnia od 0 do 8 stopni...ale mimo wszystko jestem zadowolny, mam nadzieje ze to dobry wynik...

Podłogówka parter 90m2 plus poddasze 70m2 ( 6 grzejnikow )

Temperatura Ecoster 22.5 i 0.5 histereza. Ustawienie z harmonogramem przerwa od 22 do 6 rano.  

Wynik 110 kg / 7 dni =  15,7 kg / doba

Teraz zmienilem ustawienia...omijam harmonogram i jade na komforcie, sporo osób mówi, ze to co zaoszczędze w nocy to piec nadrabia z rana...testuje kolejny tydzień...

Palnik ustawiony w standardzie...dalem max 17kw na pełnej mocy...mam wrazenie ze powyżej tej wartości kocioł i tak nie odbierze tej wartości...a złotówki wylatuja przez komin...

Przy obecnych temp. Kocioł chodził z rana ( 6 godz ) ok 4 godzin...i kolo 16 godz. Kolejne 3 godziny pracy. Niestety econeta jeszcze nie mam...takze wykresu jeszcze nie wyśle ( zamówiony )

Edytowane przez mixiorek
Opublikowano (edytowane)

Flansza montażowa palnika ogarnięta teraz wyglada to o niebo lepiej.

E62D8246-1CA5-4A3F-8BA1-A6D0B99D4173.jpeg

DDE27700-D397-424A-9787-D45D0834CF40.jpeg

Edytowane przez Joke00
  • Lubię to 1
Opublikowano

Troszkę tył opada, ale jak Ci nie zostaje popiół w palniku to nic. Poza tym jest lepiej. 

Opublikowano (edytowane)

Chyba tak na zdjęciu tylko wyglada, sprzawdzałem poziomicą to właśnie palnik ma niewielki spadek w kierunku kotła.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Witam. Próbował może ktoś Was ustawić tak pompę co, żeby w dzień pracowała nonstop a w nocy wylaczala się od termostatu? Dot. Ecostera 850.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałeś harmonogramem od obiegów? W 860tce mam tylko obniżenie więc się nie da. Może w 850 lub 350 się da.

Kolego @Joke00, jaką masz teraz odległość końca rury od przeciwległej ścianki? Palnik powinien wystawać min. 3cm.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Dokładnie nie mierzyłem ale ok 27-28cm, palnik wystaje równe 3cm

Opublikowano

Sprawdzałeś harmonogramem od obiegów? W 860tce mam tylko obniżenie więc się nie da. Może w 850 lub 350 się da.

Po pracy sprawdze. Tak sobie pomyślałem, ze na noc można by tak ustawić a w dzień pompka by pracowała cały czas.
Ale coś mi się wydaje że można tylko obniżenie ustawić.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czyli  takie minimum   skoro  to poprawiłeś to teraz zrób fotkę płomienia na maksymalnej mocy , powinien walić po tym szamocie ,jeśli nie to  coś nie tak z nastawami , a to się przekłada na  zużycie  paliwa .

Opublikowano (edytowane)

U mnie przy podobnej odległości to i przy 14kW wali w przeciwległy wermikulit. Szczególnie jak się ustabilizuje odpowiedni poziom tlenu. ecoLabmbda nauczyła mnie jednego. Nie warto być leniwym :) a jak już chcesz być leniwym to możesz zapłacić za ten wynalazek.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Czyli nadal jest coś nie tak z nastawami, na zdjęciu jakieś po jakiś 15 minutach od rozpalenia 

4E267541-56EA-472B-919C-0900AF880DBB.jpeg

Opublikowano

Kolego @Joke00 Ty masz kocioł żeliwny . Proszę odpowiedzieć czy ta ściana wymiennika w którą wali ogień to jest ściana wymiennika wypełniona wodą , czy jest to kawałek ścianki suchej żeliwnej bez cieczy.

Opublikowano

Kurcze  chciałem wam  swój przy 18 kw pokazać ale nie bardzo mam jak otwarłem drzwiczki  wnet by mi telefon  stopiło .

20181210_145757[1].jpg

20181210_145727[1].jpg

Opublikowano

Ścianka sucha, dlatego dla jej ochrony jest wsadzona płyta szmotu. Żeberka z woda są powyżej nad płomieniem. 

Opublikowano (edytowane)

Ile wam spala pelletu na godzinę przy takim pełnym płomieniu?

Czy takie zdjęcia oddają prawdziwy wygląd płomieni? Na moje oko nie powinny świecić tak jasno, lepiej gdyby były bardziej przeźroczyste, z grubsza jak w moim avatarze.

Edytowane przez heso
Opublikowano (edytowane)

Przy 18 kw u mnie strumień paliwa to 3.4 kilograma na godzinę . w naturze  jest bardziej żółty .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Pytanie do kolegów, którzy wyłączają palnik od regulatora pokojowego. Czy wyłączacie również od regulatora pompę CO, czy tylko palnik?
Oraz czy stosujecie obniżenia nocne temperatury pokojowej i o ile?