Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To też wrzucę temperaturę spalin na moim Viadrusie 

post-65375-0-69262100-1505933021_thumb.png

Opublikowano

Czy w przypadku kotła na pelet można mówić o przewymiarowaniu?

Jeśli nawet to chyba nie jest to takie "groźne" Jak w przypadku kotła na ekogroszek?

Opublikowano

To też wrzucę temperaturę spalin na moim Viadrusie

No właśnie, u mnie spaliny 180'C, a u Ciebie 80'C... To muszę dopracować

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy w przypadku kotła na pelet można mówić o przewymiarowaniu?

Jeśli nawet to chyba nie jest to takie "groźne" Jak w przypadku kotła na ekogroszek?

Miałeś przyjechać byś wszystkiego się dowiedział Kolego?

PS Zapraszam masz 20km do mnie zobaczysz na żywo jak Kipi szaleje w moim przemiarowanym kotle o ponad połowę albo i więcej!

Opublikowano

By tak spowolnić przepływ  spalin, a co miało przełożenie na większy odbiór ciepła przez mój wymiennik żeliwny to musiałem:

1. zamontować RCK;

2. zabudować zawirowacze spalin;

3.zamontować dodatkowe kształtki szamotowe ( oryginalnie dedykowane do viadrusa U-22 jeśli  ktoś decyduje się na palnik pelletowy Klimosza)

Czyli już wiesz co musisz zrobić.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, u mnie spaliny 180'C, a u Ciebie 80'C... To muszę dopracować

Do tak niskiej temperatury spalin trzeba też mieć odpowiedni komin Kolego.

Ja również po zamontowaniu palnika Kipi musiałem wstawić:

Dodatkowe półki,

Zawirowacze,

Szamotki.

Po tych zabiegach temperatura spalin spadła o jakieś 50C.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Niestety ja mam z cegły i to jeszcze o przekroju bardzo dużym więc muszę podkręcać temperature spalin w mroźne dni

Opublikowano (edytowane)

Witam,

To właśnie było moje następne pytanie, ja też mam duży komin (14x27) więc będe musiał utrzymywać większą tempereturę spalin aby wygrzać komin.Już teraz i tak niemiło pachnie :)

BTW...RCK zamontowałem 3 tygodnie temu i znacznie "spokojniej" pali się w piecu (palę jeszcze węglem), podczas wiatrów nie wyciąga całego pieca tak jak kiedyś ...polecam, robi robotę :)

Dziękuję za opisy Waszych instalacji oraz cenne informacje które być może zebrałbym po tym sezonie grzewczym a tak jestem do przodu :)

Puki co chyba pójdę w zawór 4D, jeśli się nie sprawdzi to siłownik zawsze można wykorzystać do zaworu 3D i bufora.

Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Do tak niskiej temperatury spalin trzeba też mieć odpowiedni komin Kolego.

Ja również po zamontowaniu palnika Kipi musiałem wstawić:

Dodatkowe półki,

Zawirowacze,

Szamotki.

Po tych zabiegach temperatura spalin spadła o jakieś 50C.

No właśnie, wczesniej pisałem, że odpuściłem sobie tryb nadzór ze wzgledu na ceglany komin. Dom mam poniemiecki z 1942 r. i raczej rozbiórka komina nie wchodzi w grę :) Jak wrócę do PL, to wstawiam wkład z nierdzewki i RCK. Szamoty wstawiłem odrazu naprzeciw kity płomienia.

Opublikowano

Jak sądzicie czy montaż palnika na pelet w piecu żeliwny kamino 12 kw ma sens . Mam możliwość kupna takiego pieca .

Opublikowano (edytowane)

Ma sens jeśli palnik będzie pracował na małych mocach  bo ten camino ma skąpy wymiennik, ja zamontowałem palnik do camino 18,3 kw-wymiennik 1,3, do 16kw palnika skąpo ale przy pracy np.na 10 kw (a tyle potrzebuje) obleci.Ps,(będąc na trasie) miałem odwiedziny w kotłowni z biura - http://www.bti-gumkowski.pl/ piecyk bardzo się podobał!

post-73396-0-98937200-1506170282_thumb.jpg

post-73396-0-07509900-1506170373_thumb.jpg

Edytowane przez tedi90
Opublikowano

no właśnie o to chodzi ze mały wymiennik a mam palnik 16 kw taki jak Ty i właśnie chciałbym żeby to chodziło na małej mocy . a czy w środku wymiennika masz jakieś szamotki

Opublikowano (edytowane)

Tak mam zrobiony dosłownie taborecik ze stali kotłowej a siedzisko  z szamotu do tego zawirowacze i nowe drzwi z blachy kotłowej ,pod otworem na palnik mam wyjście na rurke odkurzacza (wyczystka)Ps.oczywiście nie ma mowy o topieniu palnika w kotle trzeba zamontować  flansze w całości

post-73396-0-23576700-1506174104_thumb.jpg

post-73396-0-52510300-1506174133_thumb.jpg

Edytowane przez tedi90
Opublikowano

Tak też myślałem że taka obudowę trzeba zrobić . masz tylko same grzejniki czy też OP powrót jakoś zabezpieczony

Opublikowano

Napisz może jaki to piec ma ta firma jakiego producenta , że taki ładny , tylko wygląd wszystkie maja ładny a liczą się bebechy.

Opublikowano

Podobno Kipi nieźle daje sobie radę z pelletem z łuski słonecznika - jutro zamierzam kupić "ileś" worków i zobaczyć co ciekawego będzie się działo...

Opublikowano

A gdzie kupujesz taki pellet?

Opublikowano

Wybieram się i nie mogę się wybrać, pod Rzeszowem zamierzam kupić. Ale dzisiaj pojawiła się opcja zakupu fajnego pelletu (miałem dwa worki i jest naprawdę okej) po "zniżce pracowniczej" za 450zł tona - dostawę będę miał za free. Jak się uda, to pewnie nie pojadę po słonecznikowy.

Osoba od słonecznikowego stwierdziła, że Kipi daje sobie dobrze z nim radę - była to opinia zanim przyznałem się, że też sam mam Kipi.

Rozmawiałem telefonicznie z pewnym "filozofem" który handluje pelletem i ogólnie zajmuje się OZE - twierdził, że nasze palniki (Kipi) mają opinię bardzo awaryjnych. No ale jak usłyszałem jego cudowną ofertę, na pellet z drzew liściastych 8mm w cenie 720zł z dostawą, to sobie pomyślałem, że to typowy zachwalacz tego co sam sprzedaje a reszta jest "be".