Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Palnik chodzi teraz  około 1,5-2h/24h gdyż ogrzewam bufor do około 650C, z bufora rozprowadzane jest na dwa obiegi (mój +teściowie) termostaty pokojowe zgłaszają zapotrzebowanie na ciepło (w dzień około 23 na noc 22). Palnik idzie całą mocą 26kW nadmuch 43% podaje około 5kg/h pelletu. 

Pogodówke mam ustawioną przy +10 daje mi na grzejniki 350C, 00C- 400 C , a przy -200C - 450C i narazie zaspakaja to nasze potrzeby cieplne.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano (edytowane)

Może moja podpowiedź pomoże tym z Was, którzy dążą do uzyskania 100% płomienia. Na załączonych zrzutach widać to co działo mi się do tej pory  i pierwsze palenie po zmianach ustawień. Te nowe ustawienia to: nadmuch 42%, moc 24kW w całym okresie, dawka paliwa 4,8kg/h, intensywność czyszczenia 8, czas czyszczenia 120s - te 2 ostatnie dotyczy obrotu palnika o ile i co jaki czas. Do tej pory komora kotła była w sumie okopcona czarnym nalotem, po zmianie ustawień jest już lekko siwo-niebieska. Do tej pory bawiłem się w ustawianie nadmuchu oraz dawki paliwa, teraz zostawiłem te dwie wartości na wydawało mi się na optymalnych wartościach i zacząłem obniżać czasookres obrotu komory palnika oraz zwiększanie parametru o ile ma sie obrócić.

I jeszcze jedno bufor został nagrzany szybciej i przy mniejszej dawce paliwa jak dotychczas.

Tak się również zaczynam zastanawiać nad zamontowaniem modułu sondy lambda.  Może jeszcze poprawi pracę nadmuchu. Ceny już spadły można kupić za około 1200 - może już warto, co myślicie w tym temacie?

post-65375-0-03453000-1509871019_thumb.png

post-65375-0-44816700-1509871034_thumb.png

Opublikowano

Myślę że jak palisz tym samym pelletem to taki moduł będzie zbędny ale najlepiej jak ktoś się wypowie kto już używa. Wszystko zależy czy będą wymierne korzyści.

Opublikowano

Też się zastanawiam nad sodą lambda i chyba sobie ją sprawię na następny sezon grzewczy.

Opublikowano

No właśnie, brak opinii użytkowników sondy powoduje, że człowiek waha się przed podjęciem tego wydatku w sumie niemałego.

Opublikowano

Może moja podpowiedź pomoże tym z Was, którzy dążą do uzyskania 100% płomienia. Na załączonych zrzutach widać to co działo mi się do tej pory i pierwsze palenie po zmianach ustawień. Te nowe ustawienia to: nadmuch 42%, moc 24kW w całym okresie, dawka paliwa 4,8kg/h, intensywność czyszczenia 8, czas czyszczenia 120s - te 2 ostatnie dotyczy obrotu palnika o ile i co jaki czas. Do tej pory komora kotła była w sumie okopcona czarnym nalotem, po zmianie ustawień jest już lekko siwo-niebieska. Do tej pory bawiłem się w ustawianie nadmuchu oraz dawki paliwa, teraz zostawiłem te dwie wartości na wydawało mi się na optymalnych wartościach i zacząłem obniżać czasookres obrotu komory palnika oraz zwiększanie parametru o ile ma sie obrócić.

I jeszcze jedno bufor został nagrzany szybciej i przy mniejszej dawce paliwa jak dotychczas.

Tak się również zaczynam zastanawiać nad zamontowaniem modułu sondy lambda. Może jeszcze poprawi pracę nadmuchu. Ceny już spadły można kupić za około 1200 - może już warto, co myślicie w tym temacie?

Mam ten sam palnik co ty i też miałem problemy z wartościami płomienia.

Z twoich ustawień wynika że komora palnika obraca się przez 120s a 8s to postój? Dobrze to zrozumiałem? Jeżeli tak, nie przesypuje ci niewypalonego pelletu?

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Opublikowano

Kolega miał na myśli, że obraca się 8 sekund i tak co 2 minuty kolego.

Opublikowano

Palnik chodzi teraz około 1,5-2h/24h gdyż ogrzewam bufor do około 650C, z bufora rozprowadzane jest na dwa obiegi (mój +teściowie) termostaty pokojowe zgłaszają zapotrzebowanie na ciepło (w dzień około 23 na noc 22). Palnik idzie całą mocą 26kW nadmuch 43% podaje około 5kg/h pelletu.

Pogodówke mam ustawioną przy +10 daje mi na grzejniki 350C, 00C- 400 C , a przy -200C - 450C i narazie zaspakaja to nasze potrzeby cieplne.

Znalazłem czas czyszczenia, ale nie moge w opcjach znaleźć "intensywność czyszczenia"... Gdzie to jest Kolego?b272d9bc6facb8907f7b6eefbc5b2467.jpg

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam Wszystkich. Mój pierwszy post w temacie palnika kipi. Nie mam palnika ale przeczytałem cały temat. mam viadrusa u22. z forum o tym piecu dowiedziałem się o tym palniku z sprawą Tomka 0407, który ma ten kocioł. rozważam montaż i chciałbym zasięgnąć Waszych opinii. Od niedawna mam też gaz w drodze ale viadrus w pełni sprawny więc szkoda. Inwestycja w gaz to ok 20tyś (przyłącze z projektem i kocioł). Palnik kipi 6-7 tyś. więc są rozterki. Tomek0407 bardzo zadowolony i poleca. Niestety ciężko u Niego porównać zużycie, bo po pierwsze ma bufor, a po drugie ocieplił dom i wiadomo zużycie się zmieniło. Bardzo proszę o porównanie innych użytkowników jak zmieniło się u nich zużycie opału w porównaniu do węgla. Wiadomo ze temperatury się zmienaja ale to zawsze już jakieś porównanie.

Dodatkowe pytanie to czy jest tylko jeden rodzaj tego palnika? bo jak wszedłem na allegro i wpisałem "palnik kipi" to z opisów aukcji tek w 100% to nie wynika. Tomek0407 czy te płyty szamotowe sam kupowałeś czy też było razem z palnikiem. Jaki sterownik do tego najlepszy?

Na tą chwilę chyba tyle pytań wystarczy. Bardzo proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Tak miałem na myśli obrót co 120s i obrót palnika o 8% ( bo tak to ma opisane ). Jeśli zaś chodzi gdzie to jest to nie da się tego zmienić u mnie z płaszczyzny platformy internetowej tylko zmieniam to ręcznie na sterowniku ecoMAX 860P3-C w ustawieniach serwisowych. Tak samo jak nie mogę zmienić poprzez internet ograniczenia górnej mocy (teraz ograniczam do 24kW) i w tym przypadku musze się udać do kotłowni i na sterowniku przy kotle to zmieniam. 

Niektóre opcje dostępne są tylko na sterowniku przy kotle a nie poprzez net. Tak to podobno już jest. 

W swoich opcjach przy czyszczeniu np. nie mam cyklu rotacji tylko to co na załączonym zrzucie. Dlatego polecam również wejście na sterownik na kotle i obejrzenie co tam jest, bo czasem są tam opcje do których nie mamy dostępu z poziomu komputera. 

post-65375-0-83006700-1509902898_thumb.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Podziękował serdecznie Kojarzylem ten parametr, ale tyle tego jest, ze wolalem zapytać. Lecę do piwnicy

Opublikowano (edytowane)

Płyty szamotowe są to oryginalne płyty, które można nabyć w np. Klimoszu. Są one dedykowane do viadrus U-22 jeśli ktoś chce zakupić już zestaw.

http://sklep.klimosz.pl/index.php?page=produkty&cid=8

Płyty sam musiałem dokupić jak również zawirowywacze spalin - też u klimosza można kupć jak również łatwo je wykonać samemu

Do 5 członowego  1 przednia i 3 górne płyty wchodzą

Opublikowano

No i kiszka, na sterowniku mam to samo co w econecie. Zmienilem czas ze 180 na 120, może to wystarczy...50283a721a26b0063b3ec5b560db91f8.jpg

Opublikowano (edytowane)

A co do spalania to już chyba pisałem przed ociepleniem średnio węgla szło 7t na sezon , w tamtym roku po zabudowie palnika do 2 grudnia około 1,5 t węgla, po 2 grudnia do połowy maja 6800kg pelletu. Teraz po ociepleniu to już inna historia

Opublikowano

Aaaa, juz wiem. Ja mam ecoMax 8 5 0 P 2-C. Pewnie dlatego nie mam tego parametru

Opublikowano (edytowane)

Może pomoże film ( zamieszczony link) jak to można u Was Koledzy znaleźć.  

Przypuszczam, że każdy ma dostęp do tych parametrów, przecież producent chwali się, że jest to palnik obrotowy, więc chyba musimy mieć dostęp do zmian tych dwóch parametrów w momencie kiedy mamy gorszy pellet.

Opublikowano

Zauważcie, że dostęp  do parametru intensywność czyszczenia  ( te 8%) niezmienia się  z poziomu ustawień serwisowych ( gdzie potrzebny jest kod) tylko z poziomu użytkownika.

Opublikowano

Aha i jeszcze wyjaśnienie komora nie obraca się przez 8s tylko obrót komory o 8% obrotu  ze 100% (czyli z 3600)

Opublikowano

Aaaa... Te procenty to znalazlem, dzieki wielkie! Juz wiem, o co chodzi. U mnie jest tak:

https://youtu.be/HKWV15RmULo

Opublikowano (edytowane)

Nie ma za co , trzeba sobie pomagać. Zmieniaj sobie te parametry pomału i obserwuj co się dzieje z płomieniem. U mnie już chyba nic nie będę zmieniać bo już mi pasuje. Tak to wyglądało dzisiaj. Tylko cały czas myslę o tej sondzie lambda, szkoda, że jest tak mało użytkowników, którzy mogliby się podzielić spostrzeżeniami odnośnie sondy.

post-65375-0-21011400-1509907684_thumb.png

Opublikowano

Gosc, ktory mi zakładał palnik ma lambde u siebie. Jak sam mówił, po miesiacu mógłby ja smialo wymontowac. Ja mu wierzę

Opublikowano

To w sumie może masz rację, chyba trzeba obserwować płomień, jak wygląda komora kotła i chyba to wszystko.

Opublikowano

Tomek daj spokój z tą sondą . Myślę że nie zmieni znacząco zużycia pelletu. Myślę że zanim doreguluje nadmuch to pewnie znów się zmienią parametry i tak w kółko.

• Zgadzam się 1