Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem, jaka masz instalację, ale jak masz FL, to spróbuj na dobę ustawić 65, dobije do 70 i powinno być lepiej...

5 cm styro, to trochę mało... Tak na szybko, to dołożyłbym na strychu jeszcze z 15 cm wełny, o ile się da. Ja mam 30 cm, ale jeszcze 15 dołożę. Z tym, że strych mam mały i nieużywany.

Opublikowano
24 minuty temu, papen76 napisał:

80 stopni na kotle to sporo, musi brać...

Chyba że pali z dużą histerezą kotła  np 25 st  bez nadzoru  to może być , ale widzę tam nadzór .

Opublikowano

"Piec przechodzi w postój, ale na krótko".@darbatt napisz coś więcej o swojej instalacji.

Opublikowano
29 minut temu, Darbatt napisał:

Zgadzam się z Tobą w stu procentach ale wszystkiego od razu nie zrobię dom mam ocieplony piątką styropianu wiem mało w przyszłym roku chcę docieplic ostatnio docieplalem strych 15 cm wełny mineralnej.
Piec dochodzi do temp zadanej i przechodzi w postój ale na krótko

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

A czy jest termostat pokojowy? 

Opublikowano

Panowie napisze coś więcej o inst trochę później.teraz obiadek.

Opublikowano

witam ponownie.

postaram się przystępnie napisać jak u mnie wygląda instalacja co 

mam piec cichewicz ekono 25 kW kupiony 10 lat temu z palnikiem na ekogroszek, rok temu wymieniłem na palnik na pellet Kipi 20 kW.

Piecem ogrzewam dwa domy 160 m2 i 90 m2

dom 100 m2 - 6 grzejników i trzy podłogówki (kuchnia, łazienka i korytarz) wszystko spięte w jednym obiegu na rozdzielaczach podłogówek zamontowane zawory termostatyczne na powrocie. Całość zasilana jest przez zawór 4d sterowany pogodowo, pompka mieszacza załączona non stop. w mieszkaniu jest sterownik pokojowy ecotouch, temp dzienna 22 st od 13 do 23 i nocna 19 st od 23 do 13, obniżenie temp zaworu od załączonego termostatu - 5 st. do pieca podłczony jest bojler stojący o poj. 250l z temperaturą zadaną 50 st zasilany osobną pompką cwu.

Na piecu temp. zadana to 75 st z histerezą 1 st (boję się ustawić większą histerezę ponieważ piec będzie musiał dłużej pracować aby dojść do tem. zdanej).

dom 90 m2 - istalacja z 6 grzejnikami zasilana poprzez zawó 4d za pomocą steownika st-431 (bodajże), na sterowniku ustawiona ręcznie temp 50 st, do sterownika podłaczony termostat pokojowy z ustawioną temp dzienną 22 st i nocną 18,8 po osiągnieciu temp w mieszkaniu sterownik st-431 podaje temp poprzez zawór 4d -5 st

także każdy obieg na domy ma osobne sterowanie

ostatnio jak wiecie zamontowałem regulator ciągu na komin z nadzieją oszczędności w spalanym opale, a jeszcze dodam, że palę mieszanką pelletu z pestką, pali się dobrze ale jest trochę więcej popiołu z pestki, niestety muszę wypalić na razie to co mam.

jestem otwarty na wszelkie pytania i sugestie 

pozdrawiam

Opublikowano

No powiem Ci, że masz niezły areał do ogrzania.
Ja zrezygnowałem z harmonogramu, bo nie widziałem specjalnej różnicy w spalaniu. Utrzymuję teraz stałą temperaturę +22.
Poza tym rano, jak 4D otwierał się do podniesienia temperatury, to w ostatnim kaloryferze przy łóżku miałem uderzenia hydrauliczne. Niezły budzik nad ranem

Instalacja dość skomplikowana, do drugiego domu rury idą ciepłociagiem?

Ciekawy jestem, w jaki sposób instalacja jest zrównoważona? Masz sprzęgło hydrauliczne?

Masz włączona ochronę powrotu na zaworze 4D? Ja wyłączyłem i jestem zadowolony. Przy zadanej 70 i histerezie 16, powrót spada mi do ok. 46-47'st i jest stabilny.
Aha, mam i pogodówkę i ecoToucha.d149f71099cb2d37de8329775a466633.jpg

Opublikowano (edytowane)

1 stopień histerezy? Żart czy jak, a czemu tak mała histereza? 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Tak mam ustawione to nie żart, a czy to nie będzie tak że jak np ustawie histereze na piecu np 10 st to temp spadnie do 65 i pięć będzie musiał dłużej chodzić żeby dobić do zadanych 75 st?

Opublikowano

A ile teraz na dobę masz rozpalen? 

Opublikowano
No powiem Ci, że masz niezły areał do ogrzania.
Ja zrezygnowałem z harmonogramu, bo nie widziałem specjalnej różnicy w spalaniu. Utrzymuję teraz stałą temperaturę +22.
Poza tym rano, jak 4D otwierał się do podniesienia temperatury, to w ostatnim kaloryferze przy łóżku miałem uderzenia hydrauliczne. Niezły budzik nad ranem

Instalacja dość skomplikowana, do drugiego domu rury idą ciepłociagiem?

Ciekawy jestem, w jaki sposób instalacja jest zrównoważona? Masz sprzęgło hydrauliczne?

Masz włączona ochronę powrotu na zaworze 4D? Ja wyłączyłem i jestem zadowolony. Przy zadanej 70 i histerezie 16, powrót spada mi do ok. 46-47'st i jest stabilny.
Aha, mam i pogodówkę i ecoToucha.d149f71099cb2d37de8329775a466633.jpg&key=6595359be44675339d5eec70b179b7ac16cb7251b1d6da4688e7e96db1d6b137
Rury do drugiego domu są na zewnątrz ok 3 m oczywiście ocieplone.
Nie mam żadnego sprzęgła, obiegi na oba domy wychodzą z rury wychodzącej z pieca i tyle
Po lewo ist z zaworem na mniejszy dom ,po prawo na mój dom.870e101799d3fed95545e24b18da01db.jpg

Opublikowano
A ile teraz na dobę masz rozpalen? 
Kolegi trudno mi powiedzieć bo econet znowu mi nie działa ale sporo.

Opublikowano

Co to znaczy sporo? Ustaw 10 C na początek histereze i zobaczysz korzyści z tego nawet nie musisz tego udowadniać. Nie wiem czy masz wyłączoną pompe od termostatu jakie histerezy na ecoster touch i w ogóle!!! 

Opublikowano (edytowane)

Jak to econet nie działa boooo? 

A działał czy jest nie kompatybilny? 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Dla mnie problem to ocieplenie domu (domów) i skomplikowana instalacja. Do tego duzy zasobnik CWU (250 l) i 25 kg na dobę to i tak nieźle. Poczytaj o sprzęgle. Mówią, że też pomaga obniżyć spalanie.

https://instalreporter.pl/ogolna/co-to-jest-sprzeglo-hydrauliczne-jak-dziala-i-gdzie-go-stosowac/

Opublikowano
Co to znaczy sporo? Ustaw 10 C na początek histereze i zobaczysz korzyści z tego nawet nie musisz tego udowadniać. Nie wiem czy masz wyłączoną pompe od termostatu jakie histerezy na ecoster touch i w ogóle!!! 
Pompka chodzi cały czas, pisalem, histereza od termostatu to aktualnie 5 stopni.
Econet działał , pisalem o tym problemie wcześniej.
Ok ustawie histereze kotła na 10 stopni i będę obserwował.

Opublikowano (edytowane)

Spalanie u mnie - 22 do 25 kg na dobę

Palnik 26 kw kocioł Dragon 30kw

Do ogrzania 200 - 220 m budynek średnio ocieplony + do tego garaż wolnostojący z rurociągiem izolowanym pod ziemią ale tu tylko dogrzewanie jak potrzeba ( garaż/warsztat dobrze izolowany nowy budynek ) podłączony przez wymiennik płytowy i zalany glikolem

Dom ocieplenie - dach 30 cm styropianu a w ścianach wdmuchnięty granulat styropianowy od 6 do 9 cm, okna 3 szyby

Mam zamontowane mierniki ciepła na obwody koszt wyprodukowania 1GJ to 65 zł przy pellecie 750 zł /t

Sterowanie 2 x zawór 3D na każda kondygnację , kocioł pracuje na 65`C

Edytowane przez cinas
Opublikowano

Kolego Darbatt a ile spalałeś groszku za sezon , albo na dobę przy podobnch temperaturach?

Opublikowano

Koszt ostatniego sezonu przy paleniu ekogroszkiem wyniósł mnie ok 5500 tyś złotych ale to był sezon 16/17 bo ubiegłym sezon był nietypowy ponieważ w grudniu wymienialem palnik na pelletowy

Opublikowano

Co do kosztów pelletu to pełny obraz będę miał po tym sezonie

Opublikowano

I jeszcze powiem tak, myślałem że mam moją kotłownie, instalację już w miarę ogarnięta ale im dłużej sledze to forum tym więcej nieprawidłowości odnajduje u siebie, jednej strony bardzo dobrze bo można poprawić, z drugiej trochę to iryrujace ze znowu coś jeszcze :-)

Opublikowano

Jak jeszcze sam to ogarniesz to pół biedy ale jak masz liczyć na fachowców z, którymi to różnie bywa... oczywiście z całym szacunkiem do fachowców z prawdziwego zdarzenia.

Opublikowano

No właśnie staram się sam dojść do wszystkiego z lepszym czy gorszym efektem. Z fachowcami bywa różnie fakt, no ale po części i my stajemy się takimi fachowcami :-)

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, papen76 napisał:
Dla mnie problem to ocieplenie domu (domów) i skomplikowana instalacja. Do tego duzy zasobnik CWU (250 l) i 25 kg na dobę to i tak nieźle. Poczytaj o sprzęgle. Mówią, że też pomaga obniżyć spalanie.

https://instalreporter.pl/ogolna/co-to-jest-sprzeglo-hydrauliczne-jak-dziala-i-gdzie-go-stosowac/

No i kolego dałes mi do myślenia z tym sprzęgłem, to może pomóc a na pewno nie zaszkodzi, problem jedynie z tym że nie mam pojęcia jak to sprzęgło wcisnąć w instalację ( mało miejsca) i kurcze przydalby się ktoś bardziej ogarnięty w temacie, żeby czegoś nie  *** :-)

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano
2 godziny temu, Darbatt napisał:

Koszt ostatniego sezonu przy paleniu ekogroszkiem wyniósł mnie ok 5500 tyś złotych ale to był sezon 16/17 bo ubiegłym sezon był nietypowy ponieważ w grudniu wymienialem palnik na pelletowy

Czyli też nie mało , no ale cóż powierzchnia do ogrzania spora  trzeba się zebrać na solidne docieplenie , przy dzisiejszych cenach paliw to podstawa .