Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Parametrów Kotła Kostrzewa Twin Bio Luxury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dopytuje o która dokładnie pompę chodzi zanim sie zorientujemy po 120 postach, że gadamy o czym innym.

Pompa mieszacza - ta która pcha wode w podłogówkę

pompa kotłowa - ta która pcha wodę do bufora(tak w skrócie)

obie są CO

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Z tą pompą od podlogowki nie mogę dojść ładu.Jak maks.temp była 40 to chodziła non stop.jak tylko zmniejszylem na 37 to staneła 

Opublikowano

Czyli gdzies w jakims ustawieniu jest ze pompa startuje powyzej 37°. Musisz pogrzebac w instrukcji i sterowniku.

Opublikowano

Potestuje.ile czasu zajmuje Ci nagrzanie bufora i podłogowki?  

Opublikowano

A jaki masz ten mieszacz? Wyglada to dziwnie, w sumie nie wiadomo jaka masz instalację, jakie rozwiązania w kotłowni. Poruszamy się po omacku, wiemy tylko, ze masz bufor, piec kostrzewy i to wszystko.

Opublikowano

masz trzy zawory 3D,

• jeden termostatyczny - do czego?
  • jeden z siłownikiem - do czego?
  • i jeden w laddomacie czy innej grupie do ochrony powrotu z pompa kotłową
Opublikowano

ok, zawory 3D rozgryzłem, a co to za pompa pod 3D z siłownikiem?

12 godzin temu, Marr7799 napisał:

Z tą pompą od podlogowki nie mogę dojść ładu.Jak maks.temp była 40 to chodziła non stop.jak tylko zmniejszylem na 37 to staneła 

ja tak mam przy podłogówce, z tym, że ja mam do podłogówki zawór 3D termostatyczny i mieszacz mam ustawiony "tylko pompa", brak siłownika. Wtedy tak to działa. 

Opublikowano (edytowane)

Z góry dziękuję za odpowiedź. Będę obserwował w tym roku i postaram się podzielić cyferkami :-)
Jak będę w domu to spiszę główne ustawienia kotła i wstawię tutaj, może komuś się to przyda, albo zobaczycie że któraś wartość jest źle ustawiona.

U mnie jest:
- zawór 4D
- pompa podłogówki CO
- pompa CWU do bojlera 300l
- i jeszcze jedna pompa CO do ochrony powrotu
- pompa cyrkulacyjna do wody
- czujnik pokojowy
- czujnik pogodowy

Edytowane przez Laanca
Opublikowano (edytowane)

Kurcze chętnie bym pomógł, tylko że ja niespecjalnie się na tym znam ... :-) Mogę jedynie napisać jak to u mnie jest wszystko porobione, a wieczorem jak będę w domu to spiszę ustawienia kotła i wkleję tutaj

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

No o to dokładnie mi chodzi.Dzieki z góry i czekam .

Opublikowano

Wszystko idzie Ci z bufora? I czy pompa od poďłogowki chodzi cały czas

Opublikowano

Taki jak mój.a jaką masz ten zadaną?u mnie jest 22.5a temperatura 25.6.oczywiście nie w każdym pomieszczeniu.