milanos Opublikowano 7 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam Zarejestrowałem się aby uzyskać jakąś odpowiedz. Chciałem wyrównać teren przy działce i zakupiłem 40 ton "kamienia" sprzedawca wspominał coś o hałdzie węglowej, mi pasowało bo było tanio, przyjechały 2 kamazy i wysypały, gdy dokładniej spojrzałem jest tam mnóstwo węgla, drobnego jak i grubszego, wygląda to jak mieszanka orzech-a 2 z groszkiem, miałem i kamieniem. Na początku zacząłem wybierać większe kawałki węgla ale pomyślałem aby spróbować palić tym "czymś", rozpaliłem w piecu i wrzuciłem tak jak leci 4 wiaderka do pieca do pełna. Temperatura dobrze trzymała paliło się to kilka godzin z komina leciał trochę żółtawy dym. Po wygaśnięciu wyciągnąłem 1,5 wiaderka popiołu z kamieniami i spiekami. i teraz pytanie brzmi czy ja mogę tym palić ? Ogólnie ciężko to przebierać bo w większości to drobne kawałki i ciężko odróżnić węgielki od kamieni bo wszystko mokre i czarne. Piec mam z nadmuchem i komputerem SAS UWT 17 KW. Dziękuję za porady.
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2017 To jest odrzut z płuczki wywożony z kopalni na hałdy, przerost węgla ze skałą, łupkiem. Możesz tym palić bez żadnych konsekwencji, tyle że jest więcej roboty. Z tego, co napisałeś masz 38% odpadu, reszta do węgiel. Na pocieszenie powiem, ze niektórzy palą miałami mającymi ponad 20% popiołu, mułem dochodzącym do 30% i dają radę ;).
darkon Opublikowano 8 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Skoro to się pali to pal. Tylko przy kamyku jeśli masz ruszt ruchomy i mały kamyk Ci zakleszczy się w ruszcie to z wyczuciem wajhą się obchudź ;-)
milanos Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Czyli mam na działce 40 ton kiepskiego opału <_< dziś od rana tym pale tylko trzeba raz dziennie czyścić piec i maksymalna temperatura osiągalna po 3 godz na piecu to 66 stopni (dla porównania przy czystym węglu po godzinie uzyskam maksymalna możliwa 80) Teraz gdzie to zmagazynować bo działkę dalej mam nie wyrównaną a w kotłowni zmieści mi się max 8 ton. Te 40 ton starczy mi na kilka lat :rolleyes: Na upartego gdybym zatrudnił kogoś do przebierania tego węgla to i tak by się to bardzo opłacało. A tak w ogóle to często trafia się taka dobra podsypka do utwardzania terenu ? :P Bo gdyby to kupować(po 40-50 zł za tonę jak płaciłem) (zakładając ze ciągle będzie taka sama zawartość opału) przebierać i sprzedawać po te 500 zł to można by na tym niezle zarobić... :D W załaczniku przesyłam fotki jak to sie spala, pali się od rana więc jest już trochę tego w piecu :)
Gość robin60 Opublikowano 8 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Współczuję Twej okolicy i ludziom tam zamieszkałym bo gdyby mnie to spotkało to szybko bym Ci ukrucił tę praktykę przez Ciebie stosowaną , że trujesz wszystkich wokół czystą siarką z najbardziej zawartej w niej truciźnie gdzie ludzie padają jak muchy. Faktycznie masz Cię czym chwalić publicznie. Brawo
milanos Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Człowieku ja nikogo nie truje, skoro się pali to chyba wszystko w porządku. Skąd możesz wiedzieć ze jest tam jakaś trucizna, jak to sprawdzić ?
MietekS Opublikowano 9 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Człowieku, czytasz w ogóle prasę, albo fora? Czy tylko "kleisz" durnia????
olinek Opublikowano 9 Stycznia 2017 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Co się człowieku podniecasz , jaką widzisz różnice w spalaniu tego odpadu a w spalaniu wszelkich syfów w postaci miałów , flotów , mułów i Bóg jeden wie czego jeszcze . Palacze tego g.....a aż pieją na tym forum z zachwytu jakiego to epokowego odkrycia dokonali wykorzystując do palenie odpady, które w normalny kraju nigdy nie były by dopuszczone do sprzedaży , a "publiczność" ich oklaskują za pomysłowość i zaradność, a w rzeczywistości trują tak samo a może i lepiej jak autor tematu.
Panstan Opublikowano 10 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Jest popyt jest i sprzedaż, króluje niewiedza i ignoranctwo. wg niektórych flot czy muł pali się tak samo jak węgiel,a jest połowe tanszy,taka natura niektórych. To tak jak kierowca,jadący 20 km na stację,zeby oszczędzić 2 gr na litrze. U mnie na Podkarpaciu flot też można kupic.
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Jest popyt jest i sprzedaż, króluje niewiedza i ignoranctwo. Gdybyś nie był ignorantem i miał odrobinę wiedzy, nie kupiłbyś nawet na próbę tego matowego węgla z tematu, który niedawno założyłeś: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22797-co-to-za-w%C4%99giel/ (już ze zdjęcia wynikało, jaka to kicha). Był niewiele lepszy niż ten z tego tematu, w którym teraz zabierasz głos, ale Skusiło Cię 150-200zł oszczędności w stosunku do polskiego (pisałeś i Piaście i Bobrku), więc nie czepiaj się innych, że inni chcą trochę zaoszczędzić i nie pisz o ich naturze, bo nie jesteś w niczym lepszy. Masz własny las, węgiel nie jest Twoim podstawowym i jedynym opałem, a i tak chcesz ukręcić z g... bat.
Panstan Opublikowano 10 Stycznia 2017 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Nie kupowałem tego węgla,wziąłem 20 L na próbę,co powinienes doczytać na początku postu, i to był węgiel,a nie muł czy flot. Kupiłem polski węgiel. Jesli kogos uraziłem to niech mi wybaczy. poza tym nie doprecyzowałem mojej wypowiedzi, miałem na myśli ludzi ktorzy spalają muł i flot tradycyjnie,których jest wiekszosc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.