Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, czarny21 napisał:

Dobrze świadczy o dobrym spalaniu. 

Dzięki za odpowiedź

Pytanie odnośnie przysłony w palnikach 6-26 kW

Jak fabrycznie jest ustawiona przysłona ? U mnie była całkowicie zamknięta ale gdzieś w tym wątku wyczytałem że ktoś miał otwartą w połowie

Pozdrawiam

Opublikowano
Serwis PLUM pracuje od 7 do 15 .
Tel 857497008                                Jak uda Ci się wcześniej rozwiązać problem , napisz co zrobili.
Cześć 1maras1
Dzisiaj zadzwoniłem na serwis, akurat byłem w domu i serwisant odblokował mi sade zdalnie przez econet może też wysłać plik fo wgrania , trwało to może 5minuy, już wszystko działa
Pozdrawiam

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
11 godzin temu, marcinlz napisał:

Dzięki za odpowiedź

Pytanie odnośnie przysłony w palnikach 6-26 kW

Jak fabrycznie jest ustawiona przysłona ? U mnie była całkowicie zamknięta ale gdzieś w tym wątku wyczytałem że ktoś miał otwartą w połowie

Pozdrawiam

Skoro masz biały nalot w komorze, to znaczy, że powietrza masz dosyć. Nie ma potrzeby bardziej otwierać przysłony.

Opublikowano

A ja mam w całości otwartą, wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Skoro ma biały nalot w komorze, być może że powietrza jest za dużo. Pytanie jaka jest temperatura spalin

Opublikowano

Tą przesłoną to bym się tak nie przejmował , niedawno ściągnąłem obudowę i podczas pracy na maksa zamknąłem a następnie uchyliłem na maksa żeby sprawdzić czy duża jest różnica i jakiś spektakularnych efektów nie widziałem zostawiłem uchylona do końca , najwyżej wentylatorem zmniejszę a uchylona przesłona to większy nadmuch podczas czyszczenia .

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Panowie za odpowieź

Ustawiłem przesłonę w połowie regulacji i zmniejszyłem nadmuch i jest ok

Przekonał mnie fakt lepszego czyszczernia ?

U mnie akurat od min do max przesłony widać różnicę jak płomień zaczyna się szarpać.

Co do temperatury spalin to po dorobieniu dwóch półek i zawirowywaczy zszedłem z ok 180 - 190 stopni na przymkniętym w połowie czopuchu do 110 - 120 z otwartym czopuchem przy mocy palnika 22 kW przy pełnej mocy mam ok 135 stopni ale zostałem przy 22 ponieważ mój miałowiec ma tylko 2 m2 wymiennika.

Pozdrawiam

Edytowane przez marcinlz
  • Lubię to 1
Opublikowano

Sprawdzałeś w instrukcji jakie temperatury spalin powinny być przy tej mocy?

Opublikowano

Instrukcji palnika czy kotła ??

Kocioł ma 15 lat i instrukcji nie mam

Opublikowano

Palnika. W mojej napisali że z max mocą temperatura spalin powinna być około 159°C nie więcej.

Mówię o mocy 55kW

Opublikowano

Wie ktoś może jakie jest hasło do ustawień serwisowych by móc je przestawiać w piecach Heitz bio 17 ze sterownikiem ecomax850p2-c

przy wpisaniu 0000 mam tyko podgląd a chciałem ustawić nadzór bo w ogóle go nie ma .

Opublikowano
3 godziny temu, czarny21 napisał:

Palnika. W mojej napisali że z max mocą temperatura spalin powinna być około 159°C nie więcej.

Mówię o mocy 55kW

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć dla mojego palnika takich danych

Opublikowano
Wie ktoś może jakie jest hasło do ustawień serwisowych by móc je przestawiać w piecach Heitz bio 17 ze sterownikiem ecomax850p2-c
przy wpisaniu 0000 mam tyko podgląd a chciałem ustawić nadzór bo w ogóle go nie ma .

4996

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Dane te tyczące się temperatury spalin mam w instrukcji od kotła nie palnika  przepraszam  za pomyłkę.

Opublikowano

Witam w nowym kotle lumo 20kw w popielniku mam dużo nie do palonego pelletu
Ustawienia
Test podajnika - 13.8kg
Czas podawanuab-15s
Kaloryczność - 5,7
Nadmuch mam sterowany przez sondę lambde max-8%tlenu min-10%tlenu nadmuc wacha się w przedziale 37-42%
Rotacja czysczenia 200s
Intensywność czy czysczenia 3%
A wizualnie plamień wygląda na mały
Zdjęcie z jednej doby palenia 08ef803b657da7cc9976face661ca63a.jpg5fcf74f11ae6505eefe1dc33cc42924b.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, czarny21 napisał:

Dane te tyczące się temperatury spalin mam w instrukcji od kotła nie palnika  przepraszam  za pomyłkę.

Spoko

Dla LUMO np 25 kW temp max 135 stopni czyli coś jak u mnie na pełnej mocy, myślę że jak na razie jest u mnie ok

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@piotrkierys to nie dobrze musisz zawalczyć o dobry płomień bo to strata kasy , co to za pellet masz ? jakie moce masz ustawione ? 

Opublikowano

PELET to jest no name z kupuje z Czech
Moc max 20kw
SRED 10kw
Min 5kw
Właśnie dzisiaj robię jescze raz ważenie peletu

7cf40ddc0ff6a2d4f0e138e1f57be5b6.jpg

Opublikowano

Podejżewam że mimo wszystko za małą kaloryczność masz ustawioną. Jak wygląda pellet?

Opublikowano

Jescze zrobiłem test z wodą
Zdjęcia są
2minuty, 4minutyb,6minut
Teraz przewazylem pellet test 15 minut i wysli 12,8kg wcześniej było 13,6kg3897e9dd68ec692731b09e7933f99095.jpg529f34ae3759eb071ba2470e12bf4dc1.jpg262c5fad76ae767e8a29af91a47f993a.jpg78865748ab3e513943f1871b339cdf98.jpgfd2d0b8a2c22dc5f6a1333281bd6a468.jpg

Opublikowano

Słabo rozmaka w wodzie więc stawiam na kaloryczność w okolicy 6.3. Musisz zwiększyć czas pracy cyklu pewnie masz jakieś 27s to daj na początek 32s. Wtedy dopiero po 32 sekundach zostanie podana następna dawka paliwa.

Czyszczenie mam u siebie 6% ty widziałem masz na 3%  ale z czyszczeniem bym jeszcze zaczekał.

Opublikowano
2 minuty temu, czarny21 napisał:

Wtedy dopiero po 32 sekundach zostanie podana następna dawka paliwa.

To nie tak. Podawanie i przerwa trwa wtedy 32 s, a nie tylko przerwa pomiędzy poddawaniem.