Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dyskusja Na Temat Certyfikatów I Klas Kotłów (Wyodrębnione Z Tematu "kocioł Ds Mpm")

kmuap

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba u Ciebie otwiera inną stronę u mnie stoi 84-86% ale pewnie między bajki można to włożyć. Ciekawe, że umiejscowiono go w zakładce z kotłami na drewno. Tym też tłumaczę sobie przeniesienie klapki miarkownika z PP nad ruszt. Palnik też wygląda jakby miał ciaśniejszą dyszę no i szamotowe "szykany" dla dłuższego płomienia, nie wspominając o wyższej komorze zasypowej. Jeżeli poprawiłaby się trwałość palników, to naprawdę fajny kociołek tylko ta moc poraża...

Opublikowano

Ja piszę o Defro DS a ty o Defro DSII , które jest w Niemczech od niedawna w ofercie a u nas w sprzedaży go nie uświadczysz.

Na stronie producenta jest DS ze sprawnością od 87% wzwyż 

post-18578-0-24009300-1484913334_thumb.jpg

post-18578-0-57559400-1484913341_thumb.jpg

Opublikowano

Czesi potrafili nawet z żeliwniaka zrobić 5 klasę.

http://www.viadrus.pl/zasyp-automatyczny/viadrus-a3c-11-pl26.html

Opublikowano

To to nic bo podajnikowiec 35 kw to szału nie ma , ale ten Ds U32 ma 5 klasę - cena też niekiepska :)

Opublikowano

Konstrukcja tego U 32 może jest i ciekawa ale w codziennym użyciu bardzo przekombinowana i raczej niewygodna i niepraktyczna. Sam bym się chyba pogubił przy jego obsłudze a co dopiero,ktoś komu palenie w kotle nie sprawia przyjemności a jest jedynie przykrym obowiązkiem.

Opublikowano

Dlatego podoba mi się w nim wszystko oprócz ceny i mocy :) :)

Opublikowano

Jeśli będzie zakaz montażu kotła zasypowego bez bufora, a podejrzewam że tak jest w Niemczech i u nas te mam nadzieję tak będzie to moc nie będzie mieć żadnego znaczenia.

Opublikowano

Pod nazwą firmy i modelu na google grafika jest rysunek techniczny, z którego wynika: powietrze podawane jest z góry przez zasyp ( po mojemu ? )

Opublikowano

Ten kocioł był już na  forum ze 2 lata temu.

Wtedy cena była zarąbista - ok 20 000zł, potem spadła.

Mam podobny w konstrukcji kocioł , PP i PW mam podawane z boków

Opublikowano

Zgodnie z informacja ze strony spółki produkującej kocioł, firma jest w stanie likwidacji - "W dniu 10 lutego 2016r. Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach Wydział X Gospodarczy postanowieniem sygnatura akt X GU 577/15/1 ogłosił upadłość likwidacyjną spółki WATT Spółka Akcyjna w Sosnowcu."

Opublikowano

A jakby mu wstawić ceramicznego "wezyra" - palnik do spalania dymu, to może i na węglu dostałby 5 klasę

Opublikowano

Odpowiedni palnik i dobrze podane PW pozwala odpalić części lotne, odpowiednio zaprojektowany wymiennik zawirowywaniem spalin powinien wyłapać pyły, na tej samej zasadzie działają przecież filtry cyklonowe. Nie do końca więc rozumiem trudności w wykonaniu kotła spełniającego kryteria emisji...

Opublikowano

Odpowiedni palnik i dobrze podane PW pozwala odpalić części lotne, odpowiednio zaprojektowany wymiennik zawirowywaniem spalin powinien wyłapać pyły, na tej samej zasadzie działają przecież filtry cyklonowe. Nie do końca więc rozumiem trudności w wykonaniu kotła spełniającego kryteria emisji...

1. Nie opłaca się – zasypowce nie są dotowane. Być może zacznie się opłacać kombinowanie gdy przyjdzie walec ecodesign i innej opcji nie będzie.

2. Jak już taki kocioł wykonasz, to jakiś idiota wpadnie na pomysł, żeby w ogóle zasypowców zakazać, bo tam się kalosz mieści, w całości! Takie cuda są w projekcie uchwały antysmogowej dla Śląska. Całe województwo nie będzie mogło ogrzewać się drewnem – z uzasadnienia wynika, że bezmózgi na to nie wpadli przy pisaniu projektu.

Opublikowano

To że cała opona od traktora nie mieści się do kotła wcale nie oznacza, że ona to tego kotła nie trafi... Dla chcącego nic trudnego. Przy odrobinie samozaparcia taką oponę można spalić nawet w kotle z podajnikiem... Masz rację Juzef, rządzą nami idioci...

Opublikowano

Żaden polityk nie będzie się znał dobrze na wszystkim, zawsze w wielu dziedzinach będzie "idiotą", jak każdy z nas. Wydawałoby się jednak, że przy tak kluczowych decyzjach powinien być jakiś udział ludzi kumatych, którzy by przynajmniej wiedzieli, że nie istnieją kotły automatyczne na drewno.  

Opublikowano

Nie wiem czy w całości to przeszło, ale w projekcie uchwały dla Małopolski jest zapis, że będzie można montować tylko kotły, w których nie ma możliwości podawania paliwa ręcznie. Więc żadnych zasypowych, ani z dodatkowym rusztem.

Opublikowano

A kotły HG?

Przecież to jedne z najczystszych źródeł ciepła, z resztą napędzane energią odnawialną.

Przecież nawet najgłupszy urzędnik powinien wiedzieć , że HG to holz gaz a nie hajcung gumofilc.

Opublikowano

Jednak ktoś pomyślał

"umożliwiają wyłącznie automatyczne podawanie paliwa, za wyjątkiem instalacji zgazowujących

paliwo."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.