Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z kotłem z OBI. Kocioł jest z podajnikiem na ekogroszek. Mam dom 100m^2, jest to bliźniak, który jest ocieplony z tylko z jednej strony od szczytu, dwie pozostałe ściany są gołe a czwarta to łączenie z sąsiadem, piec jest na 15kw. 

Głowny problem polega na tym, że piec nie może osiągnąć temperatury zadanej którą mam ustawioną na 55 stopni, dochodzi na przykład do 44 i wraca, więc chodzi bez podtrzymania, ciągle na PRACY.

Sterownik to Compit R747

Moje parametry to:

czas podawania 20sekund

Czas spalania 60sekund

wentylator 17% 

przesłona od 1.5-2.5cm

praca podtrzymania 20sekund

przerwy 20minut

wentylator 17%

Dodatkowo, mam podłączony wymiennik na ciepłą wodę na 150litrów a temperatura na nim jets o 3stopnie niższa, niż temperatura na piecu. 

Czasami w piecu potrafi się palić 2 tygodnie a potem nagle zgasnąć, ponieważ robią się spieki które zaduszają dym.

Mam ekogroszek wysokokaloryczny a pomimo tego nic nie mogę zdziałać. 

Rury pionowe ogólnie są pochowane w izolacji w ścianach, a na wierzchu są tylko rurki miedziane prowadzone do grzejnika, grzejniki typu purmo bez termostatu.

Proszę o pomoc, ponieważ co chwila trzeba rozpalać na nowo i pilnować tego pieca. Super jakby znalazł się ktoś kto też ma taki piec z OBI.

załaczam kilka zdjęć instalacji

post-70797-0-83987900-1480947440_thumb.jpg

post-70797-0-54727100-1480947442_thumb.jpg

post-70797-0-62602900-1480947443_thumb.jpg

post-70797-0-54671100-1480947444_thumb.jpg

Edytowane przez piectypudomo
Opublikowano

Napisz jaki masz palnik i zrób fotkę  jak wygląda twoje palenisko, palnik kopczyk płomienie  jaka  moc pieca ile grzejników, sprawdź czy gdzieś w ustawieniach masz parametr określający kiedy ma włączyć i wyłączyć pompę CO oraz CWU

Jesli robią ci się spieki to wydaje mi sie że podajesz za mało paliwa czyli groszku i za mało powietrza  ale  sam zobacz na ile ten kopczyk  u ciebie sie ładnie usypuje bo kazdy poiec inaczej reaguje

ja swój piec ustawiałem w ten sposób że wyłączałem pompę CO i CWU i ustawiałem parametry podawania i, przerwy i nadmuchu tak aby piec możliwie najszybciej osiągał żądana temperaturę  myślę że powinno to być około 10minut  pracy

Opublikowano

Palnik retortowy

Dołączam zdjęcie kopczyka oraz płomienia

Moc pieca 15kw 10grzejników w tym jeden malutki rurkowy w toalecie.

Pompa CO załącza się przy 42 stopniac.

Czas wybiegu pompy CWU 3min (nie wiem co to znaczy i co to robi i tak)

Co do włączania i wyłączania pomp  nic nie mam takiego, jedyne to co wyzej napisałam. 

Mam na komputerze parametr PCW1 który dotyczy pompki 

post-70797-0-98541000-1480958899_thumb.jpg

post-70797-0-04757300-1480958901_thumb.jpg

Opublikowano
  W dniu 5.12.2016 o 16:49, piectypudomo napisał(a):

Producentem jest EKOCENTR

Nie ma takiej firmy, tj została przejęta za ten teges....

w budynkach po niej jest aktualnie firma "kotły Żar"

a być może robią to pod szyldem producenta eko-hurt

Opublikowano
  W dniu 5.12.2016 o 15:51, sambor napisał(a):

Kto jest producentem tego "cuda", kiedyś kotły bardzo podobne produkował Opal, a obecnie kotły o tej nazwie sprzedaje sieć Onninen.

Otóż nie, opal oryginalnie to konstrukcja tłokowa powstająca od 2001 do 2011r.

"ktoś" nie wymyślił własnej nazwy, tylko w pewnym momencie podpiął się pod coś, co gdzieś tam było znane i powstała nazwa opal-domo i k... mnie brała jak musiałem odbierać pytania o to cudo.....

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

A przykręć trochę zawór przed albo za pompka co. Tak na 1/2 otwarcia.

Opublikowano (edytowane)

Jaki zawór? (wybaczcie jestem kobitką i w ogóle nie w temacie z piecami, ale próbuję ogarnąć mniej więcej heh)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ta taka czerwona wajcha nad piecem. Przy tej Zielonej pompce a dokładniej nad. Na zdjęciu jest w pozycji otwarcia 100 jak będzie prostopadle do rury będzie zamknieta. Daj na 1/2 otwarcia czyli jakieś 45 stopni. Jak nie pomoże to trochę mniej jak 1/2 otwarcia, tak aby podniosła się temperatura na kotle. I daj zdjęcie popiołu.

Edytowane przez kucharz214
Opublikowano (edytowane)

Nie było w zestawie deflektora do tego palnika?

Masz tam jakis haczyk lub kółko do powieszenia deflektora?

Palnik to pewnie zwykła fajka, stary ekocentr robił całkiem poprawne i przyzwoite palniki fajkowe

Ważne jest, aby palenisko było wklejone na slicon 1500st.C

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłam ten zawór na 1/2 tak jak napisałeś kucharz, a co on powinien zmienić? 

Hydraulik przy podłączaniu pieca zrobił tym siliconem 1500st. C ten kielich więc powinno być w porządku.

W zestawie nie było tego deflektora, ale haczyk jest.

Załączam zdjęcia popiołu.

post-70797-0-27170600-1480961138_thumb.jpg

Edytowane przez piectypudomo
Opublikowano (edytowane)

Dużo niedopału. Nie mam doświadczenia z tym kotłem ale proponował bym zmianę parametrów. Trochę diametralnie, ale z 20 sec podawania proponuję zrobić tylko 10 sec. Resztę na razie zostawić.

Sprawdzac co się dzieje na palniku.

Edytowane przez kucharz214
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 5.12.2016 o 17:44, Pieklorz napisał(a):

Otóż nie, opal oryginalnie to konstrukcja tłokowa powstająca od 2001 do 2011r.

"ktoś" nie wymyślił własnej nazwy, tylko w pewnym momencie podpiął się pod coś, co gdzieś tam było znane i powstała nazwa opal-domo i k... mnie brała jak musiałem odbierać pytania o to cudo.....

Głowy nie dam, ale wizualnie (na żywo) opal z leroya i ten z obi są prawie identyczne. 

Edytowane przez sorier
  • 3 tygodnie później...
  • 5 lat później...