Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co to znaczy sporo? Ustaw 10 C na początek histereze i zobaczysz korzyści z tego nawet nie musisz tego udowadniać. Nie wiem czy masz wyłączoną pompe od termostatu jakie histerezy na ecoster touch i w ogóle!!! 
Kolego zastosowalem się do Twoich wskazówek na temat histerezy kotła, ustawilem na 10 st i korzystając z okazji że znowu mój econet łaskawie zadzialal mam możliwość pokazania wykresu pracy kotła z ostatnich kilku godzin.bcd8b347e4fbb08e6d5f0e85cc526402.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja to też dopiero niedawno odkryłem, bo hydraulik że mnie żaden Sprzeglo to kawał rury z wejściami/wyjściami od kotła i na CO i CWU. Napewno się zmieści. W miarę ogarnięty spawacz to zrobi, a rurę że złomu bierzesz i gra gitara (tak w dużym skrócie)

Opublikowano (edytowane)

@Darbatt, ze 20 rozpaleń... gdzieś tak będzie. Tryb regulacji FL czy standard? 

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

FL, zastanawiam się czy nie sprobowac puścić piec na trochę w standardzie

Opublikowano

Możesz spróbować.

Zadana 75°C
Histereza kotła 20°C        
Moc pośrednia - histereza H2 10°C    
Moc minimalna - histereza H1 6°C    

Opublikowano

Myślę, że wyjdzie Ci podobnie w standardzie czy FL. U mnie taka sytuacja o tej samej porze. Tryb obecnie standard305be1e7324c174a24899e2042c72052.jpg

Opublikowano

Nie zaszkodzi spróbować, muszę jeszcze poczytać o tych histerezach h1, h2 bo pomijalem te ustawienia kompletnie

Opublikowano
Możesz spróbować.
Zadana 75°C
Histereza kotła 20°C        
Moc pośrednia - histereza H2 10°C    
Moc minimalna - histereza H1 6°C    

Histereza 20 st - nie za dużo?

Opublikowano

absolutnie  nie zadużo .

Opublikowano
5 minut temu, papen76 napisał:

Myślę, że wyjdzie Ci podobnie w standardzie czy FL. U mnie taka sytuacja o tej samej porze. Tryb obecnie standard

No nie wiem.

image.png.4c625f187cce7b21849c32b044b3e731.png

2 minuty temu, Darbatt napisał:

Histereza 20 st - nie za dużo?

Właśnie o to chodzi, by kocioł jak najdłużej stał. Albo modulujesz mocą  i nie wygaszasz ale do tego trzeba mieć zapotrzebowanie na kW albo odstawiasz kocioł w postój. Co wyjdzie u Ciebie korzystniej musisz samemu sprawdzić.

Opublikowano

No ok panowie, histereza 10 st daje radę to ustawie 20 st jak wrócę z pracy.

Jeszcze trochę to z Waszą pomocą za montuje to sprzęgło hahaha

Opublikowano

No ja też nie wiem, trzeba przetestować. FL ułatwia sprawę z ustawieniami histerez.

Opublikowano

Skoro kocioł w FL tak często się wygasza to jest źle ustawione albo nie ma takiego zapotrzebowania na kW.  Pytanie jakie kolega @Darbatt ma średnie zapotrzebowanie na moc dla przeciętnego dnia zimy w swoim regionie i dla swoich domów bo z tego co pisze ogrzewa dwa.

Opublikowano

Nie ma zapotrzebowania. Tamten sezon jechałem tylko w FL i miałem stała prace tylko 26 godzin przy uruchomieniu kotła na początku sezonu i potem trzy czy cztery doby na przełomie lutego i marca. Poza tym taktowanie. Jak znajdę wykresy, to wrzucę.
W FL podajemy temperaturę zadaną i moc minimalna i maksymalna. Reszta robi się sama

Opublikowano

bardzo możliwe, ze ustawienia mam nie takie jak potrzeba, jak określić takie zapotrzebowanie? Nie mam pojęcia.
Jak pisalem wcześniej myślałem że mam to ogarnięte ale chyba jednak nie...tak to jest jak ustawia się wszystko metodą prób i błędów, na czuja.

Opublikowano

Zacznij od www.cieplowlasciwie.pl

Z grubsza określisz zapotrzebowanie na kW.

Opublikowano

Ok a jak już mniej więcej będę wiedziały to jak należy podejść do tematu?
Panowie, zaczynam się bać swojej niewiedzy.

Opublikowano

Spoko, grunt to wiedzieć, na czym się stoi. Jest na tym forum sporo dobrych praktyków, napewno coś się polepszy. Jak mówisz, że za groch płaciłeś 5500, to wychodzi ok. 7 ton na sezon?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Darbatt napisał:

Ok a jak już mniej więcej będę wiedziały to jak należy podejść do tematu?
Panowie, zaczynam się bać swojej niewiedzy.

Grunt to zniwelować częste odpalanie kotła. Co będzie korzystniejsze u Ciebie to już sam sprawdzisz. U mnie w tej chwili kocioł rozpala się 8 razy na dobę w standardzie i dużej histerezie. Przy dużych mrozach kiedy zapotrzebowanie u mnie będzie powyżej 6kW przejdę na FL i małą histerezę, np 5stC.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

Koledzy, musialem sprawdzić zapotrzebowanie mojego domu na ciepło, wpisalem najbardziej zbliżone informacje jakimi dysponuje i wyszło coś taniego.ac50134d4d6eacc6d742fd151dbe00ac.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jaką pojemność wodną ma Twój kocioł?

Opublikowano
25 minut temu, Dragster napisał:

U mnie w tej chwili kocioł rozpala się 8 razy na dobę

Napisz proszę, jaką masz temp w domu i o ile spada Ci temp w domu podczas postojów. 

Opublikowano
Jaką pojemność wodną ma Twój kocioł?
Z danych technicznych wynika że 105 l

Opublikowano

Temp w domu 22 st, od 23:00 temp nocna 19 st i obniżenie na zawór 5 st, rano w mieszkaniu jest z reguły ok 20,5 st

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Trener40 napisał:

Napisz proszę, jaką masz temp w domu i o ile spada Ci temp w domu podczas postojów. 

22st, żadnych spadków. Mam dwa obiegi grzewcze: podłogowy i grzejnikowy. Na obu sterowanie pogodowe.

image.thumb.png.680a81eeb6adb0b146ed1a10d37349a4.png

8 minut temu, Darbatt napisał:

Z danych technicznych wynika że 105 l

Spróbuj w standardzie na dużej histerezie.

Edytowane przez Dragster
screen bez cykli.